Home Kendo

Kendo

από Blackbelt

kendo

To kendo (剣道 kendō, κατά λέξη “η οδός του σπαθιού”) είναι μια σύγχρονη ιαπωνική πολεμική τέχνη η οποία προέρχεται από τη σπαθασκία (kenjutsu) και χρησιμοποιεί σπαθιά από μπαμπού (shinai) και προστατευτική πανοπλία (bōgu). Στις μέρες μας, προπονούνται σε αυτήν την τέχνη πολλοί άνθρωποι τόσο στην Ιαπωνία όσο και σε πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

Το kendo είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει πρακτικές και αξίες των πολεμικών τεχνών και δυναμική σωματική άσκηση όπως στα αθλήματα.

Όσοι προπονούνται στο kendo αποκαλούνται kendōka (剣道家) ή και kenshi (剣士), δηλ. ξιφομάχοι.

Μια προπόνηση kendo είναι πολύ πιο θορυβώδης σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες ή αθλήματα. Αυτό οφείλεται στο ότι οι kendōka χρησιμοποιούν μια κραυγή ή kiai (気合い), προκειμένου να εκφράσουν το αγωνιστικό τους πνεύμα, ενώ προσπαθούν να καταφέρουν ένα χτύπημα στον αντίπαλο. Επιπλέον, οι kendōka εκτελούν fumikomi-ashi (踏み込み足), μια κίνηση που μοιάζει με έντονο χτύπημα του εμπρός ποδιού στο έδαφος όταν επιτίθενται για να χτυπήσουν.

Όπως και σε ορισμένες άλλες τέχνες, οι kendōka εκπαιδεύονται και πολεμούν χωρίς υποδήματα. Ιδανικά, το kendo εξασκείται σε dōjō φτιαγμένο για το σκοπό αυτό, παρόλο που μπορεί συχνά να χρησιμοποιηθούν κλασικές, κλειστές αίθουσες αθλημάτων ή άλλοι χώροι, που για να είναι κατάλληλοι θα πρέπει να διαθέτουν καθαρό και ξύλινο πάτωμα με καλή ελαστικότητα, ώστε να είναι κατάλληλο για fumikomi-ashi.

Τεχνικές του Kendo

Οι τεχνικές του kendo περιλαμβάνουν τόσο χτυπήματα όσο και τρυπήματα. Τα χτυπήματα κατευθύνονται προς καθορισμένες περιοχές-στόχους (打突-部位 datotsu-bui) στους καρπούς, το κεφάλι ή το σώμα, σημεία που προστατεύονται από εξοπλισμό. Οι στόχοι κατηγοριοποιούνται ως men, sayu-men ή yoko-men (επάνω, αριστερή ή δεξιά πλευρά του men), στη δεξιά πλευρά του kote οποιαδήποτε στιγμή, στην αριστερή πλευρά του kote όταν βρίσκεται σε κατάσταση άρσης καθώς και στην αριστερή ή δεξιά πλευρά του dō. Τα τρυπήματα (突き tsuki) επιτρέπονται μόνο στην περιοχή του λαιμού. Ωστόσο, δεδομένου ότι ένα τρύπημα που δεν θα εκτελεστεί σωστά μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στον λαιμό του αντιπάλου, οι τεχνικές αυτές στην ελεύθερη προπόνηση και τους διαγωνισμούς επιτρέπονται μόνο σε kendōka υψηλής βαθμίδας που διαθέτουν dan.

 

Flag of Japan

Εστιάζει σε Όπλα
Χώρα Προέλευσης Ιαπωνία
Ιδρυτής
Διάσημοι μαθητές
Προήλθε από Kenjutsu
Επηρέασε