Home Featured Η προέλευση της λέξης Osu / Oss!

Η προέλευση της λέξης Osu / Oss!

από Blackbelt
osu kanji japanese

Ποια είναι η προέλευση της λέξης Osu που ακούμε συνήθως σε μια σχολή karate; Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες σχετικά με την προέλευσή της, ξέρουμε όμως σίγουρα ότι το kyokushin karate ήταν αυτό που την εισήγαγε στους κύκλους των ασκούμενων στις πολεμικές τέχνες, καθώς στις μέρες μας το ακούμε επίσης και σε σχολές brazilian jiu-jitsu, kickboxing κλπ.

Από πού όμως προήλθε;;

Η λέξη Osu γράφεται και προφέρεται με διάφορους τρόπους. Οι περισσότεροι το γράφουν Osu ή Oss. Γράφονται διαφορετικά αλλά και τα δύο είναι σωστά. Η προφορά του όμως είναι πιο κοντά στο Ohss.

Η ιστορία του όρου Osu και της σωστής χρήσης του διχάζει καρατέκα και ακαδημαϊκούς. Το σίγουρο είναι ότι ο όρος αυτός δεν προήλθε από τη γενέτειρα του karate, την Okinawa.

Η λέξη Osu δημιουργήθηκε και ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία.

Προέλευση του Osu

  1. Μια θεωρία προέρχεται από τον Dr Mizutani Osamu, ειδήμονα σε γλωσσικά ζητήματα και Καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Nagoya και το έργο του ‘‘Japanese: The Spoken Language in Japanese Life’’. Ο Dr Mizutani αναφέρεται σε ένα πείραμα, σχετικά την ανταλλαγή χαιρετισμών μεταξύ ατόμων, και κατέληξε ότι μπορεί να είναι μία συναίρεση της επίσημης έκφρασης, “Ohayo gozaimasu” που είναι ένας πολύ ευγενικός τρόπος για να πει κάποιος “Καλημέρα”. Ο Dr Mizutani θεωρεί ότι το Osu! είναι μια άκομψη φράση που χρησιμοποιείται μεταξύ ανδρών, η οποία σημαίνει απλά «γεια χαρά». Όμως δεν είναι σίγουρο ότι υιοθετήθηκε γι’ αυτό στο karate.
  2. Η δεύτερη θεωρία λέει ότι δημιουργήθηκε από τους σαμουράι της φατρίας Saga (佐賀藩) στο νησί Kyushu. Ο Yamamoto Tsunetomo (山本常朝, 1659 – 1719), συγγραφέας του θρυλικού βιβλίου Hagakure (葉隠), ενός βιβλίου σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να ζει ένας πολεμιστής, ανήκε σε αυτήν τη φατρία. Αναφέρει λοιπόν στο βιβλίο του, ότι οι νεαροί πολεμιστές της φατρίας, κατά τον 18ο και 19ο αι., χαιρετούσαν ο ένας τον άλλο με την λέξη Osu όταν πήγαιναν στο σχολείο το πρωί.
  3. Η τρίτη θεωρία, όπως και η πρώτη, λέει ότι πρόκειται για μια συντόμευση της φράσης Onegaishimasu που μεταξύ άλλων σημαίνει, “παρακαλώ να με φροντίσετε”, “βρίσκομαι στη φροντίδα σας” ή “παρακαλώ, να είστε υπομονετικός μαζί μου”. Είναι μία πολύ σημαντική λέξη που χρησιμοποιείται σε σχολές στην Ιαπωνία όταν κάποιος μαθητής ζητάει καθοδήγηση από τον δάσκαλο ή από έναν παλαιότερο μαθητή. Στην ουσία, είναι ένας ευγενικός τρόπος για πούμε “παρακαλώ”. Κάποιοι μαθητές karate στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν την λέξη osu ως ένα λιγότερο ευγενικό τρόπο για να πουν παρακαλώ (οnegaishimasu).
  4. Η τελευταία θεωρία, αυτή του kyokushin karate, λέει ότι το Osu είναι μία συναίρεση δύο λέξεων από την φράση, Osu no Seishin, δηλ. του ρήματος osu που σημαίνει “σπρώχνω” και του ρήματος shinobu που σημαίνει “αντέχω”.

押し Oshi — “σπρώχνω”
忍ぶ Shinobu — “αντέχω”

Μαζί, τα δύο ιδεογράμματα σχηματίζουν μια νέα λέξη που συμβολίζει το «μαχητικό πνεύμα», «τη σημασία της υπομονής, της επιμονής και της αποφασιστικότητας», «την ανάγκη να ξεπερνάμε τα εμπόδια», «το να πηγαίνουμε μπροστά τηρώντας θετική στάση», «το να μην δείχνουμε πόνο ή κούραση». Κάθε φορά λοιπόν που λέμε Osu θυμίζουμε ο ένας στον άλλο αυτό το μαχητικό πνεύμα.

Όποια θεωρία κι αν είναι σωστή, ξέρουμε σίγουρα ότι στο kyokushin karate στην ουσία σημαίνει, “το πνεύμα της αποφασιστικότητας και της επιμονής”.

Ίσως σας ενδιαφέρει επίσης