Home Iaido

Iaido

από Blackbelt

iaido

Το Iaido (居 合 道 Iaidō;), συντομευμένο με iai (居 合?), είναι μια ιαπωνική πολεμική τέχνη που δίνει έμφαση στην εγρήγορση και την ικανότητα να τραβήξει ο ασκούμενος γρήγορα το σπαθί και να ανταποκριθεί σε μία ξαφνική επίθεση.

Το Iaido συνδέεται με τις ομαλές, ελεγχόμενες κινήσεις του τραβήγματος του σπαθιού από τη θήκη του (ή saya), χτυπώντας ή κόβοντας έναν αντίπαλο, αφαιρώντας το αίμα από την λεπίδα και στη συνέχεια την τοποθέτηση του στην θήκη. Ενώ οι αρχάριοι του iaido μπορούν να αρχίσουν να μαθαίνουν με ένα ξύλινο σπαθί (bokken), ανάλογα με το στυλ διδασκαλίας ενός συγκεκριμένου εκπαιδευτή, οι περισσότεροι από τους ασκούμενους χρησιμοποιούν σπαθί με αμβλύ άκρο, αποκαλούμενο iaitō. Οι πιο έμπειροι ασκούμενοι χρησιμοποιούν ένα κοφτερό σπαθί (shinken).

Οι ασκούμενοι του iaido αναφέρονται συχνά ως iaidoka.

Συμπεριλαμβάνει εκατοντάδες μορφές ξιφομαχίας, οι οποίες προσυπογράφουν μη-μαχητικούς σκοπούς και είναι μια εγγενής μορφή του ιαπωνικού μοντέρνου budo.

Το Iaido είναι μια αντανάκλαση της ηθικής του κλασσικού πολεμιστή και για να χτίσει ένα πνευματικά αρμονικό χαρακτήρα που κατέχει υψηλή νοημοσύνη, ευαισθησία και αποφασιστική βούληση. Ως επί το πλείστον, εκτελείται ατομικά όσον αφορά τα kata, εκτελώντας διαφορετικές στρατηγικές εναντίον ενός ή διαφόρων φανταστικών αντιπάλων. Κάθε kata ξεκινάει και τελειώνει με το σπαθί να είναι στη θήκη του. Στους Iaidoka συστήνετε τακτικά να εξασκηθούν στο kendo για να διατηρήσουν την αίσθηση της μάχης. Είναι φυσιολογικό ένας υψηλόβαθμος kendoka να κατέχει υψηλή θέση στο iaido και το αντίστροφο.

Αντίθετα με το kendo, το iaido δεν αναπτύσσεται ποτέ με ελεύθερο ανταγωνισμό.

Flag of Japan

Εστιάζει σε Όπλα
Χώρα Προέλευσης Ιαπωνία
Ιδρυτής
Διάσημοι μαθητές
Προήλθε από Iaijutsu
Επηρέασε