11 Μύθοι για τις πολεμικές τέχνες!

Ακόμη και στον κόσμο των πολεμικών τεχνών υπάρχουν δυστυχώς μύθοι και παρανοήσεις. Στο άρθρο που ακολουθεί, γράφουμε μια σύντομη λίστα από έντεκα μύθους για τις πολεμικές τέχνες που, ασκούμενοι και μη, είτε θα τους συναντήσετε κάποια στιγμή ή μπορεί να έχετε ήδη συναντήσει κάποιους από αυτούς!

11 – Θα πρέπει να ασχοληθείς με το πιο δημοφιλές στυλ

Οι περισσότερες πολεμικές τέχνες και μαχητικά συστήματα γνώρισαν τη δική τους χρυσή περίοδο κατά την οποία ήταν πιο δημοφιλή στα μέσα ενημέρωσης αλλά και στις τοπικές κοινότητες. Συχνά, όπου υπήρχε άνοδος αργότερα ακολούθησε στασιμότητα ή ακόμα και πτώση της ίδιας της τέχνης αλλά και οργανώσεων που την εκπροσωπούσαν. Έτσι πλέον γνωρίζουμε ότι αν είναι κάτι δημοφιλές σήμερα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και αύριο. Αν λοιπόν κάποιος θελήσει να βασίσει την επιλογή του για την πολεμική τέχνη που θα ξεκινήσει στη δημοφιλία της, τότε μάλλον καλύτερα να το ξανασκεφτεί.

10 – Η τάδε και η τάδε πολεμική τέχνη θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο

Κατά βάση αυτό δεν ισχύει, αν κάποιος έχει περίεργο ή κακό χαρακτήρα δεν αρκούν οι πολεμικές τέχνες από μόνες τους για να το διορθώσουν αυτό. Οι τεχνικές δεν θα βοηθήσουν πολύ στο να αλλάξει ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου καθώς θα πρέπει ο καθένας να προσπαθήσει να βελτιώσει τον εαυτό του και να γίνει από μόνος του καλύτερος άνθρωπος. Για παράδειγμα, ο ιδρυτής του aikido, Morihei Ueshiba, έλεγε ανοιχτά ότι το aikido δεν είναι από μόνο του ο δρόμος, αλλά ότι μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τον δρόμο σου. Οι πολεμικές τέχνες λοιπόν, μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα για κάποιον που θέλει να προσπαθήσει να βελτιωθεί σαν άνθρωπος, αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος αν αυτός είναι ο στόχος του.

9 – Οι πολεμικές τέχνες έχουν πνευματικά και θρησκευτικά στοιχεία

Η αλήθεια είναι ότι κάποιες κινέζικες πολεμικές τέχνες μελετήθηκαν από μοναχούς Σαολίν ενώ αληθεύει επίσης ότι η πολεμική τέχνη του aikido έχει αντίστοιχο φιλοσοφικό και πνευματικό υπόβαθρο μαζί με τις γενικές τεχνικές που μαθαίνουν οι ασκούμενοι. Όμως, στις σύγχρονες πολεμικές τέχνες και συστήματα δεν υπάρχει τέτοια σύνδεση, πνευματική ή φιλοσοφική εκτός κι αν κάθε μαθητευόμενος προσθέσει εκούσια αυτό το κομμάτι. Οι δάσκαλοι και εκπαιδευτές μπορεί ως άνθρωποι να είναι βαθιά θρησκευόμενοι, αγνωστικιστές, άθεοι ή να έχουν άλλες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Τα πράγματα είναι λίγο πολύ όπως στην πολιτική ή την επιλογή ομάδας ποδοσφαίρου: δεν έχει καμία σχέση με αυτά που κάνουν στην πολεμική τέχνη που διδάσκουν.

8 – Οι πολεμικές τέχνες είναι για τους άντρες

Η δήλωση αυτή είναι εντελώς λανθασμένη, καθώς στην εποχή μας όλο και περισσότερες γυναίκες ασκούνται σε διάφορες πολεμικές τέχνες και συστήματα. Το φύλο δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση το σε τι μπορεί ή δεν μπορεί κάποιος ή κάποια να μαθητεύει. Επιπλέον, ορισμένες από τις πλέον σκληροτράχηλες μαθητευόμενες στο krav maga είναι γυναίκες που υπηρετούν στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

7 – Αυτό που κάνεις δεν θα πιάσει σε μια πραγματική μάχη στο δρόμο

Ένα μεγάλο λάθος είναι να μπερδεύουμε την υποχωρητικότητα που δείχνουμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης στις πολεμικές τέχνες και να νομίζουμε ότι η ίδια τεχνική θα γίνει με τον ίδιο τρόπο σε αυτήν την απροσδιόριστη περίσταση που αποκαλούμε “δρόμο”. Ο μόνος λόγος που στις περισσότερες πολεμικές τέχνες, αν όχι σε όλες, υπάρχει αυτή η υποχώρηση ή “αλληλοβοήθεια” στις τεχνικές είναι ο απλούστατος πραγματικά λόγος ότι εάν αυτός που δέχεται την τεχνική δεν ακολουθήσει τότε σύντομα θα χρειαστεί να βγει από το τατάμι σφαδάζοντας και με σπασμένο χέρι-ώμο-κλείδα-καρπό ή άλλο τραυματισμό.

6 – Το τάδε σύστημα είναι πιο αποτελεσματικό από το άλλο

Με μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο, θα βρούμε πλειάδα ανθρώπων να υποστηρίζουν και μάλιστα με έντονο τρόπο πως μια τέχνη είναι ανώτερη από μια άλλη. Συνήθως δε, είναι άνθρωποι που δεν έχουν δοκιμάσει το σύστημα που κατηγορούν. Για παράδειγμα βλέποντας τους αγώνες του Taekwondo μπορεί κάποιος να πει ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό, όμως δεν είναι λίγοι αγώνες MMA που τελείωσαν με νοκ αουτ από μια σωστά εκτελεσμένη κλωτσιά του Taekwondo από έναν σοβαρό ασκούμενο της τέχνης αυτής.

5 – Το χρώμα της ζώνης είναι ένδειξη αυξημένης ικανότητας

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι πάντα ο κανόνας. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που μια άσπρη ζώνη μπορεί να φανεί πολύ πιο ικανή από οποιαδήποτε άλλη ζώνη σε έναν αγώνα sparring. Αν εξαιρέσουμε τη μαύρη ζώνη που θεωρητικά δηλώνει μια κάποια ικανότητα, αρκετοί άνθρωποι που ασκούνται σε μια πολεμική τέχνη δεν ενδιαφέρονται για τις εξετάσεις ενώ αρκετά συστήματα και τέχνες δεν χρησιμοποιούν την ιεράρχηση των ζωνών. Μην κάνετε λοιπόν το λάθος να θεωρήσετε ότι όποιος φοράει λευκή ζώνη, στο Brazilian jiu jitsu, για παράδειγμα, είναι αρχάριος: μπορεί να καταλήξετε να μάθετε με όχι ευχάριστο τρόπο, ότι το άτομο που έχετε μπροστά σας είναι ένας πολύ καλός judoka.

4 – Χρειάζεται καλός συντονισμός και ευλυγισία για να ξεκινήσει κάποιος μια πολεμική τέχνη

Πρόκειται για μια εντύπωση που καλλιεργείται κυρίως λόγω κάποιων επιδείξεων πολεμικών τεχνών που η εκτέλεση γίνεται από προχωρημένους ασκούμενους, οι οποίοι έχουν αναπτύξει κάποια ικανότητα και φυσική κατάσταση. Από άποψη συντονισμού, όλες οι τέχνες έχουν πολλές τεχνικές και αργά ή γρήγορα μέσα από την εξάσκηση ο συντονισμός θα έρθει. Εξάλλου κάποιες τεχνικές θα σας ταιριάζουν περισσότερο και άλλες λιγότερο. Δεν είναι απαραίτητο να μπορεί ο καθένας να εκτελεί ψηλές κλωτσιές στον αέρα για να θεωρείται ικανός στις πολεμικές τέχνες. Ένας σωστός εκπαιδευτής σύντομα θα εντοπίσει τις διαφορετικές δυνατότητες κάθε μαθητευόμενου και θα δουλέψει με βάση αυτές και όχι έξω από αυτές. Ο συντονισμός και η ευλυγισία έρχονται μέσα από τον χρόνο που θα θελήσετε να επενδύσετε στην πρακτική εξάσκηση των όσων διδάσκεστε. Αν πάλι τα δύο αυτά στοιχεία είναι σημαντικά για εσάς, προπονηθείτε επίσης και στο tai chi ή τη γιόγκα.

3 – Καλύτερα να αρχίσετε με ένα παραδοσιακό σύστημα

Όλες οι παραδοσιακές τέχνες και στυλ ήταν κάποτε σύγχρονες ενώ μπορεί να παρατηρηθούν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους ανάλογα με την κάθε σχολή. Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για παράδειγμα, υπήρχαν 33 διαφορετικά στυλ jujutsu και αρκετά νέα στυλ της τέχνης αυτής εντοπίζουν τις ρίζες τους σε αρκετά από εκείνα τα στυλ. Το στυλ που θα επιλέξετε θα πρέπει να μπορεί να εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής. Άλλωστε, να είστε σίγουροι ότι και οι ιδρυτές και δημιουργοί του κάθε στυλ ήθελαν η τέχνη τους να μπορεί να εξελιχθεί ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν. Ξεκινήστε το δικό σας ταξίδι στις πολεμικές τέχνες εκεί που σας αρέσει κι αν παρουσιαστεί η ανάγκη δεν είναι κακό να αλλάξετε στυλ και να κάνετε κάτι διαφορετικό.

2 – Η προπόνηση για αύξηση δύναμης θα σε κάνει αργό

Μάλλον κάτι κάνουν λάθος οι πρωταθλητές στο MMA, την πυγμαχία και το judo που μαζί με την προπόνηση τους γυμνάζονται για να αυξήσουν την φυσική τους δύναμη. Ή μάλλον όχι, καθώς σε χώρους όπου διδάσκεται ΜΜΑ, πυγμαχία ή judo υπάρχει σε αφθονία εξοπλισμός για μυική ενδυνάμωση. Δεν είναι απαραίτητο για όλους, όμως αν θέλεις να γίνεις πραγματικά καλός και αξιόμαχος σε μια πολεμική τέχνη ή μαχητικό σύστημα, τότε πέρα από τις ώρες που θα αφιερώσεις στην προπόνηση σε αυτήν, ετοιμάσου να περάσεις λίγο χρόνο και στο γυμναστήριο, καθώς η καλή φυσική κατάσταση αλλά και η αυξημένη δύναμη θα σε βοηθήσουν με το παραπάνω να τα καταφέρεις.

1 – Είμαι πολύ μεγάλος για να κάνω προπόνηση

Όσο μεγαλώνεις καταλήγεις να διαπιστώνεις ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός και όχι δείκτης φυσικής κατάστασης ή ικανότητας. Πολλοί άνθρωποι στα 40 τους είναι πιο δυνατοί και έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση από όταν ήταν 20 χρονών. Μπορεί να αποφασίσεις να βάλεις όρια σε αυτά που μπορείς και αυτά που δεν μπορείς να κάνεις ή μπορείς απλώς να επωφεληθείς από ό,τι έχει να σου προσφέρει η ζωή. Πολλοί άνθρωποι άρχισαν να προπονούνται στα 60 τους χρόνια σε τέχνες όπως το karate και εξασκούνται σε όλες τις κλωτσιές και τα χτυπήματα της τέχνης. Όλα είναι στο μυαλό, όχι στο σώμα.

Blackbelt: