Τι είναι το Fudokan Karate

Του Σάββα Π. Μαστραππά

Μια συνηθισμένη ερώτηση που μας απευθύνεται αρκετά συχνά, όσων καλλιεργούμε το Fudokan Karate είναι αν το Fudokan είναι Shotokan ή έχει κάποια σχέση με το Shotokan Karate.

Η απάντηση είναι ότι από τεχνικής πλευράς το Fudokan Ryu έχει ως βάση το Shotokan JKA Καράτε. Από φιλοσοφικής πλευράς ασπάζεται τις αρχές του παραδοσιακού καράτε, ουσιαστικά τις αρχές του Ιαπωνικού BUDO. Από αγωνιστικής πλευράς οι κανονισμοί αγώνων που χρησιμοποιεί στις διοργανώσεις του είναι αυτοί της παγκόσμιας ομοσπονδίας του Παραδοσιακού Καράτε (ITKF) από την οποία είναι αναγνωρισμένο από το 1990 ως ιδιαίτερο στυλ. Στην διαδικασία της εκπαίδευσής του δε έχει πάρει στοιχεία από το GOJURYU, από τα ΟΚΙΝΑΒΕΖΙΚΑ συστήματα καράτε καθώς και από το AIKIJUTSU.

Μέχρι τον βαθμό λοιπόν του 3ουDAN το Fudokan – Shotokan Karatedo, όπως είναι η πλήρης ονομασία του στυλ είναι Shotokan JKA! Με κάποιες διαφοροποιήσεις που για κάποιον υποψιασμένο μπορεί να θεωρηθούν πολύ ουσιαστικές. Υπάρχει μια συστηματικότητα στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα Kata. Τα Kata για το Fudokan δεν αποτελούν αγωνιστική χορογραφία. Τα Kata (τα 26 του Shotokan JKA και τα 14 του Fudokan ryu εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ξεχασμένες σχεδόν οκιναβέζικες τεχνοτροπίες) αποτελούν τον κορμό της αυτοάμυνας, οπότε το BUNKAI (ανάλυση των kata βασισμένο σε κλασικές αντιλήψεις) και το OYO (ελεύθερη ανάλυση) απασχολούν μεγάλος μέρος της προπονητικής μας δραστηριότητας.

Δεύτερο σημείο είναι η επιστημονική κινησιολογική τεκμηρίωση του Στυλ Fudokan (διότι όπως μπορεί να καταλάβει ο αναγνώστης το Fudokan – Shotokan είναι ένα ξεχωριστό στυλ το οποίο ταυτόχρονα εκπροσωπείται από την δικιά του παγκόσμια ομοσπονδία) με βάση τις έξι αρχές για την παραγωγή δύναμης.

Τρίτον λόγω του επαγγέλματος του Αρχηγού του Fudokan Ryu Dr. Ilija Jorga Sensei (είναι γιατρός καθηγητής στον κλάδο τραυματιολογίας των σπορ στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) το Fudokan έχει επεξεργαστεί και έχει αναπτύξει μεθόδους εκπαίδευσης και εκτέλεσης των τεχνικών απόλυτα ασφαλείς για το μυοσκελετικό σύστημα των Karate-ka. Οι τρόποι εκτέλεσης των τεχνικών και των στάσεων που σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιήθηκαν λίγο δίνουν την δυνατότητα στους Fudokan Karateka να αποφεύγουν μικροτραυματισμούς που η συσσώρευσή τους δημιουργεί μυοσκελετικές αγκυλώσεις μέχρι και αναπηρίες. Οι ασκούμενοι στο Fudokan-Shotokan συνεχίζουν την εξάσκησή τους μαθαίνοντας να προστατεύουν το σώμα τους μέχρι τα βαθιά γεράματα!

Τέταρτον σημείο διαφοροποίησης είναι η εμμονή των Sensei του Fudokan στην ηθική ακεραιότητα. Επειδή θεωρούμε ότι χωρίς στέρεα ηθική βάση δεν μπορεί να φτάσει κάποιος και να γίνει πραγματικός κοινωνός των αξιών του BUDO, η καλλιέργεια μέσω του παραδείγματος των Sensei ενός υγιούς ηθικού κλίματος στα DOJO όπου διδάσκεται το Fudokan ryu αποτελεί προτεραιότητα. Η συμμετοχή λοιπόν σε αγώνες γίνεται με μέτρο ούτως ώστε οι Karateka μας να μην εμπλέκονται, εκτιθέμενος σε εγωιστικά περιβάλλοντα επί μακρόν. Αποφεύγουμε τις εμπλοκές σε μικροσυνδικαλιστικές τακτικές κυριαρχίας με άλλες ομάδες ή ομοσπονδίες. Εμμονή στην κυριότερη αρχή του BUDO που είναι «η καλλιέργεια του ανθρώπινου χαρακτήρα μέσω μιας μεθόδου υγιούς και ισορροπημένης εξάσκησης».

Τέλος να αναφέρουμε ότι τα χαρακτηριστικά του Fudokan από το 4οDAN και άνω είναι δραστικά διαφορετικά από τις υπόλοιπες τάσεις του Shotokan.

Αυτό λοιπόν με αδρές πινελιές είναι το Fudokan – Shotokan Karatedo, ένας δρόμος. Ένας από πολλούς παραποτάμους που μπορούν να οδηγήσουν κάποιους από τους θιασωτές του στον εμβαπτισμό στο μεγάλο ποτάμι του BUDO.

Το κείμενο μας το παραχώρησε ευγενικά ο sensei Μαστραππάς.

Blackbelt: