Πόνοι στα γόνατα και πολεμικές τέχνες

Όσοι ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες, συχνά βιώνουν πόνους στα γόνατα. Αυτοί οι πόνοι μπορεί να προέρχονται από κάποιο πρόσφατο ή καινούριο τραυματισμό πάνω στην προπόνηση, από παλαιότερο τραυματισμό που δεν έχει ακόμα θεραπευτεί, αδυναμία λόγω αποχής από την προπόνηση κλπ.

Σίγουρα ξέρετε κάποιον ή κάποια που παραπονιέται για τέτοιους πόνους όταν αλλάζει ο καιρός, το χειμώνα με το κρύο ή σε περιόδους ή περιοχές με μεγάλο ποσοστό υγρασίας. Όταν κάποιος υποφέρει από τέτοιους πόνους η πρώτη επιλογή είναι πάντα να συμβουλευτεί το γιατρό του για να γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει και ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνει.

Ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί ή επιδεινώνει τους πόνους στα γόνατα είναι τα επιπλέον κιλά.

Πόνοι στα γόνατα και απώλεια βάρους

Οι πόνοι στα γόνατα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές που αντιμετωπίζουν οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι. Εάν ανήκετε κι εσείς στα εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιους πόνους στα γόνατα, τότε ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους θα μπορούσε να απαλύνει τη δυσφορία σας και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ιατρικής, σχεδόν 20% των ενήλικων Αμερικανών, δηλ. περισσότερα από 61 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πόνους στα γόνατα, που αποτελούν τη δεύτερη αιτία πόνων μετά τους πόνους στη μέση. Εάν αυτό το ποσοστό σάς φαίνεται υψηλό, σκεφτείτε ότι πάνω από τα 2/3 των Αμερικανών είναι υπέρβαροι (ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9) ή παχύσαρκοι (ΔΜΣ 30 και πάνω). Αυτά τα επιπλέον κιλά, αυξάνουν την πίεση στα γόνατά σας και μπορούν να προκαλέσουν χρόνιους πόνους ή άλλες επιπλοκές όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Οι συνέπειες της απώλειας βάρους στους πόνους των γονάτων

Η διατήρηση κανονικού βάρους ωφελεί πολλαπλά την υγεία, μειώνοντας μεταξύ άλλων τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Η απώλεια βάρους βελτιώνει τον πόνο στα γόνατα με 2 τρόπους:

  • Μειώνει την πίεση που ασκεί το βάρος μας στα γόνατα. Κάθε κιλό που χάνετε μειώνει κατά κατά 4 κιλά την πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις των γονάτων. Χάνοντας μόλις 10 κιλά και τα γόνατά σας θα πρέπει να υποστηρίξουν 40 κιλά λιγότερα σε κάθε βήμα που κάνουν. Ίσως να μην ακούγεται αρκετό, όμως τα αποτελέσματα πολύ σύντομα αρχίζουν να λειτουργούν αθροιστικά. Λιγότερη πίεση σημαίνει λιγότερη φθορά στα γόνατα και κατά συνέπεια μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.
  • Μειώνει τυχόν φλεγμονές στο σώμα. Για πολλά χρόνια, η οστεοαρθρίτιδα θεωρούνταν μια ασθένεια που συνδέονταν με τη φθορά των οστών που προέκυπτε από την παρατεταμένη και υπερβολική πίεση που ασκούνταν στις αρθρώσεις και ιδίως στα γόνατα, προκαλώντας φλεγμονές. Πρόσφατες έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι η φλεγμονή αποτελεί μάλλον παράγοντα-κλειδί για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας παρά συνέπεια αυτής. Όντας κάποιος υπέρβαρος αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα που μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στις αρθρώσεις. Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα που απαντά εντείνοντας τη φλεγμονή, με αποτέλεσμα η απώλεια βάρους να μειώνει τη φλεγμονή. Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι απώλεια βάρους μόλις 10% μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τη φλεγμονή στο σώμα.

Η σύνδεση μεταξύ οστεοαρθρίτιδας και αύξησης του σωματικού βάρους

Επειδή το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος αυξάνει αυτούς τους δύο παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας, τα επιπλέον κιλά συνεπάγονται αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας. Οι υπέρβαρες γυναίκες είναι 4 φορές πιθανότερο να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα, ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι πενταπλάσιο σε σύγκριση με γυναίκες και άνδρες με κανονικό βάρος αντίστοιχα.

Ωστόσο, η απώλεια ακόμη και λίγων κιλών μπορεί να είναι πραγματικά ευεργετική. Στην περίπτωση των γυναικών, η απώλεια 5 κιλών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα κατά περισσότερο από 50%. Οι παχύσαρκοι άντρες που θα περάσουν στην κατηγορία των υπέρβαρων (ΔΜΣ κάτω από 30) και οι υπέρβαροι που θα πέσουν στην κατηγορία του κανονικού βάρους (ΔΜΣ κάτω από 26) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα κατά 21,5%.

Εύκολοι τρόποι για να χάσετε βάρος

Η απώλεια βάρους είναι η καλύτερη λύση για να απαλύνει τον πόνο στα γόνατα και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας. Παρόλο που η απώλεια βάρους μπορεί να ακούγεται αγχωτική, με μερικά απλά βήματα μπορείτε πραγματικά να καταφέρετε να χάσετε βάρος:

  • μειώστε το μέγεθος των μερίδων
  • προσθέστε ένα λαχανικό στο πιάτο σας
  • μετά το γεύμα, κάντε έναν περίπατο
  • πηγαίνετε από τις σκάλες αντί να χρησιμοποιείτε τις κυλιόμενες ή το ασανσέρ
  • ετοιμάστε πακέτο με το μεσημεριανό σας αντί να παραγγείλετε απ’έξω
  • χρησιμοποιήστε μετρητή βημάτων

Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για να ρυθμίσετε το βάρος σας μπορείτε να συμβάλλετε στην προστασία των γονάτων σας από πόνους αρθρώσεων και να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας.

Blackbelt: