Ninjutsu

Το Ninjutsu (忍術), που χρησιμοποιείται μερικές φορές εναλλακτικά με τον σύγχρονο όρο ninpō (忍 法), είναι η στρατηγική και η τακτική του αντισυμβατικού πολέμου, του αντάρτικου πολέμου και της κατασκοπείας που υποτίθεται ότι ασκείται από τους shinobi (κοινώς γνωστό εκτός Ιαπωνίας ως ninja). Το Ninjutsu ήταν μια ξεχωριστή τέχνη σε μερικές παραδοσιακές ιαπωνικές σχολές, οι οποίες ενσωμάτωσαν τη μελέτη των πιο συμβατικών πολεμικών τεχνών (taijutsu) μαζί με shurikenjutsu, kenjutsu, sōjutsu, bōjutsu και άλλες.

Ενώ υπάρχει μια διεθνής οργάνωση πολεμικών τεχνών που εκπροσωπεί αρκετούς σύγχρονους τύπους ninjutsu, αμφισβητείται η ιστορική καταγωγή αυτών των μορφών. Ορισμένα σχολεία ισχυρίζονται ότι είναι ο μόνος νόμιμος κληρονόμος της τέχνης, αλλά το ninjutsu δεν είναι οργανωμένο όπως οι εκσυγχρονισμένες πολεμικές τέχνες σαν το judo ή το karate. Η Togakure-ryū ισχυρίζεται ότι είναι η παλαιότερη καταγεγραμμένη μορφή ninjutsu και ότι υπάρχει απο τον 16ο αιώνα.

Ιστορία του Ninjutsu

Η κατασκοπεία στην Ιαπωνία χρονολογείται ήδη από τον πρίγκιπα Shōtoku (572-622), αν και η προέλευση των νίντζα ​​χρονολογείται πολύ νωρίτερα. Σύμφωνα με τον Shōninki, η πρώτη ανοιχτή χρήση του ninjutsu κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εκστρατείας ήταν στον πόλεμο Genpei, όταν ο Minamoto no Kuro Yoshitsune επέλεξε πολεμιστές για να υπηρετήσουν ως shinobi κατά τη διάρκεια μιας μάχης. Ένα χειρόγραφο λέει ότι κατά την εποχή του Kenmu, ο Kusunoki Masashige χρησιμοποίησε συχνά το ninjutsu. Σύμφωνα με τις υποσημειώσεις αυτού του χειρογράφου, ο πόλεμος Genpei διήρκεσε από το 1180 έως το 1185 και η αποκατάσταση Kenmu πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1333 και 1336. Το Ninjutsu αναπτύχθηκε από ομάδες ανθρώπων κυρίως από το Kōka και την επαρχία Iga της Ιαπωνίας.

Σε όλη την ιστορία, οι shinobi ήταν δολοφόνοι, ανιχνευτές και κατάσκοποι, οι οποίοι προσλαμβάνονται κυρίως από τους τοπικούς άρχοντες γνωστούς ως daimyōs. Διεξήγαγαν πράξεις στις οποίες απαγορευόταν να συμμετάσχουν οι σαμουράι. Οι Shinobi διακρίνονται κυρίως για τη χρήση της μυστικότητας και της εξαπάτησης. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, πολλά διαφορετικά σχολεία (ryū) έχουν διδάξει τις μοναδικές τους εκδοχές του ninjutsu. Ένα παράδειγμα αυτών είναι το Togakure-ryū, το οποίο αναπτύχθηκε από έναν ηττημένο πολεμιστή σαμουράι που ονομάζεται Daisuke Togakure που δραπέτευσε στην περιοχή της Iga. Αργότερα ήρθε σε επαφή με τον πολεμιστή-μοναχό Kain Doshi, ο οποίος του δίδαξε έναν νέο τρόπο για να βλέπει τη ζωή και τα μέσα επιβίωσης (ninjutsu).

Το Ninjutsu αναπτύχθηκε ως μια συλλογή βασικών τεχνικών επιβίωσης σε μια πολεμική κατάσταση της φεουδαρχικής Ιαπωνίας.

Οι ninja χρησιμοποίησαν την τέχνη τους για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους σε μια περίοδο βίαιων πολιτικών αναταραχών. Το Ninjutsu περιλάμβανε τεχνικές συλλογής πληροφοριών, απόκρυψης, αποφυγής και παραπλάνησης. Επίσης το Ninjutsu περιλάμβανε εκπαίδευση σε ελεύθερη κίνηση του σώματος, μεταμφίεση, απόδραση, απόκρυψη, τοξοβολία και ιατρική. Οι ικανότητες που σχετιζόντουσαν με την κατασκοπεία και τη δολοφονία ήταν εξαιρετικά χρήσιμες για αντιμαχόμενες φατριές στην φεουδαρχική Ιαπωνία. Κάποια στιγμή οι δεξιότητες της κατασκοπείας έγιναν γνωστές συλλογικά ως ninjutsu και οι άνθρωποι που εξειδικεύτηκαν σε αυτά τα καθήκοντα ονομάζονταν shinobi no mono.

Οι  δεκαοκτώ δεξιότητες του Ninjutsu

Σύμφωνα με τα μέλη του Bujinkan, οι Ninja Jūhakkei (“οι δεκαοκτώ δεξιότητες”) δηλώθηκαν για πρώτη φορά στον πάπυρο του Togakure-ryū και έγιναν οριστικές για όλα τα σχολεία ninjutsu. Μαζί με τις Ninja jūhakkei συχνά μελετούσαν και τις Bugei jūhappan (“οι δεκαοκτώ δεξιότητες μάχης των σαμουράι”).

Οι 18 δεξιότητες είναι:

Bajutsu – ιπποδρομία

Bōjutsu – τεχνικές ραβδιών και κονταριών

Bōryaku – τακτική

Chi-mon – γεωγραφία

Chōhō – κατασκοπεία

Hensōjutsu – μεταμφίεση και πλαστοπροσωπία

Intonjutsu – διαφυγή και απόκρυψη

Kayakujutsu – πυροτεχνική (μπαρούτι, εκρηκτικά)

Kenjutsu – τεχνικές ξίφους

Kusarigamajutsu – kusarigama – τεχνικές αλυσίδας – δρεπανιού

Naginatajutsu – naginata – τεχνικές με ναγκινάτα

Seishinteki kyōyō – πνευματική τελειοποίηση

Shinobi-iri – μυστικότητα και διείσδυση

Shurikenjutsu – τεχνικές ρίψης όπλων

Sōjutsu – τεχνικές με δόρυ

Sui-ren – εκπαίδευση νερού

Taijutsu – άοπλη μάχη

Tenmon – μετεωρολογία

 

Εστιάζει σε
Χώρα Προέλευσης Ιαπωνία
Ιδρυτής
Διάσημοι μαθητές
Προήλθε από Στρατιωτικές τακτικές
Επηρέασε