Η βιογραφία του Helio Gracie

Πολλές φορές, το παρελθόν μεγάλων μαχητών και ασκούμενων στις πολεμικές τέχνες δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς. Ο Jigoro Kano, ιδρυτής του judo ήταν ασθενικός στην παιδική του ηλικία και το ίδιο ισχύει και για τον Morihei Ueshiba, τον ιδρυτή του aikido. Μια παρόμοια ιστορία ξετυλίχθηκε και στους δρόμους της Βραζιλίας τη δεκαετία του ‘20, όπου ένα φιλάσθενο παιδί κατέληξε να είναι ο ιδρυτής μιας από τις διασημότερες πολεμικές τέχνες που υπάρχουν σήμερα.

Αυτό το παιδί ήταν ο Helio Gracie και η πολεμική τέχνη που δημιούργησε δεν είναι άλλη από το brazilian jiu jitsu.

O Helio Gracie γεννήθηκε την πρώτη μέρα του Οκτώβρη του 1913 στο Belem do Para της Βραζιλίας. Πέθανε στις 29 Ιανουαρίου του 2009 από φυσικά αίτια στην πόλη Petropolis της Βραζιλίας, ενώ δέκα μέρες πριν προπονούνταν κανονικά στην τέχνη που ο ίδιος δημιούργησε.

Το ξεκίνημα στις πολεμικές τέχνες

Στην πραγματικότητα, η ιστορία ξεκινά στην Ιαπωνία με τον δάσκαλο του kodokan judo, Mitsuyo Maeda (την εποχή εκείνη, πολλοί χρησιμοποιούσαν ακόμη τους όρους judo και jujutsu ως συνώνυμους). Το 1914, ο Maeda πήγε να μείνει στην Βραζιλία με τον πατέρα του Helio, τον Gastao Gracie. Ο Gastao βοήθησε τον Maeda με δουλειές στην περιοχή κι ο Maeda για να τον ευχαριστήσει, δίδαξε στον μεγαλύτερο γιο του, τον Carlos την τέχνη του judo, κάτι που λίγοι άνθρωποι της Ανατολής θα έκαναν για κάποιον Δυτικό. Αργότερα, ο Carlos με την σειρά του δίδαξε τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας συμπεριλαμβανομένου και του μικρότερου αδερφού του, Helio.

Ο Helio δυστυχώς ήταν κάπως φιλάσθενος με αποτέλεσμα στην αρχή να μην του επιτρέπουν να συμμετέχει στα μαθήματα.

Από ασθενικός νέος σε καινοτόμο δάσκαλο

Ο Helio δεν πέρασε από την ίδια σωματική προπόνηση όπως τα αδέρφια του για λόγους υγείας, όμως ήταν άψογος παρατηρητής. Η ιστορία λέει πως, μια μέρα, ο Mario Brandt, διευθυντής μιας βραζιλιάνικης τράπεζας, επισκέφτηκε την ακαδημία Gracie στο Ρίο για ιδιαίτερα μαθήματα.

Όμως, καθώς ο Carlos δεν ήταν εκεί, ο Helio προσφέρθηκε να διδάξει τον Mario. Όταν τελικά ο Carlos εμφανίστηκε, ο Mario ζήτησε να συνεχίσει τα μαθήματα με τον Helio. Ο Carlos δέχτηκε και κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία του Helio ως δάσκαλου.

Από το judo στο brazilian jiu jitsu

Ο Helio ήταν άνθρωπος μικροκαμωμένος (έχει αναφερθεί ότι δεν ζύγιζε ποτέ πάνω από 70 κιλά) και δεν μπορούσε να προσαρμοστεί σε αρκετές από τις τεχνικές των ιαπωνικών πολεμικών τεχνών καθώς οι περισσότερες βασίζονταν στη μυική δύναμη. Έτσι, ξεκίνησε να πειραματίζεται με τεχνικές οι οποίες είχαν διαφορετικό μηχανικό πλεονέκτημα στο σώμα ενός αντιπάλου και οδήγησαν τελικά σε ένα επαναστατικό τύπο πολεμικής τέχνης, που έγινε γνωστή ως Gracie jiu jitsu ή brazilian jiu jitsu.

Το brazilian jiu jitsu και το MMA στην Αμερική

Ο γιος του Helio, Rorion, ήταν ο συνιδρυτής του UFC (Ultimate Fighting Championship), ενός οργανισμού μαχητικών τεχνών πλήρους επαφής στην Αμερική που έκανε το ντεμπούτο του στις 12 Νοεμβρίου το 1993. Ο Royce, αδερφός του Rorion, ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειας Gracie που πήρε μέρος στους εναρκτήριους αγώνες. Σχεδόν 80 κιλά ο ίδιος, κατόρθωσε να κερδίσει το πρώτο τουρνουά του UFC σε αγώνες δι’ αποκλεισμού ενάντια σε πολύ βαρύτερους αντιπάλους από διαφορετικά στυλ πολεμικών τεχνών, αποδεικνύοντας έτσι  την αξία του στυλ που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του.

Ο Royce κέρδισε τα τρία από τα τέσσερα πρώτα τουρνουά του UFC. Οι νίκες του Royce βοήθησαν στο να γίνει γνωστό το brazilian jiu jitsu στην Αμερική και στο ξεκίνημα του σύγχρονου MMA.

Οικογένεια

Ο Helio Gracie έχει εφτά γιους, τους Rickson (θεωρείται ευρέως ο κορυφαίος ασκούμενος του brazilian jiu jitsu όλων των εποχών) Rorion, Relson, Royler, Roker, Royce, και Robin. Έχει επίσης δύο κόρες, την Rerika και την Ricci.

Προβλήματα με τις Aρχές

Σε ηλικία 19 ετών, ο Helio επιτέθηκε σε έναν δάσκαλο του luta livre, τον Manoel Rufino dos Santos (1932). Σχετικά με το γεγονός είπε στο περιοδικό “Playboy” τα παρακάτω:

“Το γεγονός αυτό έχει συμβεί εδώ και 66 χρόνια και ήταν ο μεγαλύτερος μπελάς που είχα στη ζωή μου. Ένας διάσημος μαχητής στη Βραζιλία και πρώην πρωταθλητής στο luta livre, ο Manoel Rufino dos Santos, είπε πως θα αποδείκνυε στον κόσμο ότι η οικογένεια Gracie δεν άξιζε τίποτα. Του έδωσα την απάντηση μου στο τένις κλαμπ Tijuca, στο Ρίο. Όταν έφτασα του είπα, “Ήρθα να απαντήσω στη δήλωση που έκανες”. Έριξε την πρώτη γροθιά και τον έριξα στο πάτωμα, με αποτέλεσμα δύο κατάγματα στο κεφάλι, μια σπασμένη κλείδα και αίματα παντού.

Ήταν πολύ βλακώδης κίνηση εκ μέρους μου, κάτι το οποίο δεν θα έκανα ποτέ ξανά.”

Καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης αλλά ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Getúlio Vargas τού έδωσε χάρη.

Helio Gracie – Μαχητής του vale tudo

Ο Helio Gracie έκανε όνομα στους κύκλους του vale tudo (αγώνες άοπλης μάχης, πλήρους επαφής) στη Βραζιλία. Η νίκη εντός 30 δευτερολέπτων ενάντια στον μποξέρ Antonio Portugal με ακινητοποίηση του χεριού ήταν η πρώτη του νίκη, το 1932. Όμως η πιο ξακουστή του μάχη ήταν ενάντια στον Masahiko Kimura έναν από τους μεγαλύτερους judoka όλων των εποχών. Ο Kimura ήταν πολύ πιο μεγαλόσωμος σε σχέση με τον Gracie. Πριν από τον αγώνα, δήλωσε πως αν ο Gracie άντεχε περισσότερο από τρία λεπτά, θα το θεωρούσε νίκη. Ο Gracie απέκτησε αρκετές μελανιές στον αγώνα, μετά από πολλές πτώσεις, και άντεξε 13 λεπτά μέχρι που ο Kimura εκτέλεσε ένα ανάποδο ude garami (εμπλοκή χεριού και ακινητοποίηση ώμου).

Ο Gracie αρνήθηκε να υποταχθεί κι έτσι έσπασε το χέρι του. Αργότερα αυτό το ανάποδο ude garami έγινε γνωστό ως Kimura, προς τιμήν της τεχνικής και του αγώνα. Ο Kimura εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με τον Gracie που μετά τον αγώνα τον κάλεσε να διδάξει στην σχολή του.

Η γνωριμία του με τον Chuck Norris στη Βραζιλία

Ο τότε διάσημος ασκούμενος του karate, Chuck Norris, βρέθηκε σε διακοπές στο Rio de Janeiro όπου έβλεπε συνέχεια το όνομα του Gracie να εμφανίζεται σε κάθε γωνία. Τελικά βρήκε την Ακαδημία Gracie και πήγε εκεί για να προπονηθεί. Πρώτα αγωνίστηκε με τον Rickson και τον νίκησε σχετικά εύκολα. Μετά ήταν η σειρά του Royce και αργότερα του Helio Gracie, του μεγαλύτερου της οικογένειας.

Σύμφωνα με το GracieMag.com, o Chuck Norris είπε τα παρακάτω για τον χρόνο που πέρασε με τον Helio.

“Ο κύριος Gracie έχει περίπου τόσο ύψος (δείχνοντας με το χέρι του ότι είναι κοντός). Ξεκινήσαμε την προπόνηση και καθώς βρέθηκα από πάνω του ακολούθησε ο εξής διάλογος:

– ΟΚ, Chuck, ρίξε μου μια γροθιά.

– κύριε Gracie, δεν θα σας χτυπήσω.

– Όχι, όχι, χτύπα με.

Η προσπάθεια μου να τον χτυπήσω ήταν το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι.”

Καθώς ανακτούσα τις αισθήσεις μου, δυσκολευόμουν να καταπιώ από τον τόσο σκληρό πνιγμό. Μου ζήτησε συγνώμη καθώς δεν σκόπευε να το κάνει τόσο σκληρά και μου ζήτησε να μείνω εκεί. “Έχεις πολλές δυνατότητες, μπορώ να σε κάνω πολύ καλό στο jiu jitsu.”

Οι αγώνες του Helio Gracie:

 • 1932: Νίκησε τον Antonio Portugal με ακινητοποίηση χεριού
 • 1932: Ισοπαλία με τον Takashi Namiki
 • 1932: Ισοπαλία με τον Fred Ebert
 • 1934: Ισοπαλία με τον Wladek Zbyszko
 • 1934: Νίκησε τον Taro Miyake με πνιγμό
 • 1935: Νίκησε τον Dudu με πλαϊνή κλωτσιά στην σπλήνα.
 • 1935: Ισοπαλία με τον Yassuiti Ono
 • 1936: Ισοπαλία με τον Takeo Yano
 • 1936: Νίκησε τον Massagoichi με ακινητοποίηση χεριού
 • 1936: Ισοπαλία με τον Yassuiti Ono
 • 1937: Νίκησε τον Erwin Klausner με ακινητοποίηση χεριού
 • 1937: Νίκησε τον Espingarda
 • 1950: Νίκησε τον Landulfo Caribe με πνιγμό
 • 1950: Νίκησε τον Azevedo Maia με πνιγμό
 • 1951: Ισοπαλία με τον Kato
 • 1951: Νίκησε τον Kato με πνιγμό
 • 1951: Έχασε από τον Masahiko Kimura με την λαβή Kimura
 • 1955: Έχασε από τον Valdemar Santana με TKO (διάρκεια αγώνα 3h 42min)
 • 1967: Νίκησε τον Valdomiro dos Santos Ferreira με πνιγμό
Blackbelt: