Home Featured Μαθήματα ζωής από τις πολεμικές τέχνες

Μαθήματα ζωής από τις πολεμικές τέχνες

από Blackbelt
πολεμικές τέχνες μαθήματα ζωής

Η αυτοάμυνα είναι μια πτυχή των πολεμικών τεχνών, η οποία ελκύει πολλούς ανθρώπους. Υπάρχουν όμως μεγαλύτερα μαθήματα για να μάθεις πέρα από το να μπορείς να αποφεύγεις ή να αποκρούσεις μία σωματική επίθεση.

Μετά από πολλή προπόνηση, ακόμα κι αν δεν χρειαστείς ποτέ να χρησιμοποιήσεις τις πολεμικές τέχνες ως αυτοάμυνα, σίγουρα θα έχεις γίνει καλύτερος άνθρωπος.

Η αυτοπειθαρχία είναι σημαντική για έναν ασκούμενο στις πολεμικές τέχνες και χρειάζεται χρόνια επιμελούς προπόνησης έτσι ώστε να καταφέρεις να φτάσεις σε σημείο να αποκτήσεις την πειθαρχία που χρειάζεται για να είσαι αποτελεσματικός. Εξασκώντας την αυτοπειθαρχία μέσω γυμναστικής, επαναλαμβάνοντας τεχνικές στο dojo ή απλά ακολουθώντας οδηγίες, δημιουργείς μια αυξανόμενη αίσθηση αυτοελέγχου και γνώσης του αντιπάλου. Ο “αντίπαλος” αυτός μπορεί να είναι κάποιος στην προπόνηση στο τατάμι ή ακόμα και ένας συνάδελφος, ένας φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας. Σε οποιαδήποτε διαμάχη, η πειθαρχία είναι το κλειδί για την αποκλιμάκωση της αλλά κι ο τρόπος για την εύρεση μιας εφικτής λύσης. Οι πολεμικές τέχνες διδάσκουν την πειθαρχία με τέτοιο τρόπο που αποτυπώνεται στη ζωή του καθενός, γεμίζοντας τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις με ηρεμία και τάξη.

Το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση μιας διαμάχης είναι το να είσαι σε θέση να κατανοήσεις γιατί συμβαίνει.

Μια πολεμική τέχνη όπως το aikido για παράδειγμα, διδάσκει τον ασκούμενο πως να “διαβάζει” μια πιθανή διαμάχη και να ανακατευθύνει την αρνητική της ενέργεια σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ένα πολύτιμο μάθημα σε κάθε σχολείο! Όταν μαθαίνεις πως να αποφορτίζεις την ένταση και την σύγκρουση, δίνεις στον εαυτό σου αλλά και στον αντίπαλο, την δυνατότητα να μάθει κάτι και γίνει καλύτερος μέσα από αυτό. Δεν εστιάζεις στην αδυναμία, αλλά στο να καταλαβαίνεις την αιτία της επίθεσης, σωματικής ή λεκτικής, και στο να την λύνεις με αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτηση.

Η προπόνηση απαιτεί την αποτυχία. Στην κουλτούρα μας, η αποτυχία είναι αδυναμία, κάτι το οποίο πρέπει να αποφεύγεται. Ο σωστός εκπαιδευτής, όμως, γνωρίζει ότι η αποτυχία δημιουργεί επιμονή, ένα μάθημα ζωής που πολλοί ενήλικες δεν μαθαίνουν ποτέ. Όταν πέφτεις ή σε ρίχνουν κάτω πάλι και πάλι, όταν αποτυγχάνεις ή βρίσκεις κάποιο εμπόδιο, μαθαίνεις ότι πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικά. Μαθαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης και την συμπεριφορά σου, αποδέχεσαι την πιθανότητα εύρεσης λύσεων μιας διένεξης. Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζεις την αποτυχία σε καθημερινή βάση, όμως οι ασκούμενοι στις πολεμικές τέχνες μαθαίνουν να βλέπουν την αποτυχία ως ένα βήμα προς την επιτυχία.

Μπορεί να μάθεις πως να ρίχνεις μια κλωτσιά, να κάνεις μια ρίψη ή μια κλείδωση σαν επαγγελματίας, αλλά τα πιο πολύτιμα μαθήματα που μπορείς να πάρεις μέσα από τις πολεμικές τέχνες είναι αυτά που θα έχεις τη δύναμη να εφαρμόζεις ακόμη κι όταν η φυσική σου κατάσταση δεν είναι στο καλύτερο σημείο της. Τα μαθήματα που θα πάρεις από τις πολεμικές τέχνες είναι μαθήματα για μια ζωή.

Ίσως σας ενδιαφέρει επίσης