ΠΑΝΓΚΡΑΤΙΟ

Το Παγκράτιο ήταν άθλημα που εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 648 π.Χ. ως ένα άθλημα υποταγής χωρίς όπλα, με ελάχιστους κανόνες. Οι αθλητές χρησιμοποίησαν κυρίως τεχνικές πυγμαχίας και πάλης, αλλά και άλλες, όπως κλοτσιές, κλειδώσεις και πνιγμούς στο έδαφος. Οι μόνες απαγορευμένες κινήσεις ήταν να δαγκώνουν και να βγάζουν τα μάτια του αντιπάλου. Ο όρος παγκράτιο σημαίνει κυριολεκτικά «όλη η δύναμη» από το πάν και το κράτος δηλαδή την «δύναμη».

Στην ελληνική μυθολογία, λέγεται ότι οι ήρωες Ηρακλής και Θησέας εφευρίσκουν το παγκράτιο ως αποτέλεσμα της χρήσης πάλης και πυγμαχίας στις αντιπαραθέσεις τους με τους αντιπάλους. Ο Θησέας λέγεται ότι έχει χρησιμοποιήσει τις εξαιρετικές ικανότητές του για να νικήσει τον φοβερό Μινώταυρο στον Λαβύρινθο. Ο Ηρακλής λέγεται ότι έχει υποτάξει το λιοντάρι της Νεμέας με τη χρήση παγκρατίου και συχνά απεικονίζεται στα αρχαία έργα τέχνης να το κάνει. Σε αυτό το πλαίσιο, το παγκράτιο αναφέρεται επίσης ως πάμμαχον ή παμμάχιον, που σημαίνει “απόλυτη μάχη”. Ο όρος παμμαχον ήταν παλαιότερος και αργότερα θα χρησιμοποιηθεί λιγότερο από τον όρο παγκράτιο.

Το παγκράτιο, όπως εφαρμοζόταν στην αρχαιότητα, ήταν ένα άθλημα που συνδύαζε τις τεχνικές πυγμαχίας και πάλης, καθώς και πρόσθετα στοιχεία, όπως η χρήση χτυπημάτων με τα πόδια, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως ένα ευρύ αγωνιστικό άθλημα πολύ παρόμοιο με τους σημερινούς αγώνες μικτών πολεμικών τεχνών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι, παρόλο που τα knockout ήταν συχνά, η κατάληξη των περισσότερων αγώνων παγκρατίου αποφασιζόταν στο έδαφος, όπου τόσο τα εντυπωσιακά χτυπήματα όσο και οι τεχνικές υποβολής έμπαιναν ελεύθερα στο παιχνίδι. Οι παγκρατηστές ήταν εξειδικευμένοι αθλητές και ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικοί στην εφαρμογή μιας ποικιλίας ρίψεων, πνιγμών και κλειδώσεων αρθρώσεων. Σε ακραίες περιπτώσεις ένας αγώνας παγκρατίου θα μπορούσε ακόμη να οδηγήσει στον θάνατο ενός από τους αντιπάλους, ο οποίος θα θεωρούταν νίκη.

Ωστόσο, το παγκράτιο ήταν κάτι περισσότερο από ένα άθλημα στους αγώνες του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ήταν επίσης μέρος του οπλοστασίου των Ελλήνων στρατιωτών – συμπεριλαμβανομένων των διάσημων Σπαρτιατών και της μακεδονικής φάλαγγας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Λέγεται ότι οι Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες πολέμησαν με τα γυμνά χέρια και τα δόντια τους, όταν έσπασαν τα σπαθιά και οι λόγχες τους. Ο Πολύαιμος περιγράφει τον βασιλιά Φίλιππο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ασκείται με έναν άλλο παγκρατιστή, ενώ οι στρατιώτες του παρακολουθούσαν.

Εστιάζει σε Πυγμαχία και πάλη
Χώρα Προέλευσης Αρχαία Ελλάδα
Ιδρυτής
Διάσημοι μαθητές
Προήλθε από
Επηρέασε