5 οφέλη των πολεμικών τεχνών

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονται στις πολεμικές τέχνες, έχουν στα μυαλό τους ταινίες δράσης με εντυπωσιακές κινήσεις, αφοπλισμούς, δράση κλπ! Σίγουρα αυτό είναι ένα εντυπωσιακό κομμάτι των πολεμικών τεχνών όμως δεν είναι το βασικό. Μεταξύ άλλων, οι πολεμικές τέχνες μπορούν να βελτιώσουν τη πνευματική σας δύναμη, να αλλάξουν τις απόψεις σας για τη ζωή, να σας μάθουν να προσαρμόζεστε σε διαφορετικές καταστάσεις και να βελτιώσετε την κοινωνική σας ζωή! Ποια λοιπόν είναι αυτά τα, πέρα από τα προφανή οφέλη;

1. Πνευματική δύναμη

Η επιτυχημένη εξάσκηση των πολεμικών τεχνών απαιτεί ένα μεγάλο ποσό ψυχικής και πνευματικής δύναμης. Ορισμένες από τις πιο παραδοσιακές αρχές των πολεμικών τεχνών – όπως το αδάμαστο πνεύμα και η επιμονή – υπογραμμίζουν τη σημασία της μάχης μέσω προκαθορισμένων ορίων. Η πειθαρχία μπορεί να είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που οδηγεί στην επιτυχία στις πολεμικές τέχνες. Γνωρίζοντας ότι έχετε μια πρόκληση αποτελεί από μόνο του μια σημαντική ικανότητα ζωής που θα χρησιμεύσει σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής σας.

Μια άλλη σημαντική πτυχή των πολεμικών τεχνών είναι η αποδοχή και ο έλεγχος των συναισθημάτων σας. Στην άσκηση πολεμικών τεχνών, θα αισθανθείτε οργή, φόβο, απογοήτευση και άγχος, σε κάποιο σημείο. Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε αυτά τα συναισθήματα θα σας βοηθήσει να «μεγαλώσετε» διανοητικά και να χειρίζεστε αντίστοιχα συναισθήματα και καταστάσεις και εκτός της προπόνησης όπως στο χώρο εργασίας αλλά και με φίλους, οικογένεια κλπ.

2. Ψυχική Υγεία

Τα ζητήματα της ψυχικής υγείας γίνονται όλο και πιο εμφανή τα τελευταία χρόνια στις δυτικές κοινωνίες, και η κατανόησή τους αυξάνεται επίσης. Πολλά ζητήματα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζονται και με απλή άσκηση, όμως οι πολεμικές τέχνες μπορούν να προσθέσουν πολλά περισσότερα οφέλη. Μελέτες έχουν δείξει πώς οι πολεμικές τέχνες μπορούν να βοηθήσουν και σε πιο σύνθετες καταστάσεις όπως στον εθισμό και τον αυτισμό.

Στους ενήλικες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας αίσθησης στόχου και κινήτρου για να προχωρήσει κάποιος μπροστά: Είμαστε από την φύση μας φτιαγμένοι για να έχουμε στόχους, και αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας της ευτυχίας.

Και βέβαια όπως σε κάθε φυσική δραστηριότητα, η εξάσκηση πολεμικών τεχνών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ανακούφιση από το άγχος – αυτό και μόνο είναι μόνο ένας πολύ καλός λόγος να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε κάποιο είδος πολεμικής τέχνης.

3. Κοινωνική ζωή

Σε μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για ορισμένους να βρουν ανθρώπους με αντίστοιχα ενδιαφέροντα και παρέες. Οι πολεμικές τέχνες είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να συναντήσετε νέους ανθρώπους, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, όπου το κοινό ενδιαφέρον στην τέχνη τους βοηθάει στην δημιουργία ισχυρών φιλικών δεσμών. Συνεχώς δημιουργούνται δυνατές φιλίες σε σχολές πολεμικών τεχνών, όπου περνώντας από κοινές δύσκολες δοκιμές – όπως οι διάφορες εξετάσεις για ζώνες – μπορεί πραγματικά να οδηγήσει στη δημιουργία νέων κοινωνικών δεσμών.

4. Φυσική κατάσταση

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρουν ότι μόνο 1 στους 5 ενήλικες πληροί τις κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα που έχουν τεθεί για τη βελτίωση της ευημερίας. Όπως είναι λογικό, η σωματική άσκηση έχει σημαντικά οφέλη. Μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας, να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2, ορισμένων καρκίνων και πολλά άλλα. Η σωματική άσκηση από μόνη της μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας και της διάθεσης, να ενισχύσει τα οστά και τους μυς σας και να βελτιώσει τις πιθανότητές σας να ζήσετε μια πιο υγιή ζωή.

Αν και οι διαφορετικές πολεμικές τέχνες ποικίλλουν στα επίπεδα της αυστηρής σωματικής δραστηριότητας, όλες μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική κατάσταση σας. Με τα ποσοστά παχυσαρκίας τόσο υψηλά, όλο και περισσότεροι ενήλικες πρέπει να βρουν μια φυσική δραστηριότητα που απολαμβάνουν, για να διατηρήσουν την υγεία τους υπό έλεγχο. Οι πολεμικές τέχνες μπορούν να αποτελέσουν μια πηγή άσκησης που είναι ευχάριστη, και μπορεί να συνεχιστεί με ενδιαφέρον για πολλά χρόνια, μέχρι και τις μεγαλύτερες ηλικίες!

5. Προστατεύστε τον εαυτό σας

Για το τέλος το πιο σημαντικό! Στις περισσότερες πολεμικές τέχνες πραγματικά μαθαίνετε πώς να προστατεύεστε από πράξεις βίας! Η αίσθηση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης και η δυνατότητα ψυχραιμίας μπροστά στον κίνδυνο που μπορείτε να αποκτήσετε από αυτές τις βασικές δεξιότητες, είναι ανεκτίμητη.

Blackbelt: