Shorinji Kempo

Μέσω των διαφόρων ταινιών και περιοδικών πολλές πολεμικές τέχνες έχουν αποκτήσει εξαιρετική δημοτικότητα και έχουν γίνει γνωστές στο ευρύ κοινό, όχι όμως και το shorinji kempo που παραμένει μυστήριο για τους περισσότερους. Ακόμη και οι πιο ενθουσιώδες των πολεμικών τεχνών αγνοούν συχνά τις τεχνικές και τη φιλοσοφία του shorinji kempo.

Και έτσι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι η τέχνη έχει συγκεντρώσει περίπου 1,5 εκατομμύρια μαθητές σε περισσότερα από 3.000 dojo σε 27 χώρες. Μια κεντρική ομάδα, η οποία εδρεύει στην πόλη Tadotsu στο νησί Shikoku της Ιαπωνίας, ηγείται της τέχνης και καθορίζει την ύλη και τις εξετάσεις.

Η ιστορία του Shorinji Kempo

Ιδρυτής του shorinji kempo ήταν ο Doshin So. Γεννημένος το 1911 σε ένα μικρό ορεινό χωριό, πάνω από την πόλη Οκαγιάμα της Ιαπωνίας, ταξίδεψε στην Κίνα στην ηλικία των 17 ετών και έζησε εκεί για περισσότερο από μια δεκαετία ως πράκτορας της ιαπωνικής κυβέρνησης. Η θέση του τον έφερε σε επαφή με αρκετές κινεζικές μυστικές ομάδες και έμαθε τις κινεζικές πολεμικές τέχνες από εκπαιδευτές που είχαν κρυφτεί εξαιτίας της εξέγερσης των Μπόξερ.

Μετά από εκτεταμένη εκπαίδευση στο Πεκίνο με έναν Shaolin master, τον Wen Laoshi, ο Doshin So κατάφερε να τον διαδεχθεί ως ο 21ος master της Βόρειας σχολής Shorinji Giwamonken. Ξεκίνησε με διάφορες τεχνικές kung fu που είχε μάθει στην Κίνα, έπειτα πρόσθεσε τις δικές του κινήσεις και τις ένωσε μαζί. Ο ίδιος ονόμασε τη δημιουργία του “shorinji kempo”, η οποία μεταφράζεται ως “μέθοδος γροθιάς του Ναού Shaolin”.

Έτσι ο Doshin επέστρεψε στην Ιαπωνία το 1946, για να βρει το έθνος του σε μια άσχημη κατάσταση μετά το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, να πάσχει από ηθική φθορά και κατάπτωση μετά την συντριπτική ήττα. Λόγω της ανησυχίας του για τη χώρα του και της επιθυμίας του να ανασχέσει την κατάσταση, προσπάθησε αρχικά να διδάξει τους νέους διακηρύττοντας τις ιδέες του. Όταν απέτυχε όμως να πείσει με τα λόγια και να περάσει το μήνυμά του, συνειδητοποίησε ότι μόνο τα λόγια δεν ήταν αρκετά για να αλλάξουν τα μυαλά. Έτσι άνοιξε ένα dojo και ξεκίνησε το έργο της ανοικοδόμησης του χαρακτήρα και του ηθικού του ιαπωνικού λαού, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του shorinji kempo ως δόλωμα για να προσελκύσει νέους μαθητές και ως όχημα για να διδάξει το μήνυμά του για τη φιλοσοφία του Zen.

Τον Δεκέμβριο του 1951, ο Doshin ίδρυσε το ναό του Kongo Zen Sohonzan στο Tadotsu με το shorinji kempo ως κύρια διδασκαλία του. Έτσι ήταν σε θέση να διδάξει την τέχνη παρά την απαγόρευση των Συμμάχων για την εκπαίδευση πολεμικών τεχνών. Δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε την Ιαπωνική Ομοσπονδία Shorinji Kempo και το 1974 ίδρυσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Shorinji Kempo. Στα 33 χρόνια που ακολούθησαν την ίδρυση της τέχνης, αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη ανδρών και γυναικών μέσω των φιλοσοφικών και σωματικών διδασκαλιών του.

Έγραψε ένα μπεστ σέλερ με τίτλο Shorinji Kempo: Φιλοσοφία και Τεχνικές, που το 1975 μεταφράστηκε και ανατυπώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως What Is Shorinji Kempo;

Το 1976 έγινε μια ταινία για τη ζωή του Doshin So. Εμφανίστηκε ο αστέρας της ταινίας πολεμικών τεχνών, Sonny Chiba, που εκτέλεσε τεχνικές shorinji kempo και έπαιζε το ρόλο του ιδρυτή. Η ταινία ασχολήθηκε κυρίως με την επιστροφή του Doshin So στην Ιαπωνία μετά τον πόλεμο, την δημιουργία του dojo και την ανοικοδόμηση του λαού του.

Δυστυχώς, όταν μεταγλωττίστηκε στα αγγλικά και κυκλοφόρησε σε βίντεο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετονομάστηκε σε Killing Machine, παραποιώντας έτσι σχεδόν όλα όσα ο ιδρυτής πρέσβευε.

Τον Απρίλιο του 1980, ο Doshin ταξίδεψε στο Ναό Shaolin, όπου οι Κινέζοι ιερείς τον υποδέχτηκαν με εορταστική τελετή.

Ένα πέτρινο μνημείο αφιερωμένο σε αυτόν παραμένει στην αυλή του ναού. Επέστρεψε στην Ιαπωνία και στις 12 Μαΐου 1980 και πέθανε από καρδιακές παθήσεις.

Η κόρη του, Yuki So, τότε 22 ετών, αποφάσισε να συνεχίσει το όραμα του πατέρα της και να υπηρετήσει ως πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Shorinji Kempo. Σήμερα, το σύστημα χρησιμοποιείται από τις αστυνομικές και στρατιωτικές υπηρεσίες στην Ιαπωνία και αναγνωρίζεται όχι μόνο ως πολεμική τέχνη και θρησκεία αλλά και ως οντότητα που δεσμεύεται για την κοινωνική βελτίωση.

Shorinji Kempo: Μία πλήρης πολεμική τέχνη

Ως θρησκεία που αναγνωρίζεται από την ιαπωνική κυβέρνηση, το shorinji kempo επιδιώκει να ακολουθήσει τις αρχαίες παραδόσεις που υιοθετούν οι μοναχοί του Shaolin – εν συντομία, ενοποιώντας το μυαλό και το σώμα μέσω πνευματικής και σωματικής ανάπτυξης σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Βούδα. Επειδή η τέχνη περιστρέφεται γύρω από το διαλογισμό Zen και την ανατολική ιατρική, μπορεί να προσφέρει στους σπουδαστές τρία βασικά οφέλη: βελτίωση της υγείας, πνευματική ανάπτυξη και αυτοάμυνα.

Η συνιστώσα αυτοάμυνας απορρέει από συνδυασμούς τεχνικών «μαλακών» και «σκληρών» που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν σε έναν πιο αδύναμο αμυνόμενο να ελέγχει έναν ισχυρότερο επιτιθέμενο εφαρμόζοντας δυναμικά τους νόμους της φυσικής. Έτσι, το καθιστά ιδανικό για γυναίκες, παιδιά και ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Το πρόγραμμα σπουδών του μπορεί να αναλυθεί σε τέσσερα βασικά μέρη:

  • Goho, που αναφέρεται κυρίως σε γροθιές, κλωτσιές, και διάφορα χτυπήματα με το χέρι.
  • Juho, τεχνικές κοντινής επαφής, συμπεριλαμβανομένων κλειδώσεων, των αναστροφών, των ρίψεων και των καθηλώσεων.
  • Seiho ή θεραπεία πιέσεων Zen, η οποία προσφέρει προαγωγή της υγείας μέσω της πρόληψης της ασθένειας.
  • Zazen ή καθιστό διαλογισμό που προάγει την πνευματική ανάπτυξη μέσω του βουδισμού του Zen, ενισχύοντας τελικά την ικανότητα να επιδιώκει κανείς μια λύση στις συγκρούσεις χωρίς να βλάπτει αδικαιολόγητα τους άλλους.

Η εκπαίδευση στο Shorinji Kempo

Οι τεχνικές του Shorinji kempo μπορούν να ταξινομηθούν σε 25 κατηγορίες. Ως επί το πλείστον, διδάσκονται μέσω της προπόνησης με αντίπαλο σε εναλλασσόμενους ρόλους ως επιτιθέμενο και αμυνόμενο. Ο εταίρος, είναι συνεργάτης στην εκπαιδευτική εμπειρία, κάποιος που μπορεί να βοηθήσει τον εξασκούμενο να βελτιώσει την τεχνική του.

Οι μαθητές αλλάζουν συνεχώς ζευγάρι κατά τη διάρκεια του μαθήματος, και αναγκάζονται έτσι να προσαρμόσουν τις τεχνικές shorinji kempo σε διαφορετικά μεγέθη, ύψη, βάρη κλπ αντιπάλων.

Αυτή η εσωτερική ιαπωνική πολεμική τέχνη διδάσκει επίσης τεχνικές πίεσης για την αυτοάμυνα και την ίαση. Από τα 708 σημεία που είναι γνωστά στην Ανατολική ιατρική, το shorinji kempo χρησιμοποιεί 138 για μάχες και η εκμάθηση της χρήσης τους απαιτεί πολύ πειραματισμό.

Η στάση και η τοποθέτηση των ποδιών είναι καθοριστικής σημασίας για το shorinji kempo. Ο όρος zen kyakkashoko σημαίνει «να κοιτάς την περιοχή γύρω σου» ή «να γνωρίζεις τι κάνουν τα πόδια σου». Αν ένας σπουδαστής δεν το παρατηρήσει αυτό, το μυαλό και το σώμα του δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα. Αν κάποιος από τους δύο βρίσκεται πίσω από τον άλλον σε μια σύγκρουση, θα γίνουν κρίσιμα λάθη και οι τεχνικές θα χάσουν την αποτελεσματικότητά τους. Το μυαλό και το σώμα πρέπει να παραμείνουν ήρεμα, εστιασμένα και συνειδητά.

Στην ανατολή, οι μαθητές shorinji kempo εξασκούνται με gi που κοσμείται με το σύμβολο των βουδιστών που ονομάζεται manji, επειδή προσπαθούν να ακολουθήσουν τις παραδόσεις του ναού Shaolin. Το σύμβολο έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιετίες από διάφορους πολιτισμούς και στην πραγματικότητα προηγείται του βουδισμού. Έχει βαθύ νόημα, και στην Ασία μπορεί να βρεθεί σε ναούς, σε χάρτες και σε έργα τέχνης.

Το manji αντιπροσωπεύει τη ρευστότητα του σύμπαντος και το θεμέλιο της ζωής.

Συμβολίζει επίσης την πολύ σημαντική θεωρία των αντιθέτων: τον ουρανό και τη γη, μέρα και νύχτα, θετική και αρνητική, αρσενική και θηλυκή, φωτιά και νερό κ.λπ.

Κάθε συστατικό διατηρεί το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα ενώ βρίσκει αρμονικές σχέσεις με το αντίθετό του και οι μαθητές μαθαίνουν να εφαρμόζουν αυτήν την αρχή στην ερμηνεία τους της τέχνης.

Δυστυχώς, ο Αδόλφος Χίτλερ χρησιμοποιώντας το μαντζί, το γύρισε ανάποδα και το χρησιμοποίησε ως σβάστικα για να εκπροσωπήσει το κόμμα του. Ως αποτέλεσμα, οι μαθητές Shorinji kempo στη Δύση φορούν το σύμβολο ken (γροθιά) στο gi τους.

Shorinji Kempo: Τέχνη και όχι άθλημα

Το Shorinji kempo δεν είναι άθλημα. Τα αθλήματα έχουν κανόνες, αλλά στην αυτοάμυνα δεν υπάρχουν κανόνες. Ένας ασκούμενος κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να αποφύγει τον επιτιθέμενο. Για να μετριάσουν αυτή τη δυνητική θνησιμότητα, οι μαθητές διδάσκονται ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτεθούν πρώτα, και όπως υποστηρίζει ο Βουδισμός, είναι πάντα λάθος να χτυπάς πρώτος.

Αντί για το αθλητικό ιδεώδες της προσπάθειας για νίκη έναντι του αντιπάλου, το shorinji kempo τονίζει τη σημασία της υπερνίκησης του εαυτού με την ενοποίηση του νου και του σώματος. Δεν είναι σχεδιασμένο για μάχες εναντίον άλλων, αλλά για να διδάσκει τον εξασκούμενο να βελτιώνεται σωματικά, διανοητικά και πνευματικά και έτσι να γίνει θετικός άνθρωπος που είναι χρήσιμος στην κοινωνία, και που μπορεί σίγουρα να φροντίσει τον εαυτό του στο δρόμο.

Λόγω αυτής της φιλοσοφίας, η τέχνη δεν απονέμει βαθμούς με βάση αγώνες αλλά ανάλογα με την προσωπική βελτίωση. Η κατάταξη δεν χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μιας ιεραρχίας, αλλά για την παροχή σειράς στόχων και δεικτών για την κατάρτιση. Εκτός από τη διενέργεια φυσικής εξέτασης, οι ασκούμενοι έχουν και γραπτή εξέταση που περιλαμβάνει την εκπόνηση ενός δοκιμίου για την τεχνική, τη φιλοσοφία, την ιστορία, τα κίνητρά τους για τη μελέτη της τέχνης και την τρέχουσα κατάσταση του νου σε σχέση με αυτό.

Η φιλοσοφία Shorinji Kempo

Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα του Shorinji kempo είναι ότι το σώμα και το πνεύμα είναι αδιαίρετα ένα και ότι και τα δύο έχουν ίση σημασία. Η τέχνη υποστηρίζει την εκπαίδευση μέσω των φυσικών τεχνικών που περιγράφηκαν παραπάνω και μέσω του διαλογισμού zazen. Η βασική αρχή είναι ότι ο εξασκούμενος πρέπει πρώτα να σώσει τον εαυτό του και στη συνέχεια να είναι χρήσιμος στον κόσμο.

Η ανάπτυξη του ελέγχου της αναπνοής, της πνευματικής πειθαρχίας, και της σωματικής και πνευματικής δύναμης είναι ένα από τα πολλά οφέλη της πρακτικής του shorinji kempo. “Η απεριόριστη δύναμη και η απεριόριστη αγάπη” είναι ένα σύνθημα που χρησιμοποιείται συχνά από τους υποστηρικτές της. Η φιλοσοφία διδάσκει ότι η αγάπη χωρίς δύναμη είναι αναποτελεσματική, ενώ η δύναμη χωρίς αγάπη είναι βία. Η κίνηση υπάρχει σε ακινησία και υπάρχει ηρεμία στη δράση.

Μέσω του διαλογισμού και της σωματικής άσκησης, το shorinji kempo επιδιώκει να βρει ισορροπία και αρμονία μεταξύ της αγάπης και της δύναμης, του μυαλού και του σώματος, της εξουσίας και της συμπόνιας, του εαυτού και των άλλων, της δράσης και της ακινησίας. Τελικά γίνεται ένας τρόπος ζωής, μια φόρμουλα για προσωπική ευτυχία και για την αυτοπραγμάτωση.

Blackbelt: