Kyūdō

Το Kyūdō είναι η ιαπωνική πολεμική τέχνη της τοξοβολίας. Οι ασκούμενοι στο kyūdō αναφέρονται ως kyūdōka (弓 道家?).

Bασίζεται στο kyūjutsu («τέχνη της τοξοβολίας»), που προέρχεται από την τάξη των σαμουράι της φεουδαρχικής Ιαπωνίας και ασκείται από χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως. Από το 2005, η Διεθνής Ομοσπονδία Kyudo είχε 132.760 μέλη.

Το Kyūdō ασκείται σε πολλές διαφορετικές σχολές, μερικές από τις οποίες προέρχονται από στρατιωτική πρακτική και άλλες που προέρχονται από τελετουργική ή στοχαστική πρακτική. Ως εκ τούτου, η έμφαση της καθεμίας είναι διαφορετική. Μερικοί τονίζουν την αισθητική και άλλοι την αποτελεσματικότητα. Οι στοχαστικές σχολές διδάσκουν τη μορφή ως διαλογισμό στη δράση. Σε ορισμένες σχολές, η σωστή βολή θα έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη του επιθυμητού στόχου. Γι ‘αυτό χρησιμοποιείται μια φράση seisha hitchū, “αληθινή βολή, σίγουρος στόχος”.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Nippon Kyūdō, ο υπέρτατος στόχος του kyūdō είναι η κατάσταση του shin-zen-bi, κατά προσέγγιση «αλήθεια-καλοσύνη-ομορφιά», που μπορεί να προσεγγιστεί ως εξής: όταν οι τοξοβόλοι βάλλουν σωστά με ηθικό πνεύμα και συμπεριφορά απέναντι σε όλα τα πρόσωπα και σε όλα τα πράγματα που σχετίζονται με το kyūdō (πχ με την καλοσύνη), οι όμορφες βολές πραγματοποιούνται φυσικά.

Η πρακτική του Kyudo, όπως και σε όλο το budō, περιλαμβάνει την ιδέα της ηθικής και πνευματικής ανάπτυξης. Σήμερα, πολλοί τοξότες ασκούν το kyūdō σαν άθλημα, με πρωταγωνιστικό ρόλο την επίτευξη του στόχου. Ωστόσο, ο στόχος που οι περισσότεροι λάτρεις του kyūdō επιδιώκουν είναι η seisha seichū, “αληθινή βολή, σίγουρος στόχος”. Στο kyūdō επιδιώκεται η μοναδική δράση της επέκτασης (nobiai) που οδηγεί σε φυσική απελευθέρωση. Όταν η τεχνική της βολής είναι σωστή, το αποτέλεσμα είναι ότι το βέλος θα χτυπήσει το στόχο. Το να αφιερωθεί κάποιος απόλυτα στην βολή είναι ο πνευματικός στόχος, κατορθώνοντας το με τελειότητα του πνεύματος και της τεχνικής ρίψης, οδηγόντας στο munen musō, “χωρίς σκέψεις και ψευδαισθήσεις”. Αυτό όμως δεν είναι το Zen, αν και το ιαπωνικό τόξο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρακτική Zen ή το kyūdō να ασκείται από έναν Zen master. Από αυτή την άποψη, πολλοί ασκούμενοι του kyūdō πιστεύουν ότι ο ανταγωνισμός, η εξέταση και κάθε ευκαιρία που τοποθετεί τον τοξότη σε αυτήν την ασυμβίβαστη κατάσταση είναι σημαντική, ενώ άλλοι ασκούμενοι αποφεύγουν διαγωνισμούς ή εξετάσεις οποιουδήποτε είδους.

Τεχνική στο Kyūdō

Όλοι οι τοξότες του kyūdō κρατούν το τόξο στο αριστερό τους χέρι και τραβούν τη χορδή με το δεξί τους, έτσι ώστε όλοι οι τοξότες να κοιτάζουν την υψηλότερη θέση (kamiza) κατά τη βολή.

Οι τοξότες του Kyūdō τραβούν το τόξο έτσι ώστε το χέρι έλξης να κρατιέται πίσω από το αυτί. Αν γίνει λάθος, κατά την απελευθέρωση η χορδή μπορεί να χτυπήσει το αυτί του τοξότη ή την πλευρά του προσώπου.

Λόγω της τεχνικής για την απελευθέρωση του βέλους, το τόξο (για έναν έμπειρο τοξότη) περιστρέφεται στο χέρι, έτσι ώστε η χορδή να σταματά μπροστά από το εξωτερικό μέρος του πήχη του τοξότη. Αυτή η δράση του yugaeri είναι ένας συνδυασμός της τεχνικής και της φυσικής λειτουργίας του τόξου. Είναι μοναδικό στοιχείο του kyūdō.

Εστιάζει σε Τόξο
Χώρα Προέλευσης Ιαπωνία
Ιδρυτής
Διάσημοι μαθητές
Προήλθε από
Επηρέασε