Πως να επιλέξετε μια σχολή πολεμικών τεχνών

Οι πολεμικές τέχνες μπορεί να είναι μια υγιής και συναρπαστική προσθήκη στη ζωή σας, όμως θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά τη σχολή όπου θα ακολουθήσετε μαθήματα. Καλό θα ήταν να κάνετε ψάξετε καλά τις δυνατότητες που σας δίνονται και να σιγουρευτείτε για το τι ακριβώς θέλετε να λάβετε από την εκπαίδευση σας στις πολεμικές τέχνες. Αν λοιπόν αφιερώσετε χρόνο στην αναζήτηση για τη σχολή της προτίμησής σας, θα είναι πιο εύκολο να καταφέρετε όλους τους στόχους σας.

Αναζήτηση σχολών πολεμικών τεχνών

1. Πρέπει πρώτα να αποφασίσετε τι θέλετε να καταφέρετε μαθαίνοντας πολεμικές τέχνες. Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε γιατί θέλετε να ξεκινήσετε πολεμικές τέχνες και τι ελπίζετε να καταφέρετε. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να υπολογίσετε την εμπειρία (αν έχετε κάποια) και το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης έτσι ώστε να βρείτε μια σχολή που καλύπτει τις ανάγκες σας.

 • Για παράδειγμα, αν είστε 40 χρονών και εργάζεστε σε θέση πλήρους απασχόλησης, δεν θέλετε να βρείτε μια σχολή που να είναι ανοιχτή μόνο όταν εσείς είστε στη δουλειά και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά.
 • Οι λόγοι που κάποιος ξεκινάει πολεμικές τέχνες περιλαμβάνουν την αυτοάμυνα, τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, τη δημιουργικότητα, προπόνηση//προετοιμασία για να γίνει ο ίδιος εκπαιδευτής κλπ. Πρέπει η σχολή που θα βρείτε να είναι σε θέση να σας βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων σας.

2.  Άλλο σημαντικό κομμάτι είναι να αποφασίσετε ποια πολεμική τέχνη θέλετε να ακολουθήσετε. Αν σας ενδιαφέρει κάποιο συγκεκριμένο στυλ, όπως το taekwondo ή το karate, βεβαιωθείτε ότι θα ψάξετε για σχολές που ειδικεύονται σε αυτό. Αν όμως δεν έχετε ιδιαίτερη προτίμηση, σκεφτείτε με ανοιχτό μυαλό και διαλέξτε μια σχολή για το στυλ διδασκαλίας και όχι για την τέχνη που διδάσκεται.

 • Κάποια στυλ πολεμικών τεχνών μπορεί να είναι δύσκολα για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα αν έχετε προβλήματα με την καρδιά και δεν μπορείτε να πιέζεστε πολύ, τότε θα πρέπει να αποφύγετε έντονα στυλ όπως το taekwondo.

3. Ζητήστε συμβουλές. Ρωτήστε τους φίλους σας, την οικογένεια και γνωστούς σας αν έχουν καθόλου εμπειρία από τις σχολές πολεμικών τεχνών στην γειτονιά σας. Είναι καλή ιδέα να ακούσετε μια γνώμη από κάποιον που έχει προσωπική εμπειρία και μπορεί να σας λύσει τις απορίες σας. Ο τρόπος αυτός είναι ο καλύτερος για να βρείτε μια σχολή πολεμικών τεχνών.

4. Αναζητήστε στο διαδίκτυο σχολές στην περιοχή σας ή στην περιοχή που σας βολεύει. Βρείτε πληροφορίες για τις σχολές από τις ιστοσελίδες τους για να πάρετε μια πρώτη γεύση από αυτά που προσφέρουν. Πολύ σημαντικό είναι να δείτε τι λένε για αυτές στις κριτικές που έχουν γράψει άλλοι χρήστες.

 • Έχετε υπόψιν ότι οι σχολές μπορεί να δημοσιεύουν μόνο τα θετικά σχόλια οπότε μην βιαστείτε να σχηματίσετε άποψη μόνο από αυτά.
 • Προσπαθήστε να βρείτε blog, forum και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες όπου ίσως να έχουν αφήσει κριτικές και σχόλια άλλοι χρήστες. Είναι ένας  πολύ καλός τρόπος για να διαβάσετε  σχόλια από πραγματικούς χρήστες.

6. Δημιουργήστε μια λίστα με σχολές που μπορείτε να επισκεφθείτε Χρησιμοποιείστε τις προτάσεις φίλων και τα αποτελέσματα της αναζήτησης στο διαδίκτυο και δημιουργήστε μια λίστα με 3 έως 5 σχολές που σας ενδιαφέρουν.

7. Τηλεφωνήστε στις σχολές για να δείτε πότε μπορείτε να τις επισκεφθείτε. Οι περισσότερες σχολές πολεμικών τεχνών προσφέρουν μαθήματα γνωριμίας για τους νέους μαθητές με σκοπό να γνωρίσουν τη σχολή αλλά και την τέχνη που διδάσκεται. Δοκιμάστε να παρακολουθήσετε αυτά τα μαθήματα φροντίζοντας να μιλήσετε με τον εκπαιδευτή πριν ή μετά το μάθημα.

Η επίσκεψη στην σχολή πολεμικών τεχνών

1. Καλό θα ήταν να πάτε νωρίτερα στον χώρο όπου βρίσκεται η σχολή. Για κάθε δοκιμαστικό μάθημα, για πρακτικούς λόγους, θα πρέπει να είστε τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα εκεί. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε ρούχα ή να πρέπει να συμπληρώσετε κάποια φόρμα με τα στοιχεία σας πριν ξεκινήσετε το μάθημα. Επίσης θα έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στη σχολή.

 • Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησής σας, ελέγξτε την σχολή, δείτε αν είναι καθαρή, αν οι εκπαιδευτές είναι ευγενικοί και αν είναι εύκολα προσβάσιμη. Πρέπει να σιγουρευτείτε ότι η σχολή που θα επιλέξετε είναι εύκολα προσβάσιμη κι ότι νιώθετε άνετα μέσα σε αυτήν.
 • Αν φτάσετε νωρίτερα μπορείτε επίσης να δείτε από πρώτο χέρι την εξέλιξη ενός μαθήματος και να αποφασίσετε ευκολότερα αν σας ταιριάζει ο τρόπος διδασκαλίας.

2. Αποφασίστε αν το πρόγραμμα της σχολής ταιριάζει με το δικό σας. Ελέγξτε το ωράριο λειτουργίας, τα διαθέσιμα μαθήματα που μπορείτε να παρακολουθήσετε και το μέγεθος της κάθε τάξης. Να θυμάστε ότι το πρόγραμμα της σχολής πρέπει να ταιριάζει με το δικό σας γιατί αλλιώς δεν θα μπορείτε να παρακολουθείτε τα μαθήματα συχνά.

3. Κάντε ένα δοκιμαστικό μάθημα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δείτε από κοντά τον τρόπο διδασκαλίας του εκπαιδευτή και να αποφασίσετε αν σας ταιριάζει. Αναρωτηθείτε: Νιώθω άνετα κατά την διάρκεια του μαθήματος; Μου είναι εύκολο να μάθω από τον εκπαιδευτή; Θα μπορέσω να κατακτήσω τους στόχους μου;

 • Μια καλή ιδέα είναι να παρακολουθήσετε και τους μαθητές στο δοκιμαστικό μάθημα. Αν είναι εφικτό, μιλήστε μαζί τους και ρωτήστε τους για να μάθετε πράγματα σχετικά με την εμπειρία τους από τον εκπαιδευτή και τη σχολή.
 • Γνωρίστε τον εκπαιδευτή, συζητήστε μαζί του για τους στόχους σας και δείτε αν μπορεί να σας βοηθήσει να τους πετύχετε. Αυτή είναι επίσης μια πολύ καλή ευκαιρία να ρωτήσετε οποιαδήποτε λεπτομέρεια σας απασχολεί, για το στυλ αλλά και τον ίδιο τον εκπαιδευτή.
 • Μερικές πολύ καλές ερωτήσεις για τον εκπαιδευτή είναι: πόσο καιρό διδάσκει, πως αντιμετωπίζει έναν μαθητή αν δεν μπορεί να καταλάβει μια τεχνική, πως είναι μια συνηθισμένη τάξη που διδάσκει. Είναι σημαντικό να νιώθετε άνετα με τον εκπαιδευτή.

Η ώρα της εγγραφής

1. Εμπιστευτείτε το ένστικτο σας. Αφού έχετε ολοκληρώσει τις επισκέψεις στις σχολές της λίστας σας καθώς και τα δοκιμαστικά μαθήματα, ήρθε η ώρα να πάρετε την μεγάλη απόφαση. Σκεφτείτε τους στόχους σας και τα συμπεράσματα που βγάλατε από τις επισκέψεις που κάνατε. Στο τέλος, το σημαντικό είναι να εμπιστευτείτε το ένστικτο σας και να διαλέξετε την σχολή όπου αισθάνεστε άνετα.

2. Συζητήστε για τα οικονομικά. Αν είστε έτοιμοι για την εγγραφή σε μια σχολή, ρωτήστε για τους τρόπους πληρωμής. Κάποιες σχολές έχουν σύστημα μελών ενώ άλλες πακέτα για συγκεκριμένο χρόνο προπόνησης. Σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε οικονομικά.

3. Ετοιμαστείτε για το πρώτο μάθημα. Ρωτήστε στη σχολή αν χρειάζεται να αγοράσετε στολή προπόνησης ή ειδικό εξοπλισμό για το μάθημα. Μαζί σας θα πρέπει να έχετε μια μικρή πετσέτα επειδή μπορεί να ιδρώσετε, νερό και μια αλλαξιά ρούχα για να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε μετά το μάθημα.

 • Αν η σχολή δεν απαιτεί ειδική στολή για την προπόνηση, καλό θα ήταν να φορέσετε άνετα ρούχα. Στις περισσότερες σχολές, το μάθημα γίνετε χωρίς παπούτσια, όμως σε κάποιες απαιτούνται ειδικά παπούτσια προπόνησης, οπότε ρωτήστε για να είστε σίγουροι.

4. Αξιολογείστε την εμπειρία σας μετά από μερικά μαθήματα και αποφασίστε αν ήταν αυτό που περιμένατε και αν περνάτε καλά κατά την διάρκεια του μαθήματος. Αν τελικά δεν ήταν αυτό που ψάχνατε, μιλήστε με τον εκπαιδευτή σας και προσπαθήστε να βρείτε μια ικανοποιητική λύση.

Η εκμάθηση μιας πολεμικής τέχνης είναι μια σοβαρή δραστηριότητα, η οποία πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα. Μην ξεχνάτε όμως πως η διαδικασία πρέπει ταυτόχρονα να σας είναι ευχάριστη για να μπορέσετε να αγαπήσετε αυτό που κάνετε και να μην το παρατήσετε στο μέλλον.

Blackbelt: