Aikido

To aikido δημιουργήθηκε από τον Morihei Ueshiba (植芝 盛平 Ueshiba Morihei, 14 Δεκεμβρίου 1883 – 26 Απριλίου 1969), τον οποίο οι ασκούμενοι συνηθίζουν να αποκαλούν Ōsensei (“Μεγάλο Δάσκαλο”). Ο όρος “aikido” επινοήθηκε τον 20ο αιώνα. Ο Ueshiba οραματιζόταν το aikido όχι μόνο ως σύνθεση των διαφορετικών πτυχών της εκπαίδευσής του στις πολεμικές τέχνες αλλά και ως έκφραση της προσωπικής του φιλοσοφίας περί παγκόσμιας ειρήνης και συμφιλίωσης. Ήδη από τα χρόνια του Ueshiba κι ακόμη και σήμερα, το aikido έχει εξελιχθεί από το Aiki που εκείνος μελέτησε σε μια ευρεία γκάμα εκφράσεων από ανθρώπους που ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες σε όλον τον κόσμο.

Αρχικά στάδια του Aikido

Ο Ueshiba ανέπτυξε το aikido κυρίως προς τα τέλη της δεκαετίας του 1920 καθώς και κατά τη δεκαετία του 1930, μέσα από τη σύνθεση παλαιότερων πολεμικών τεχνών τις οποίες είχε μελετήσει. Η βασική πολεμική τέχνη από την οποία προέρχεται το aikido είναι το Daitō-ryū aiki-jūjutsu, το οποίο ο Ueshiba μελέτησε απευθείας δίπλα στον Takeda Sōkaku, ο οποίος αναβίωσε τη συγκεκριμένη τέχνη. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ο Ueshiba μελέτησε επίσης Tenjin Shin’yō-ryū με τον Tozawa Tokusaburō στο Tokyo το 1901, Gotōha Yagyū Shingan-ryū υπό τον Nakai Masakatsu στο Sakai από το 1903 ως το 1908 και judo με τον Kiyoichi Takagi στο Tanabe το 1911.

Η τέχνη του Daitō-ryū αποτελεί την πρωταρχική επιρροή του aikido σε τεχνικό επίπεδο. Μαζί με την άοπλη ρίψη και τις τεχνικές “κλειδώματος” των αρθρώσεων, ο Ueshiba ενσωμάτωσε τεχνικές εξάσκησης με όπλα, όπως αυτές για δόρυ (yari), κοντό ραβδί (jō) και ίσως για ξιφολόγχη (jūken). Ωστόσο, η τεχνική δομή του aikido πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από την τέχνη της σπαθασκίας (kenjutsu).

Ο Ueshiba μετακόμισε στο Hokkaidō το 1912 κι άρχισε να μελετά υπό τον Takeda Sokaku το 1915. Επισήμως, η σύνδεσή του με το Daitō-ryū συνεχίστηκε μέχρι το 1937. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων αυτής της περιόδου, ο Ueshiba είχε ήδη αρχίσει να απομακρύνεται από τον Takeda και το Daitō-ryū. Εκείνη την εποχή, ο Ueshiba αναφερόταν στην πολεμική τέχνη που ασκούσε ως “Aiki Budō”. Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς ο Ueshiba άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα “aikido”. Έγινε όμως το επίσημο όνομα της τέχνης αυτής το 1942, όταν o Σύλλογος πολεμικής αρετής της ευρύτερης Ιαπωνίας (Dai Nippon Butoku Kai) ασχολήθηκε, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, με την αναδιοργάνωση και κεντρική διαχείριση των πολεμικών τεχνών.

Εστιάζει σε Λαβές και Ρίψεις
Χώρα Προέλευσης Ιαπωνία
Ιδρυτής Morihei Ueshiba
Διάσημοι μαθητές
Προήλθε από Daitō-ryū Aiki-jūjutsu
Επηρέασε