Kung Fu

Ο κινέζικος όρος kung fu περιγράφει γενικότερα οποιοδήποτε ατομικό επίτευγμα ή δεξιότητα που έχει κατακτήσει κανείς σε σημαντικό βαθμό μετά από σκληρή δουλειά. Στον τομέα των πολεμικών τεχνών και ευρύτερα όμως το kung fu (ή αλλιώς gung fu) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μεγάλο μέρος των σύγχρονων κινέζικων πολεμικών τεχνών.

Υπό αυτήν την έννοια, ο όρος αντιπροσωπεύει πολλά διαφορετικά μεταξύ τους συστήματα πολεμικών τεχνών, τα όρια μεταξύ των οποίων είναι κάπως δυσδιάκριτα, στοιχείο το οποίο ξεχωρίζει τις κινέζικες πολεμικές τέχνες από τα υπόλοιπα συστήματα πολεμικών τεχνών όπου συχνά γνωρίζουμε σαφέστερα την ιστορική παράδοση από την οποία αντλούν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ KUNG FU

Οι πολεμικές τέχνες στην Κίνα ξεκίνησαν για τους ίδιους λόγους που ξεκίνησαν και σε όλες τις υπόλοιπες κουλτούρες, προκειμένου δηλ. να φανούν χρήσιμες στο κυνήγι και να προστατεύσουν από εχθρούς. Επιπλέον, η χρήση πολεμικών τεχνικών, συμπεριλαμβανομένων όσων συνδέονται με όπλα και στρατιώτες καταγράφεται στην ιστορία της περιοχής χιλιάδες χρόνια πίσω.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Κινέζος αυτοκράτορας Huangdi, ο οποίος ανέλαβε τον θρόνο το 2698 π.Χ., είχε αρχίσει να δίνει επίσημο χαρακτήρα στις πολεμικές τέχνες. Πράγματι, εφηύρε μιας μορφής πάλη που διδασκόταν στα στρατεύματα και περιελάμβανε τη χρήση περικεφαλαίας με ενσωματωμένα κέρατα, την οποία ονόμαζαν jiao di. Σταδιακά, η jiao di βελτιώθηκε συμπεριλαμβάνοντας κλειδώματα αρθρώσεων, χτυπήματα και μπλοκ ενώ κατά την περίοδο της δυναστείας Qin (περίπου το 221 π.Χ.) αναδείχθηκε σε άθλημα.

Είναι σημαντικό επίσης να προσθέσουμε ότι οι κινέζικες πολεμικές τέχνες είχαν πάντα μια φιλοσοφική και πνευματική σημασία στο πλαίσιο της αντίστοιχης κουλτούρας. Επιπλέον, οι κινέζικες πολεμικές τέχνες αναπτύχθηκαν παράλληλα με τις ιδέες του κομφουκιανισμού και του ταοϊσμού κατά την περίοδο της Δυναστείας Zhou (1045- 256 π.Χ.) και στη συνέχεια ακόμη εξελίχθηκαν σε σύνδεση με αυτές.

Για παράδειγμα, η ταοϊστική έννοια του ying και του yang, των καθολικών αντίθετων, κατέληξε να συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με τις σκληρές και μαλακές τεχνικές που συναποτελούν το kung fu. Οι πολεμικές τέχνες έγιναν επίσης μέρος των εννοιών του κομφουκιανισμού καθώς συνδέθηκαν με τα ιδανικά πράγματα με τα οποίο θα πρέπει να ασχολούνται οι άνθρωποι.

Είναι πολύ σημαντικός όμως και ο συσχετισμός του βουδισμού με το kung fu. Ο βουδισμός έφτασε στην Κίνα μέσω της Ινδίας καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών είχαν αναπτυχθεί αρκετά κατά το διάστημα 58-76 μ.Χ., με αποτέλεσμα η έννοια του βουδισμού να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στην Κίνα καθώς οι βουδιστές μοναχοί μετακινούνταν μεταξύ των δύο χωρών. Τα κείμενα που καταγράφουν την ιστορία των πολεμικών τεχνών κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στον Ινδό μοναχό με το όνομα Bodhidharma ο οποίος κήρυττε στους μοναχούς του Ναού Σαολίν στην Κίνα, που είχε πρόσφατα χτιστεί. Φαίνεται ότι με τη διδασκαλία του είχε επηρεάσει όχι μόνο τον τρόπο σκέψης τους, μέσα από έννοιες όπως η ταπεινότητα και η αυτοσυγκράτηση, αλλά τους είχε διδάξει κιόλας κινήσεις των πολεμικών τεχνών.

Αν και η τελευταία αυτή παράμετρος αμφισβητείται, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: όταν έφτασε ο Bodhidharma αυτοί οι μοναχοί έγιναν διάσημοι μαθητές πολεμικών τεχνών που εξασκούνταν στην τέχνη τους με μεγάλη επιμονή. Ταυτόχρονα, οι ταοϊστικές μονές της περιοχής εξακολούθησαν με τη σειρά τους να διδάσκουν διαφορετικά στυλ kung fu.

Αρχικά, το kung fu ήταν μια τέχνη προορισμένη για τις ελίτ και την εξασκούσαν μόνο όσοι είχαν εξουσία. Λόγω όμως των περιόδων κατοχής από Ιάπωνες, Γάλλους και Βρετανούς, οι Κινέζοι άρχισαν να ενθαρρύνουν τους μεγάλους Δάσκαλους των πολεμικών τεχνών να ανοίξουν τις πόρτες τους και να διδάξουν όσα γνωρίζουν στους ντόπιους πληθυσμούς σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τους ξένους εισβολείς. Δυστυχώς βέβαια, οι άνθρωποι γρήγορα κατάλαβαν ότι οι πολεμικές τέχνες δεν μπορούν να απωθήσουν τις σφαίρες των αντιπάλων.

Λίγο αργότερα, το kung fu βρέθηκε αντιμέτωπο με έναν νέο αντίπαλο: τον κομμουνισμό. Όταν ο Μάο Τσετούνγκ τελικά επικράτησε στην Κίνα, επιχείρησε να καταστρέψει όλα όσα είχαν παραδοσιακό χαρακτήρα προκειμένου να οικοδομήσει τον δικό του ιδιαίτερο κλάδο του κομμουνισμού. Βιβλία σχετικά με το kung fu και την κινέζικη ιστορία, συμπεριλαμβανομένης και βιβλιογραφίας σχετικά με την πολεμική τέχνη του Ναού Σαολίν δέχθηκαν πυρά και σε πολλές περιπτώσεις, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, καταστράφηκαν κιόλας. Πέρα από αυτό, πολλοί Δάσκαλοι kung fu έφυγαν από τη χώρα, εωσότου οι κινέζικες πολεμικές τέχνες, λίγο αργότερα γίνουν και πάλι μέρος της κουλτούρας (σε αυτήν την περίπτωση της κομμουνιστικής κουλτούρας), όπως ήταν άλλωστε πάντα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ KUNG FU

Το kung fu αποτελεί μια πολεμική τέχνη που βασίζεται κυρίως στα χτυπήματα και χρησιμοποιεί κλωτσιές, μπλοκ και γροθιές με ανοιχτά και κλειστά χέρια προκειμένου να επιτύχει άμυνα απέναντι στον επιτιθέμενο. Ανάλογα με το στυλ, οι ασκούμενοι μπορεί επίσης να είναι εξοικειωμένοι με ρίψεις και κλειδώματα αρθρώσεων. Η τέχνη αυτή χρησιμοποιεί τόσο σκληρές (απαντά στη δύναμη με δύναμη) όσο και μαλακές (χρησιμοποιεί τη δύναμη του επιτιθέμενου εναντίον του) τεχνικές.

Το kung fu είναι ευρέως γνωστό για την όμορφη, γεμάτη ροή κινησεολογία του.

Οι βασικοί στόχοι του kung fu έχουν να κάνουν με την προστασία έναντι των αντιπάλων και τον γρήγορο αφοπλισμό του αντιπάλου με χτυπήματα. Υπάρχει επίσης μια έντονα φιλοσοφική πτυχή στην τέχνη αυτή καθώς συνδέεται έντονα, ανάλογα βέβαια και με το στυλ, με τις βουδιστικές ή/και ταοϊστικές αρχές που αναπτύχθηκαν μαζί της.

ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ KUNG FU

Χάρη στην πλούσια και μακρόχρονη ιστορία των κινέζικων πολεμικών τεχνών, υπάρχουν περισσότερες από 400 υποκατηγορίες kung fu. Τα βόρεια στυλ, όπως το shaolin kung fu, τείνουν να δίνουν περισσότερη έμφαση στις κλωτσιές και σε περισσότερο ανοιχτή στάση. Tα νότια στυλ χρησιμοποιούν περισσότερο τα χέρια και κλειστή στάση.

Ακολουθεί μια λίστα με τις περισσότερο δημοφιλείς υποκατηγορίες:

Βόρειες περιοχές

  • Shaolin
  • Long Fist
  • Eagle Claw
  • Monkey Style

Νότιες περιοχές

ΣΤΥΛ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Παρόλο που το kung fu αποτελεί σημαντικό κομμάτι των κινέζικων πολεμικών τεχνών, δεν είναι η μοναδική αναγνωρίσιμη κινέζικη πολεμική τέχνη. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει ορισμένες ακόμη από τις πιο γνωστές:

 

Εστιάζει σε
Χώρα Προέλευσης Κίνα
Ιδρυτής
Διάσημοι μαθητές
Προήλθε από
Επηρέασε