Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν τα παιδιά πολεμικές τέχνες;

Ένα από τα πιο επίμαχα ερωτήματα μεταξύ των σχολών πολεμικών τεχνών είναι το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία ώστε ένα παιδί να ξεκινήσει μια πολεμική τέχνη. Ενώ μερικοί γονείς πιστεύουν ότι όσο μικρότερο ξεκινήσει τόσο το καλύτερο – από τη στιγμή που υπάρχει μια σχολή με εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάλληλα προσαρμοσμένο για μπόμπιρες – άλλοι τόσοι θεωρούν ότι αν το παιδί ξεκινήσει πολύ νωρίς τότε είναι τότε σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα είναι σκέτη καταστροφή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάντηση εξαρτάται από το παιδί, την πολεμική τέχνη και τον εκπαιδευτή.

Όμως, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Καθώς το πνεύμα του συναγωνισμού καλό θα ήταν να καλλιεργηθεί από νωρίς, θα πρέπει να υπάρχει για το παιδί μια ισορροπία μεταξύ εκπαίδευσης και αθλητικών δραστηριοτήτων, η οποία θα είναι και ο βασικός παράγοντας της ευεξίας του παιδιού. Ωστόσο, η συστηματική σκληρή προπόνηση, είναι κάτι που έρχεται ανάλογα με την ηλικία και δεν συνιστάται για τα μικρά παιδιά. Πότε λοιπόν μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει μια πολεμική τέχνη; Ας δούμε κάποια πράγματα ακόμα που μπορούν να σαν βοηθήσουν στην απάντηση.Αρκετοί τραυματισμοί

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους γονείς είναι οι σωματικοί τραυματισμοί με χρόνιες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από επικίνδυνες δραστηριότητες ή παιχνίδια κάτι στο οποίο τα μικρά παιδιά είναι αρκετά επιρρεπή. Έχοντας στο πρόγραμμα ένα καλό πλάνο φυσικής εκγύμνασης μπορούμε να αποφύγουμε μακροπρόθεσμες ζημιές από τραυματισμούς, όπως για παράδειγμα τα προβλήματα στις αρθρώσεις.

 

Αυτού του τύπου τραυματισμοί είναι κοινοί σε αθλητές που προπονούνται πολλές ώρες ή με λάθος τρόπο, αυξάνοντας το ποσοστό καταπόνησης του σώματος αλλά και πιθανές δυσαναλογίες σε αυτό. Αν η σχολή που σκέφτεστε να γράψετε το παιδί σας επιβάλλει σκληρές τακτικές προπονήσεις, ίσως θα ήταν καλύτερα να περιμένετε μέχρι την ηλικία των 8 με 10 χρονών, προτού προχωρήσετε στην εγγραφή.

Εξαρτάται από το παιδί

Κάθε παιδί αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό: κάποια πολύ γρήγορα ενώ άλλα πιο αργά, χωρίς αυτό να αποτελεί πρόβλημα. Κάποια παιδιά μπορεί να απολαμβάνουν μαθήματα πολεμικών τεχνών από τεσσάρων χρονών ενώ άλλα μπορεί να μην δείξουν τον ίδιο ενθουσιασμό μέχρι την ηλικία των δέκα. Όμως, πριν από την ηλικία των έξι ετών, το πιο σημαντικό είναι το παιδί να περνάει καλά, καθώς ίσως είναι πολύ νωρίς για να εκπαιδευτεί σε πράγματα που θα μάθει αργότερα όπως για παράδειγμα το πώς να τοποθετείται απέναντι στον ανταγωνισμό με τους συνομήλικους του.

Το σώμα των παιδιών σε αυτή την ηλικία μπορεί να μην είναι έτοιμο για κάνει τις τέλειες κλωτσιές, αλλά μπορεί να κερδίσει εμπειρία από άλλου είδους μαθήματα, να ασκηθεί, να έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα να περνάει καλά μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Μπορείτε πάντα να πειραματιστείτε με κάποια μαθήματα στη σχολή που έχετε διαλέξει πριν την εγγραφή, να δείτε την αντίδραση του παιδιού και την άποψη του εκπαιδευτή και να καταλήξετε σε μια απόφαση.

Εξαρτάται από τον εκπαιδευτή

Το μεγαλύτερο όφελος που θα έχει ένα παιδί ξεκινώντας νωρίς τις πολεμικές τέχνες είναι τα μαθήματα ζωής που θα αποκτήσει. Αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι πολεμικές τέχνες στα παιδιά. Βεβαιωθείτε ότι θα συναντήσετε τον εκπαιδευτή που θα αναλάβει το παιδί σας, πριν κάνετε την εγγραφή. Εάν ενδιαφέρεται πιο πολύ για τις ανάγκες των παιδιών, παρά για το πρόγραμμα της σχολής και την ίδια την τέχνη, τότε πρόκειται για ένα καλό σημάδι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Επίσης, κάτι που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι δεν είναι όλοι οι εκπαιδευτές κατάλληλοι για να διδάξουν παιδιά.

Σωστή επικοινωνία

Η επιθυμία σας να δείτε το παιδί σας πρωταθλητή μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις σας. Η άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη ευεξία του παιδιού είναι εξίσου σημαντική με την ευτυχία του. Η σωστή επικοινωνία με το παιδί σε συχνή βάση, θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε αντικειμενικά και με ειλικρίνεια τα μαθήματα του στις πολεμικές τέχνες και την πρόοδο του. Αν αισθάνεται μεγάλη πίεση για παράδειγμα για την συμμετοχή του σε αγώνες, αυτό μπορεί να γίνει η αιτία να απορρίψει τις πολεμικές τέχνες αλλά και τον αθλητισμό γενικότερα για μεγάλο διάστημα. Το σημαντικότερο πάντα είναι να περνάει καλά με αυτό που κάνει, ενώ ταυτόχρονα να αναπτύσσει πειθαρχία και επωφελείται από τη φιλοσοφία της αντίστοιχης τέχνης.

Σε όποια ηλικία κι αν αποφασίσετε να ξεκινήσει το παιδί σας το ταξίδι του στις πολεμικές τέχνες, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά στην υγεία του. Ο γιατρός σας θα μπορέσει να σας συμβουλέψει περισσότερο για να είστε σίγουροι ότι θα πάρετε τη σωστή απόφαση για το παιδί σας.

Blackbelt: