Home Featured H ιστορία των 47 Ronin

H ιστορία των 47 Ronin

από Blackbelt
η ιστορία των 47 ρονίν

Σαράντα έξι πολεμιστές πλησίασαν αθόρυβα στο αρχοντικό και σκαρφάλωσαν στους τοίχους. Ήχος από τύμπανο ακούστηκε μέσα στη νύχτα, «μπαμ, μπαμ-μπαμ». Οι Ronin ξεκίνησαν την επίθεσή τους.

Ο μύθος των 47 Ronin είναι ένας από τους γνωστούς στην ιαπωνική ιστορία – και πρόκειται για αληθινή ιστορία.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ

Κατά την περίοδο Tokugawa στην Ιαπωνία, τη χώρα κυβερνούσε ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος, ο shogun, εξ ονόματος του αυτοκράτορα. Ήταν επικεφαλής αρκετών περιφερειακών αρχόντων, των daimyo, καθένας από τους οποίους είχε υπό την εποπτεία του μια ομάδα πολεμιστών samurai.

Όλες αυτές οι πολεμικές ελίτ αναμενόταν να ακολουθούν τον κώδικα του bushido – το «δρόμο του πολεμιστή». Μεταξύ των απαιτήσεων του bushido συγκαταλέγονταν η πίστη κάποιου προς τον αφέντη του και η αντιμετώπιση του θανάτου με θάρρος.

OΙ 47 RONIN Ή ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ

Το 1701, ο αυτοκράτορας Higashiyama έστειλε επίσημους απεσταλμένους από την έδρα του, στο Kyoto, στην αυλή του shogun στο Edo (Tokyo). Ένας ανώτερος αξιωματούχος του σογκουνάτου, ο Kira Yoshinaka, ήταν ο τελετάρχης της επίσκεψης. Δύο νεαροί daimyo, ο Asano Naganori από το Ako και ο Kamei Sama από το Tsumano, βρίσκονταν στην πρωτεύουσα στο πλαίσιο της υποχρεωτικής παραμονής τους εκεί κάθε δεύτερο χρόνο, οπότε έλαβαν από το σογκουνάτο την αποστολή να φροντίσουν τους απεσταλμένους του αυτοκράτορα.

Ο Kira ανέλαβε να εκπαιδεύσει τους daimyo στο πρωτόκολλο της αυλής. Οι Asano και Kamei προσέφεραν δώρα στον Kira, ωστόσο εκείνος εξοργίστηκε επειδή τα θεώρησε εντελώς ακατάλληλα και άρχισε να φέρεται στους δύο daimyo με περιφρόνηση.

Ο Kamei ήταν τόσο θυμωμένους με την ταπεινωτική μεταχείριση που εκείνος τους επεφύλασσε που ήθελε να σκοτώσει τον Kira, ο Asano όμως έλεγε να κάνουν υπομονή.

Φοβούμενοι για τον αφέντη τους, οι υπηρέτες του Kamei έδωσαν μυστικά στον Kira ένα μεγάλο ποσό και ο αξιωματούχος άρχισε να φέρεται καλύτερα στον Kamei. Εξακολούθησε όμως να βασανίζει τον Asano, σε βαθμό που ο νεαρός daimyo να μην μπορεί πια να το ανεχτεί.

Όταν ο Kira αποκάλεσε τον Asano “χωριάτη χωρίς τρόπους” ενώ βρίσκονταν στην κεντρική αίθουσα, ο Asano τράβηξε το σπαθί του και επιτέθηκε στον αξιωματούχο.

Ο Kira τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι, όμως οι νόμοι του σογκουνάτου απογόρευαν αυστηρά στον οποιονδήποτε να επιτεθεί με σπαθί μέσα στο κάστρο του Edo. Έτσι, ο 34χρονος Asano έλαβε εντολή να διαπράξει seppuku.

Μετά το θάνατο του Asano, το σογκουνάτο κατέσχεσε την περιοχή του, βυθίζοντας την οικογένειά του στη φτώχεια ενώ οι samurai του εξέπεσαν στο καθεστώς του ronin.

Τις περισσότερες φορές, το αναμενόμενο ήταν οι samurai να ακολουθήσουν τον αφέντη τους στο θάνατο αντί να αντιμετωπίσουν την ατιμία του να ζήσουν ως samurai δίχως αφέντη. Σαραεπτά από τους 320 πολεμιστές του Asano, ωστόσο, αποφάσισαν να παραμείνουν ζωντανοί και να εκδικηθούν.

Με επικεφαλής τον Oishi Yoshio, οι 47 Ronin έδωσαν μυστικό όρκο να σκοτώσουν τον Kira, με κάθε κόστος. Φοβούμενος ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, ο Kira ενίσχυσε τις οχυρώσεις του οίκου του, προσθέτοντας σημαντικό αριθμό φρουρών. Οι ronin από το Ako παρέμειναν σε επιφυλακή, περιμένοντας να υποχωρήσουν τα μέτρα επαγρύπνησης του Kira.

Για να ξεγελάσουν τον Kira, οι ronin σκορπίστηκαν σε διαφορετικές περιοχές, αναλαμβάνοντας ταπεινές δουλειές ως έμποροι ή εργάτες. Ένας από αυτούς μάλιστα παντρεύτηκε μέλος της οικογένειας που έχτισε το αρχοντικό του Kira ώστε να έχουν πρόσβαση στα σχέδια.

Ο ίδιος ο Oishi άρχισε να πίνει και να ξοδεύει μεγάλα ποσά στις πόρνες, υποκρινόμενος πολύ πειστικά ότι είχε ξεπέσει εντελώς. Όταν ένας samurai από τη Satsuma αναγνώρισε τον μεθυσμένο Oishi να κείτεται στο δρόμο, τον χλεύασε και τον κλώτσησε στο πρόσωπο, σημάδι απόλυτης περιφρόνησης. Ο Oishi χώρισε τη γυναίκα του και την έστειλε μακριά του μαζί με τα μικρότερα παιδιά τους, για να τους προστατεύσει. Ο μεγαλύτερος γιος του επέλεξε να μείνει.

ΟΙ RONIN ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ

Καθώς το χιόνι έπεφτε στο έδαφος, το σούρουπο της 14ης Δεκεμβρίου 1702, οι σαράντα επτά συναντήθηκαν για άλλη μια φορά στο Honjo, κοντά στο Edo, προετοιμάζοντας την επίθεσή τους. Σε έναν νεαρό ronin ανατέθηκε η αποστολή να πάει στο Ako και να διηγηθεί την ιστορία τους.

Οι σαράντα έξι πλέον, πρώτα ειδοποίησαν τους γείτονες του Kira για τις προθέσεις τους και στη συνέχεια περικύκλωσαν το σπίτι του αξιωματούχου, οπλισμένοι με σκάλες, πολιορκητικούς κριούς και σπαθιά.

Σιωπηλά, κάποιοι από τους ronin σκαρφάλωσαν στους τοίχους του αρχοντικού του Kira, και στη συνέχεια εξουδετέρωσαν και έδεσαν τους τρομαγμένους νυχτερινούς φρουρούς. Με το σινιάλο του τυμπανιστή, οι ronin επιτέθηκαν από την εμπρός και την πίσω πλευρά. Οι samurai του Kira που κοιμούνταν, έτρεξαν να πολεμήσουν ξυπόλητοι στο χιόνι.

Ο ίδιος ο Kira, φορώντας μόνο τα εσώρουχά του, έτρεξε να κρυφτεί σε μια αποθήκη.

Οι Ronin έψαξαν το σπίτι για μία ώρα και τελικά ανακάλυψαν τον αξιωματούχο ζαρωμένο στην αποθήκη, μέσα σε σωρούς από κάρβουνα.

Αναγνωρίζοντάς τον από την ουλή στο κεφάλι που είχε μείνει μετά το χτύπημα του Asano, o Oishi τον ανάγκασε να πέσει στα γόνατα και έδωσε στον Kira το ίδιο wakizashi (κοντό σπαθί) που είχε χρησιμοποιήσει ο Asano όταν διέπραξε seppuku. Σύντομα, ωστόσο, κατάλαβε ότι ο Kira δεν είχε το κουράγιο να αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή με τιμή – ο αξιωματούχος δεν έδειχνε να θέλει να πάρει το σπαθί και έτρεμε από το φόβο του. Έτσι, ο Oishi αποκεφάλισε τον Kira.

Οι Ronin συγκεντρώθηκαν στην αυλή του αρχοντικού. Και οι σαράντα έξι ήταν ζωντανοί. Είχαν σκοτώσει περίπου σαράντα από τους σαμουράι του Kira, ενώ μόλις τέσσερις από αυτούς τραυματίστηκαν αλλά μπορούσαν να περπατήσουν.

Με το πρώτο φως της αυγής, οι ronin διέσχισαν την πόλη ως το ναό Sengakuji, όπου είχε ταφεί ο αφέντης τους. Η ιστορία για την εκδίκησή τους είχε διαδοθεί πολύ γρήγορα στην πόλη και τα πλήθη συγκεντρώνονταν για να τους επευφημήσουν.

Ο Oishi ξέπλυνε το αίμα από τον αποκεφαλισμό του Kira και παρέδωσε το σπαθί στον τάφο του Asano. Οι σαράντα έξι ronin στη συνέχεια κάθισαν και περίμεναν τη σύλληψή τους.

ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΚΑΙ ΔΟΞΑ

Ενώ το συμβούλιο του bakufu αποφάσιζε για τη μοίρα τους, οι ronin χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και φιλοξενήθηκαν από οικογένειες daimyo – τις οικογένειες Hosokawa, Mari, Midzuno και Matsudaira. Οι ronin είχαν αναδειχθεί σε εθνικούς ήρωες χάρη στην προσήλωσή τους στον κώδικα του bushido, τη γενναιότητα και την αφοσίωσή τους. Πολλοί ήλπιζαν ότι θα τους δινόταν χάρη παρόλο που σκότωσαν τον Kira.

Ενώ ο ίδιος ο shogun μπήκε στον πειρασμό να φερθεί με επιείκεια, οι σύμβουλοί του δεν μπορούσαν να αποδεχτούν τέτοιες παράνομες πράξεις. Στις 4 Φεβρουαρίου 1703, οι ronin έλαβαν εντολή να διαπράξουν seppuku – μια ποινή που θεωρήθηκε περισσότερο έντιμη σε σχέση με την εκτέλεση.

Ελπίζοντας μέχρι τελευταία στιγμή σε αναστολή της ποινής, οι τέσσερις daimyo που είχαν υπό την εποπτεία τους τους ronin περίμεναν μέχρι που έπεσε η νύχτα, όμως η χάρη δεν ήρθε. Οι σαράντα έξι ronin, συμπεριλαμβανομένου του Oishi και του 16χρονου γιου του, διέπραξαν seppuku.

Οι ronin τάφηκαν δίπλα στον αφέντη τους στο ναό Sengkuji στο Tokyo. Οι τάφοι τους έγιναν άμεσα τόπος προσκυνήματος για τους πλημμυρισμένους με δέος Ιάπωνες. Ένας από τους πρώτους που τους επισκέφθηκε ήταν ο samurai από τη Satsuma που είχε κλωτσήσει τον Oishi στον δρόμο. Αφού απολογήθηκε, στη συνέχεια αφαίρεσε κι εκείνος τη ζωή του.

Η μοίρα του τεσσαροκοστού έβδομου ronin δεν είναι απόλυτα σαφής. Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι όταν επέστρεψε, αφού είπε την ιστορία στην περιοχή καταγωγής των ronin, το Ako, ο shogun του έδωσε χάρη λόγω της νεαρής ηλικίας του. Έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματά του και στη συνέχεια ετάφη δίπλα στους υπόλοιπους.

Προκειμένου να κατευνάσει τη δημόσια κατακραυγή λόγω της ποινής που επιβλήθηκε στους ronin, η κυβέρνηση του shogun επέστρεψε τον τίτλο και το ένα δέκατο της γης του Asano στον μεγαλύτερο γιο του.

ΟΙ 47 RONIN ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κατά την περίοδο Tokugawa, η Ιαπωνία διένυε μια ειρηνική περίοδο. Δεδομένου ότι οι samurai ήταν μια τάξη πολεμιστών και είχαν λίγες ευκαιρίες για μάχες, πολλοί Ιάπωνες φοβούνταν ότι η τιμή και το πνεύμα τους είχαν αρχίσει να φθίνουν. Η ιστορία των σαραντά επτά Ronin έδωσε στους ανθρώπους την ελπίδα ότι εξακολουθούσαν να υπάρχουν μερικοί πραγματικοί samurai.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι η ιστορία διασκευάστηκε για αμέτρητες παραστάσεις kabuki, κουκλοθέατρα bunraku, εκτυπώσεις με ξύλινο καλούπι και αργότερα για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Μυθιστοριοποιημένες εκδοχές της ιστορίας, γνωστές ως chushingura, εξακολουθούν να είναι πολύ δημοφιλείς ακόμη και σήμερα, καθώς πράγματι οι 47 Ronin αποτελούν ένα παράδειγμα του κώδικα bushido που το σύγχρονο κοινό μπορεί να μιμηθεί.

Άνθρωποι από όλον τον κόσμο ταξιδεύουν ακόμη και σήμερα στο ναό Sengkuji για να δουν το ταφικό μνημείο του Asano και των σαράντα επτά Ronin. Εκεί, μπορούν επίσης να δουν την πρωτότυπη απόδειξη που δόθηκε στο ναό από τους οικείους του Kira όταν πήγαν να ζητήσουν την κεφαλή του προς ταφή.

Ίσως σας ενδιαφέρει επίσης

Update cookies preferences