Πολεμικές τέχνες και παιδία; Παίζει; Και τι παίζει;

Χορός, κολυμβητήριο, ξένη γλώσσα, ζωγραφική… Κάθε καλός γονιός και ειδικά αρχές Σεπτέμβρη, αρχίζει να σκέφτεται πως μπορεί να απασχολήσει δημιουργικά τα παιδιά του και να ικανοποιήσει, με τον καλύτερο τρόπο, την ανάγκη τους για εκτόνωση και παιχνίδι, δίνοντας τους όμως παράλληλα όσα περισσότερα εφόδια, μάθηση, διαφορετικές ικανότητες, κοινωνικές ή σωματικές, στην ίδια διαδικασία.

Σίγουρα, περνάει από το μυαλό όλων και η πολεμική τέχνη όμως ακόμα υπάρχει η εντύπωση ότι το παιδί είναι ίσως μικρό ή ότι θα μάθει να είναι επιθετικό ή να χτυπάει.

Τί ισχύει όμως; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εντελώς αντίθετο!

Δραστηριότητες όπως το tae kwon do, το kung fu, το aikido και άλλες είναι ένας τρόπος διασκέδασης, παιχνιδιού, κοινωνικοποίησης, άθλησης και φιλίας τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια! Κάποιοι γονείς μπορεί να πιστεύουν ότι προωθούν τη βία, αλλά αυτό είναι μύθος, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι πολεμικές τέχνες όχι μόνο χρησιμεύουν στην εκτόνωση των παιδιών, αλλά είναι ένα πεδίο κοινωνικής ανάπτυξης, άμιλλας και βοηθούν πραγματικά να διδαχθούν όλα τα παιδιά δεξιότητες αυτοπειθαρχίας και κοινωνικοποίησης. Στην πραγματικότητα, πολλοί γονείς των οποίων τα παιδιά από μικρά εξασκούνται σε διάφορες πολεμικές τέχνες, αναφέρουν μεγάλη επιτυχία στην ανάπτυξη αυτοελέγχου και συγκέντρωσης, καθώς και καλύτερη κοινωνική δραστηριότητα και μείωση της επιθετικότητας.

Πώς όμως θα είναι το μάθημα; Μια τυπική ωριαία τάξη αρχίζει και τελειώνει συνήθως με υπόκλιση προς τον δάσκαλο, δείγμα σεβασμού & μετά από μια προθέρμανση, οι μαθητές ασκούν τις ιδιαίτερες δεξιότητες της τέχνης, με συνδυασμό παιχνιδιού, και τεχνικών οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν κλωτσιές, γροθιές και μπλοκ.

Η πρόοδος συχνά χαρακτηρίζεται από το σύστημα ζώνης, το οποίο παίρνει τον αρχάριο από μια λευκή ζώνη μέσα από μια ποικιλία χρωμάτων μέχρι την μαύρη. Η μεταπήδηση σε κάθε νέο επίπεδο, συνήθως κάθε τρεις μήνες, αποτελεί μια καλή άσκηση για τον καθορισμό και την επίτευξη στόχων.

Αλλά, λένε οι εμπειρογνώμονες, πολύ σημαντικότερο είναι το πνευματικό κομμάτι, είναι π.χ. ο σεβασμός που μαθαίνουν τα παιδιά, είτε με την υπόκλιση μεταξύ των παιδιών ή με το να μαθαίνουν να στέκονται και να περιμένουν την επόμενη εντολή, που μπορεί να είναι το σημαντικότερο όφελος: Συχνά μεταφέρεται στο σχολείο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της συμπεριφοράς και ακόμη και των βαθμών των παιδιών που εξασκούνται στις πολεμικές τέχνες.

Η κάθε τέχνη έχει την δική της ηλικία που ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει, γενικά όμως τα 5 ή 6 έτη είναι μια καλή ηλικία: “Τα 6 είναι συνήθως μια καλή εποχή για να ξεκινήσετε μαθήματα”, λέει ο Mimi Johnson, μέλος της Επιτροπής Αθλητικής Ιατρικής και Γυμναστικής της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Σε εκείνη την ηλικία, ένα παιδί έχει αρκετό έλεγχο των μυών του για να μπορέσει να μάθει επιτυχώς και να εξασκηθεί.

Η επιλογή πολεμικής τέχνης

Σημαντικό στην επιλογή της πολεμικής τέχνης για τον γονέα θα πρέπει να είναι όχι μόνο το πρακτικό κομμάτι αλλά οι αρχές της κάθε τέχνης και το ήθος και πνεύμα που αυτή θα εμφυσήσει στο παιδί, καθώς και η προσωπική γνωριμία και πρώτη εντύπωση με τον δάσκαλο που θα επιλέξουν. Σχετικά με το «τεχνικό κομμάτι», ακολουθεί ένας γρήγορος οδηγός για να σας βοηθήσει να επιλέξετε τη σωστή τέχνη για το παιδί σας.

Καράτε (Ιαπωνικό)

Ένα σύστημα αυτο-ανάπτυξης με κλωτσιές και γροθιές. Οι γρήγορες και αιχμηρές ενέργειές του περιλαμβάνουν τη συγκράτηση των κινήσεων των αρθρώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να ζεσταθούν προσεκτικά.

Tae Kwon Do (Κορεάτικο)

Μια μορφή καράτε που αναπτύχθηκε ως μια στρατιωτική τέχνη, η οποία έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς πολεμικές τέχνες στις Η.Π.Α. Χρησιμοποιεί κινήσεις, κλοτσιές και επιθέσεις διάτρησης σώμα και τεχνικές αναπνοής και διαλογισμού.

Τζούντο (Ιαπωνικό)

Διδάσκεται κυρίως ως αγωνιστικό άθλημα, το τζούντο διδάσκει τα παιδιά πώς να ρίχνουν το ένα το άλλο χρησιμοποιώντας ισορροπία και μόχλευση και βοηθά να μάθουν αυτοέλεγχο και σεβασμό για τον αντίπαλό τους.

Jujitsu (Ιαπωνικό)

Μια ανταγωνιστική μορφή αυτοάμυνας που διδάσκει στους μαθητές να χρησιμοποιούν το βάρος και τη δύναμη του αντιπάλου εναντίον του. Έχοντας έναν αντίπαλο το κάθε παιδί, βοηθά στην  προώθηση της συνεργασίας.

Aikido (Ιαπωνικό)

Χρησιμοποιεί πολλές από τις ίδιες κινήσεις με το jujitsu αλλά είναι ευγενέστερο και μη ανταγωνιστικό. Είναι επίσης μια τέχνη που προωθεί εξαιρετικά  την πειθαρχία και  διδάσκει στα παιδιά πώς να συνεργάζονται.

Kung Fu (Κινέζικο)

Μια αυστηρή και φυσική μορφή επιθέσεων που περιλαμβάνει πιο υγρές κινήσεις από το ιαπωνικό καράτε. Είναι γρήγορο, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν μια αερόβια προπόνηση.

Tai Chi (Κινέζικο)

Εστιάζει στην ισορροπία, το τέντωμα και τις κινήσεις βάρους. Το Tai Chi είναι εύκολο στις αρθρώσεις, ενισχύει την ευελιξία και βελτιώνει τις δεξιότητες συγκέντρωσης.

Άλλες Τέχνες

Η λίστα με τις πολεμικές τέχνες που διαθέτουν παιδικό τμήμα είναι σαφώς πιο μεγάλη από την ενδεικτική που βλέπετε παραπάνω. Παγκράτιο, Brazilian JiuJutsu, Win Chun και πολλές άλλες, προσφέρουν σε αγόρια και κορίτσια διαφορετικές δεξιότητες, κοινωνικότητα, εκτόνωση και πειθαρχία αλλά και πολλά άλλα.

Στις σελίδες του blackbelt.gr μπορούν οι γονείς να βρουν όλες τις διαφορετικές πολεμικές τέχνες με τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και τις σχολές που βρίσκονται στην περιοχή τους!

Εγγραφείτε στο blackbelt και μείνετε ενημερωμένοι για νέες σχολές, σεμινάρια, events και πολλά άλλα!

Blackbelt: