Πάλη

Η Ελληνική Πάλη, γνωστή απλά και ως Πάλη, ή Αρχαία Ελληνική Πάλη, αποτελούσε το δημοφιλέστερο οργανωμένο άθλημα στην Αρχαία Ελλάδα. Πόντος δινόταν όταν ο αντίπαλος ακουμπούσε το έδαφος με την πλάτη, τον γοφό ή τον αγκώνα του ή όταν παραδινόταν λόγω καθήλωσης ή ακόμα και όταν εξωθούταν από τον αγωνιστικό χώρο. Για να κερδηθεί ο αγώνας χρειάζονταν 3 πόντοι.Η Πάλη ήταν το πρώτο αγώνισμα μη δρόμου που προστέθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 708 Π.Χ. Το αγώνισμα γινόταν σε μορφή τουρνουά αποκλεισμού, μέχρι την ανάδειξη του τελικού νικητή. Η περιοχή του αγωνίσματος καταλάμβανε ένα τετραγωνικό πλέθρον ή στρέμμα. Η Πάλη αποτελούσε επίσης μέρος και του Πεντάθλου. Θεωρούταν εξάλλου ως η κορυφαία έκφραση δύναμης από όλα τα αγωνίσματα και αντιπροσωπευόταν στην μυθολογία από τον Ηρακλή.

Στις μέρες μας έχουμε την ελληνορωμαϊκή πάλη και την ελευθέρα πάλη. Η πάλη αποτελεί ένα πολύ όμορφο άθλημα, που γυμνάζει τους νέους, σωματικά και πνευματικά. Η Ελλάδα, έχει μεγάλη παράδοση στο άθλημα, με αρκετούς ολυμπιονίκες και πρωταθλητές κόσμου ή Ευρώπης.

Ελληνορωμαϊκή πάλη

Η ελληνορωμαϊκή πάλη ως άθλημα τελούνταν από την αρχαιότητα. Στη σύγχρονη εποχή, συμπεριλήφθηκε το 1896 στους Ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα αλλά αμφισβητήθηκε έντονα. Από τότε ένα είδος πάλης ονομάστηκε ελληνορωμαϊκή, προς τιμήν των πολιτισμών της αρχαιότητας, του ελληνικού και του ρωμαϊκού. Από το 1906 που η ελληνορωμαϊκή επανήλθε , μέχρι και σήμερα σε όλες τις Ολυμπιάδες οι αθλητές αγωνίζονται στο είδος της ελληνορωμαϊκής πάλης.

Τον Φεβρουάριο του 2013, η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ψήφισε την εξάλειψη της ελευθέρας και Ελληνορωμαϊκής πάλης από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αρχής γενομένης από το 2020. Στην επόμενη σύνοδό της ωστόσο, που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες τον Σεπτέμβριο του 2013, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε τελικά την παραμονή της ελληνορωμαϊκής πάλης στο ολυμπιακό πρόγραμμα μέχρι και το 2024 τουλάχιστον.

Στην Ελληνορωμαϊκή πάλη, ο παλαιστής που αγωνίζεται έχει το ίδιο περίπου σωματικό βάρος με τον αντίπαλο, Ο αγώνας γίνεται πάνω σε κυκλικό δάπεδο (παλαίστρα) και προσπαθεί να τον νικήσει εφαρμόζοντας ορισμένες λαβές. Ο αγώνας διαρκεί 2 γύρους των 3 λεπτών με 30 δεύτερα διάλειμμα μεταξύ των 2 γύρων. Νικητής είναι αυτός που ρίξει τον αντίπαλο με την πλάτη στο έδαφος (πτώση)ή τον καθηλώσει με τους ώμους στο έδαφος. Υπάρχουν και λαβές που απλά δίνουν βαθμούς και όποιος υπερτερεί κερδίζει. Στην ελληνορωμαϊκή πάλη οι αθλητές αγωνίζονται μόνο μα τα χέρια για να ρίξουν τον αντίπαλο κάτω χωρίς χτύπημα. Σε αντίθεση με την ελευθέρα πάλη, στην ελληνορωμαϊκή απαγορεύονται τα χτυπήματα και τα κρατήματα κάτω από τη μέση, γενικότερα οι επιθέσεις κάτω από τη μέση, οι τρικλοποδιές.

Εστιάζει σε Λαβές
Χώρα Προέλευσης Ελλάδα
Ιδρυτής
Διάσημοι μαθητές
Προήλθε από
Επηρέασε