Η βιογραφία του Kyuzo Mifune

Ο Kyuzo Mifune (三船 久蔵, 21 Απριλίου 1883 – 27 Ιανουαρίου 1965) έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σπουδαιότερους ασκούμενους του judo, και θεωρείται από πολλούς, ο μεγαλύτερος judoka, μετά τον ιδρυτή  Jigorō Kanō.

Πρώτα Χρόνια

Ο Mifune γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1883, στην πόλη Kuji, της επαρχίας Iwate, στο νησί Honshū της Ιαπωνίας, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Kodokan. Ατίθασος νέος, ήταν μόνιμος άτακτος ή οργάνωνε άλλους για παρόμοιες πράξεις. Στην ηλικία των 13, ο πατέρας του που απαιτούσε αυστηρή πειθαρχία, παραιτήθηκε από τις προσπάθειες του για τον μικρότερο γιο του και τον έστειλε σε σχολείο στην πόλη Sendai στη βόρεια Ιαπωνία. Εκεί, ο Mifune ανακάλυψε το judo και αποφάσισε να αφοσιωθεί σε αυτό.

Στην ηλικία των 14, νίκησε εννιά αντιπάλους στη σειρά σε ένα τουρνουά που διοργανώθηκε με άλλο σχολείο.

Μετά την αποφοίτηση του, ο Mifune πήγε στο Tokyo σε ένα προπαρασκευαστικό σχολείο σε αναμονή για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο Waseda. Αμέσως, προσπάθησε να γίνει μέλος στο Kodokan. Εκείνη την εποχή, η εγγραφή στο Kodokan απαιτούσε προσωπική συνέντευξη με τον ίδιο τον Kano, μετά από πρόταση κάποιου υψηλόβαθμου judoka και μετά την εγγραφή, όρκο αίματος. Ο Mifune δεν γνώριζε κάποιον στο Kodokan, όμως διάλεξε τον Sakujiro Yokoyama ο οποίος με τις γρήγορες και δυνατές κινήσεις στο judo του είχε αποκτήσει τρομακτική φήμη στο Kodokan καθώς και το παρατσούκλι “Δαίμονας Yokoyama” και κατασκήνωσε στο κατώφλι του μέχρι που τελικά τον πρότεινε στον Kano. Τον Ιούλιο του 1903 ο Mifune έγινε μέλος στο Kodokan. Ο πατέρας του, μαθαίνοντας πως ξόδευε περισσότερο χρόνο στην προπόνηση του στο judo από τις σπουδές του, του έκοψε το εισόδημα και τον ανάγκασε στην ηλικία των 22 να ψάξει για δουλειά. Ξεκίνησε μια εφημερίδα και με την πώληση διαφημίσεων δημιούργησε μια επιχείρηση που ευδοκιμούσε. Αργότερα την πούλησε με σημαντικό κέρδος και μπήκε στο πρόγραμμα οικονομικών του πανεπιστημίου Keio.

Τεχνίτης του judo

Kyuzo Mifune – Jigoro Kano

Μετά από 15 μήνες προπόνησης, ο Mifune έφτασε το βαθμό του shodan (πρώτο dan) στο Kodokan judo και μετά από την πάροδο του εξαιρετικά μικρού διαστήματος των τεσσάρων μηνών το βαθμό του nidan (δεύτερο dan). Με ταχύτητα και συγχρονισμό, ο Mifune απέκτησε γρήγορα φήμη καθώς δεν είχε χάσει ποτέ στο ετήσιο τουρνουά «Κόκκινο και Λευκό» του Kodokan. Μέχρι το 1912 είχε φτάσει το βαθμό του rokudan (έκτο dan) και είχε γίνει εκπαιδευτής. Ήδη τον αποκαλούσαν θεό του judo και ήταν μόνο 30 χρονών. Σε αυτή την ηλικία ο πατέρας του, πρότεινε μια κοπέλα από την πατρίδα του για γάμο και για δεύτερη φορά στη ζωή του, επέστρεψε για να παντρευτεί.

Κατά την διάρκεια της επόμενης εικοσαετίας η φήμη του Mifune συνέχισε να μεγαλώνει. Ήταν 40 χρονών, όταν τον προκάλεσε ένας παλαιστής sumo 1.82m και 108 κιλά με τον Mifune στα 1.58m και 45 κιλά, με τον Mifune τελικά να τον ρίχνει με την χαρακτηριστική τεχνική του (kuki nage ή sumi otoshi). Έτρωγε με μέτρο, κοιμόταν σε κρεβάτι δυτικού στυλ και δεν κάπνιζε. Το 1937 ο Kano προήγαγε τον Mifune στο βαθμό του kudan (ένατο dan).

Με τον θάνατο του Kano το 1938, ο Mifune έγινε ο εκπαιδευτής με την μεγαλύτερη επιρροή. Υπήρχαν παράπονα από τους μαθητές ότι ο Mifune παρασυρόταν με τα κηρύγματα του με αποτέλεσμα να τον φοβούνται περισσότερο απ’ ότι τον αγαπούσαν. Τον Μάιο του 1945, πήρε τον βαθμό του judan (δέκατο dan), κάνοντας τον, τον τέταρτο από τους 15 judoka που είχαν αυτή την τιμή. Το 1956 γράφει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο, “ The Canon Of Judo”, μια εκπληκτική παρουσίαση της ιστορίας του judo, της φιλοσοφίας και των τεχνικων του.

Ο Trevor Leggett, συχνός επισκέπτης του Kodokan για πολλά χρόνια δήλωσε πως το judo ήταν πολύ σκληρότερο στο Kodokan πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ίσως λόγο της επιρροής του Mifune.

Πέθανε στις 27 Ιανουαρίου του 1965 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Nichidai του Tokyo.

Blackbelt: