Ilija Jorga Shinam

Ο δάσκαλος ΙΛΙΑ ΓΙΟΡΓΚΑ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΤΕΚΑ
Γράφει ο Σάββας Π. Μαστραππάς

Στις 25 με 27 Μαΐου 2018 η «Ελληνική Οργάνωση Shotokan – Fudokan Ryu Karate – do» φιλοξενεί για άλλη μια φορά τον δάσκαλο ΙΛΙΑ ΓΙΟΡΓΚΑ (Ilija Jorga) για σεμινάριο. Ποιος είναι όμως αυτός ο χαρισματικός άνθρωπος; Την προσωπικότητα, τα επιτεύγματα, τις απόψεις του για το καράτε και τη φιλοσοφία για τη ζωή του δάσκαλου Γιόργκα θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε στην συνέχεια αυτού του κειμένου.

Ο Δάσκαλος JORGA γεννήθηκε στις 15-11-1940 στο Βελιγράδι της Σερβίας. Το 1967 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, το 1978 πήρε Μάστερ στην Ιατρική, το 1983 το διδακτορικό του δίπλωμα και το 1986 έγινε Καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Τραυματιολογίας των αθλημάτων, στο ανωτέρω Πανεπιστήμιο.

Ο Shinam Jorga είναι ένας από τους πρωτοπόρους του Καράτε στο δυτικό κόσμο. Το 1960 άρχισε να προπονείται στο Καράτε υπό τον Sensei T. Μουρακάμι από τον οποίο και πήρε, το έτος 1967, το πρώτο του Dan. Στην συνέχεια γίνεται μαθητής του Kaze Sensei και το 1986 μαθητής του Nishiyiama Sensei. Έχει δημοσιεύσει 20 βιβλία γύρω από την προπονητική μέθοδο λόγια του karate, την τραυματιολογία και τη βιομηχανική των τεχνικών καράτε.

Ως αγωνιστής υπήρξε χαρισματικός. Αναδείχθηκε τέσσερις φορές Πανευρωπαϊκός Πρωταθλητής στα Kata και το Kumite και μία φορά 3ος Παγκόσμιος.

Στις 15-11-1980 ίδρυσε τη Διεθνή Ομοσπονδία Καράτε FUDOKAN, της οποίας είναι και ο επικεφαλής τεχνικός.

Η πρώτη σημαντική στιγμή στην καριέρα του ήταν το έτος 1972, στο Τόκιο, κατά τη διάρκεια του τουρνουά το οποίο διοργανώθηκε τότε για τη μνήμη του sensei Funakoshi. Ένα τουρνουά το οποίο γίνεται κάθε 50 χρόνια. Το τουρνουά διεξήχθη σε 12 αγωνιστικούς χώρους με τη συμμετοχή 1450 Ιαπώνων και 250 Δυτικών καρατέκα.

«Κατάφερα να φτάσω στον τελικό, όπου συναντήθηκα με τον Hashimoto, σ’ έναν αγώνα χωρίς διακοπή, χωρίς κριτές και χωρίς απόφαση και ο οποίος διήρκεσε 5 ολόκληρα λεπτά. Τον αγώνα παρακολούθησαν τέσσερις θρύλοι του Καράτε. Ο Nakayama sensei, από το Shotokan, o Ivata sensei, από το Shito, o Ohtsuka sensei, από το Wado και ο Yamagutsi sensei, από το Goju. Ήταν μια μαγική στιγμή».

Το 1980 ο δάσκαλος Γιόργκα ίδρυσε (όπως προείπαμε) τη διεθνή οργάνωση Fudokan που αντιπροσωπεύει το Στυλ “Fudokan – Shotokan Karate do”.

Οι FUDOKAN καρατέκα αποτελούν την ελίτ του Shotokan, διότι κάνουν καράτε με έναν πιο επιστημονικό τρόπο. Έχουν παντρέψει το παραδοσιακό καράτε με την επιστήμη. Το FUDOKAN – SHOTOKAN Καράτε είναι κατοχυρωμένο σαν ιδιαίτερο στυλ. Το 1990, στο Σαντιάγο, στο Συνέδριο της ITKF, έγινε συζήτηση και εκεί κατοχυρώθηκε το νέο στυλ. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μόνον δύο νέα στυλ αναγνωρίστηκαν παγκοσμίως, το Kyokushin – Kai του Mas Oyama και το FUDOKAN!

Το στυλ FUDOKAN, βέβαια, ως ανεξάρτητο μπορεί να ανήκει σε όποια διεθνή αγωνιστική ομοσπονδία επιλέξει, στην WKF ή στην ITKF, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η FUDOKAN θέλησε να συνδέσει τις αρχαίες αυθεντικές ρίζες του Karate do και προσπαθεί να βρει σε ποιο ακριβώς σημείο έσπασε η αλυσίδα και χάθηκε το παραδοσιακό καράτε. «Ακόμα, λόγω των επιστημονικών γνώσεων τις οποίες διαθέτουμε εγώ και ο αδελφός μου, τροποποιήσαμε κάποιες στάσεις και τεχνικές ούτως ώστε να εκτελούνται με περισσότερη ασφάλεια για το ανθρώπινο μυϊκό και σκελετικό σύστημα. Τέλος, μελετήσαμε πιο επιστημονικά τον τρόπο μετάδοσης της δύναμης» λέει ο Shinam JORGA.

Τι ακριβώς σημαίνει FUDOKAN

O sensei Kaze ονόμαζε το Dojo του στο Παρίσι «FUDO CLUB»! Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα για την FUDOKAN, που σημαίνει «το σπίτι της ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ».

Το σύμβολο της “FUDOKAN” είναι ο τίγρης και ο αετός

Ο αετός είναι ο κυρίαρχος του Ουρανού και της Γης. Ο Yoshitaka Funakoshi είναι ο αετός, ο Gichin Funakoshi είναι ο τίγρης. Η ευφυΐα ήταν ο Yoshitaka. Μια άλλη αντίληψη για το σύμβολο είναι: «Να επιτίθεσαι σαν τα κύματα του ωκεανού και να κάνεις μπλοκ, τόσο δυνατό σαν ένα δέντρο 100 χρόνων».

Σε μια συνέντευξη που έδωσε ο δάσκαλος JORGA στον γράφοντα και η οποία δημοσιεύθηκε παλαιότερα στο περιοδικό «ΜΟΝΟΠΑΤΙ για τις πολεμικές τέχνες» ο δάσκαλος διερωτάται σε σχέση με τους αγώνες καράτε: «Το Καράτε είναι κάτι πιο συνολικό. Δεν είναι μόνον αγώνες. Πόσα χρόνια μπορεί κάποιος να κάνει αγώνες; 15 ίσως. Μετά τι θα κάνει;

Το καράτε δεν είναι μόνον ανταγωνιστικό, μόνον Kata και Kumite. Είναι ένας τρόπος ζωής, ένας τρόπος σκέψης, ένας τρόπος παιδείας, ένας τρόπος επιλογών και ένας τρόπος σωστής και επιστημονικής σωματικής άσκησης. Μια αγωνιστική ομοσπονδία δεν μπορεί να το δώσει αυτό, δεν αποτελεί άλλωστε τον σκοπό της. Πρέπει να υπάρχει μια μεθοδολογία που να συνδυάσει όλα αυτά που προανέφερα και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να δώσουμε στη FUDOKAN.

Το σπορ καράτε είναι ένα ωραίο παιχνίδι για παιδιά, αλλά τέτοια παιχνίδια υπάρχουν πολλά στο «εμπόριο». Το παραδοσιακό καράτε είναι στενά δεμένο με το BUSHIDO. Θα μου πεις ζούμε στον 21ο αιώνα. Ωραία, αλλά οι ηθικές αξίες δεν πρέπει να πάψουν να αποτελούν το ιδεολογικό υπόβαθρο του παραδοσιακού καράτε. Αξίες στη διατήρηση των οποίων το παραδοσιακό καράτε εμμένει πεισματικά. Το καράτε για μένα λοιπόν είναι μια τέχνη υψηλής ηθικής και ένα άθλημα για την υψηλή διανόηση, που στοχεύει στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας μέσω της συνεχούς προσπάθειας για μόρφωση και αυτογνωσία.

Για να καλλιεργηθούν όλα αυτά χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή και οι καρατέκα που σταματούν τους αγώνες θα πρέπει να σκέφτονται ότι τώρα έχουν να κερδίσουν πολλούς άλλους αγώνες μέσα στη ζωή και πρέπει να εξελιχθούν και να κάνουν πιο ουσιαστικό καράτε, να κάνουν παραδοσιακό καράτε».

Τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι υπόλοιποι υψηλόβαθμοι καρατέκα και δάσκαλοι της οργάνωσής μας δεν έχουμε ως σκοπό μας (όσες φορές μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε όπως τώρα, ανοικτό σεμινάριο με τον sensei JORGA) τον προσηλυτισμό. Δεν μας ενδιαφέρει να εντάξουμε στην οικογένειά μας ανθρώπους διαφορετικών πεποιθήσεων και φιλοσοφίας απλά για να γίνουμε πολλοί.

Αν κάνουμε μερικές φορές ανοικτά σεμινάρια αυτά γίνονται με αίσθημα προσφοράς προς τους Έλληνες καρατέκα. Η προσφορά μας λοιπόν συνίσταται στην από ιατρικής πλευράς αυτοπροστασία των Ελλήνων καρατέκα.

Τελευταία ακούμε όλο και πιο συχνά για καρατέκα και δασκάλους που υποφέρουν από τραυματισμούς οι οποίοι τους οδηγούν στα χειρουργεία. Χρειάζεται να αποκτήσουν κάποιες βασικές γνώσεις για τον τρόπο εκτέλεσης των στάσεων και των τεχνικών και να μάθουν πώς να προστατεύουν το σώμα τους από επιπόλαιους μικροτραυματισμούς που συσσωρεύονται και τους οδηγούν τελικά στο χειρουργείο.

Ο sensei Jorga είναι ο κατ’ εξοχήν ειδικός επί του θέματος και θα ήταν καλό άνθρωποι ακόμα και άλλων στυλ καράτε ακόμα και άνθρωποι προερχόμενοι από το σπορ καράτε να παρακολουθήσουν κάποια σεμινάριά του…  όπως λέει και ο Shinam: «Το πρώτο πράγμα που κοιτάω – κάτι το οποίο αισθάνομαι υποχρεωμένος να κάνω – είναι η υγεία των μαθητών μου. Αρκετοί από αυτούς είναι επαγγελματίες και πρέπει να τους προστατεύσω διότι ζουν από το καράτε. Επειδή αναγκάζονται να επαναλαμβάνουν πολλές φορές συγκεκριμένες κινήσεις, υπάρχει πιθανότητα να σπάσουν τένοντες ή μυώνες. Κάθε φορά, λοιπόν, που έχω την ευκαιρία τους δίνω συμβουλές και επειδή οι περισσότεροι μαθητές μου είναι έξυπνοι άνθρωποι προσπαθούν και εφαρμόζουν τις τεχνικές καράτε με πιο ασφαλείς τρόπους.

Το κείμενο μας το παραχώρησε ευγενικά ο sensei Μαστραππάς.

Blackbelt: