Home Featured Οι σημαντικότεροι ασκούμενοι πολεμικών τεχνών όλων των εποχών

Οι σημαντικότεροι ασκούμενοι πολεμικών τεχνών όλων των εποχών

από Blackbelt
bruce-lee
Ποιοι είναι οι καλύτεροι ασκούμενοι πολεμικών τεχνών όλων των εποχών;

Μια πολύ δύσκολη ερώτηση που για να απαντηθεί πρέπει να καθορίσουμε πρώτα τί σημαίνει να είναι κανείς ένας ασκούμενος στις πολεμικές τέχνες που να ασκεί επιρροή. Η παρακάτω λίστα αποτελείται από ασκούμενους που με βάση την επιρροή που ασκούν, τις ικανότητες και τη γνώση τους, ακόμα και την καινοτόμα σκέψη τους, τους ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους.

Masahiko Kimura

Masahiko-Kimura-(1917-1993)Το 1951, ο Helio Gracie πέτυχε μια ηθική νίκη απέναντι στον έμπειρο judoka Masahiko Kimura, σε έναν αγώνα judo/jiu-jitsu στην Βραζιλία. Στην πραγματικότητα όμως, ο Kimura θριάμβευσε στον αγώνα με μια τεχνική που έσπασε το χέρι του αντιπάλου του. Αργότερα, το ανάποδο ude-garami (καθήλωση χεριού, κλείδωμα ώμου) που χρησιμοποίησε μετονομάστηκε σε “Kimura”.

Ο Kimura ήταν απλά φοβερός στην τέχνη του judo και επηρέαζε τους ανθρώπους γύρω του χάρη σε αυτήν του την ιδιότητα. Του απονεμήθηκε το yondan (4ο dan) στην ηλικία των 15 χρονών, μετά από μόνο έξι χρόνια προπόνησης, ένα πραγματικά πολύ μεγάλο επίτευγμα, ενώ το 1935 έγινε ο νεότερος κάτοχος godan (5ου dan), αφού νίκησε οκτώ αντιπάλους στο Kodokan Dojo. Μέχρι την ηλικία των 20 ετών, κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή στους αγώνες Judo της Ιαπωνίας “All Japan Open Weight”, έναν τίτλο που διατήρησε για τα επόμενα 13 χρόνια.

Ο Kimura ήταν επίσης γνωστός για τις δύσκολες και πολύ έντονες προπονήσεις του, οι οποίες κάποια στιγμή περιελάμβαναν 1.000 κάμψεις και 9 ώρες εξάσκησης καθημερινά. Οι συνεχείς νίκες του σε αγώνες σε όλον τον κόσμο, βοήθησαν στην εξάπλωση των πολεμικών τεχνών.

Yip Man

yip-manΟ Yip Man ήταν ένας υψηλού επιπέδου ασκούμενος και δάσκαλος στο wing chun και το wushu. Η επιρροή του στις πολεμικές τέχνες είναι εμφανής σε δύο τομείς. Πρώτον, πολλοί μαθητές του έγιναν δάσκαλοι, και έτσι επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό ανθρώπους στην Κίνα και στον κόσμο. Δεύτερον, κάποιοι από τους μαθητές του όπως ο Grandmaster William Cheung και ο Bruce Lee, με τον τρόπο τους, επηρέασαν τον κόσμο των πολεμικών τεχνών γενικότερα.

Πολλές ταινίες παρουσιάζουν τη ζωή του Yip Man, αν και κάπως πιο ελεύθερα σε σχέση με την πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας Ip Man με πρωταγωνιστή τον Donnie Yen. Οι ταινίες αυτές τον έκαναν ένα είδος καλτ ήρωα, το οποίο αύξησε σημαντικά την επιρροή του.

Chojun Miyagi

Ο Chojun Miyagi ίδρυσε το goju-ryu karate, το οποίο αποτελεί μια μίξη ιαπωνικών και κινέζικων επιρροών σε ένα νέο στυλ. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η ταινία “The Karate Kid”, ίσως η πιο γνωστή ταινία πολεμικών τεχνών, βασίστηκε στο στυλ του. Αν αυτό δεν είναι επιρροή τότε τι είναι;

Chuck Norris

Ο Chuck Norris αρχικά εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του tang soo do κατακτώντας τη μαύρη ζώνη. Έχει επίσης αποκτήσει μαύρη ζώνη στο tae kwon do, το brazilian jiu jitsu και το judo. Κατά την διάρκεια της καριέρας του στις πολεμικές τέχνες, ο Chuck Norris είχε μια εκπληκτική πορεία σε τουρνουά karate από το 1964 μέχρι που αποσύρθηκε το 1974. Λέγεται ότι το ρεκόρ του στα τουρνουά είναι περίπου 183-10-2, ενώ είχε κερδίσει σε τουλάχιστον 30 τουρνουά.

Ο Norris ήταν επίσης πρώην παγκόσμιος επαγγελματίας πρωταθλητής μεσαίων βαρών στο karate, μια ζώνη που κράτησε για έξι χρόνια. Στην πορεία, κέρδισε σε αγώνες karate με αντιπάλους τους Allen Steen, Joe Lewis, Arnold Urquidez και Louis Delgado.

Όμως ο Chuck Norris είναι περισσότερο γνωστός για την καριέρα του ως ηθοποιός, κερδίζοντας φήμη χάρη στη μάχη του στην μεγάλη οθόνη με τον Bruce Lee αλλά και με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην σειρά “Walker: Texas Ranger”.

Mas Oyama

OyamaΟ Masutatsu Oyama ήταν ένας εκπληκτικός καρατέκα ο οποίος σε νεαρή ηλικία αγωνιζόταν συχνά και είχε πολλές νίκες σε αγώνες καράτε πλήρους επαφής και όχι σε απλούς αγώνες σημείων. Ο Oyama είναι ο ιδρυτής του kyokushin karate.

Στην επιτυχημένη πορεία του, ο Masutatsu Oyama, τα έβαλε με ταύρους, πήρε μέρος σε πολλές επιδείξεις στην Αμερική και δημιούργησε το kumite 100 ανθρώπων (αγώνες 1,5-2 λεπτών ενάντια σε μια σταθερή ροή αντιπάλων), το οποίο και ολοκλήρωσε τρεις φορές σε τρεις συνεχόμενες μέρες, επιβιώνοντας μετά από κάθε μάχη.

Ο Masutatsu Oyama είναι μέρος αυτής της λίστας για τα κατορθώματα του και τις ικανότητες του στις πολεμικές τέχνες που περιλαμβάνουν επίσης εξάσκηση στο judo και στην πυγμαχία.

Jigoro Kano

Ο Jigoro Kano ήταν ειδικός στο jujitsu ο οποίος εστίασε στις ρίψεις και συνδυάζοντας διάφορα στυλ jujitsu δημιούργησε μια φόρμα που αργότερα έγινε γνωστή ως “judo” και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Καθώς ήθελε να ενσωματώσει το judo στα ιαπωνικά σχολεία, αφαίρεσε κάποιες επικίνδυνες τεχνικές και ως το 1911, κυρίως από τις προσπάθειες του το judo έγινε κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος της Ιαπωνίας. Το 1964, το judo έγινε ολυμπιακό άθλημα και παρακαταθήκη του Jigoro Kano, ενός από τους μεγαλύτερους ειδικούς στο χώρο των πολεμικών τεχνών και μιας από τις πιο καινοτόμες προσωπικότητες όλων των εποχών.

Gichin Funakoshi

O Gichin Funakoshi πέθανε έχοντας πέμπτο dan στο karate, το οποίο ήταν και η υψηλότερη βαθμίδα που μπορούσε κάποιος να φτάσει τότε. Δημιούργησε το shotokan, το ευρύτερα γνωστό σύστημα karate που ασκείται σήμερα.

Η επιρροή του Funakoshi φαίνεται στις “20 κατευθυντήριες οδηγίες του karate” όπου έχει γραφτεί η φιλοσοφία του για το karate. Το niju kun (20 οδηγίες) είναι η βάση που ακολουθούν όλοι οι ασκούμενοι του shotokan. Όπως και σε άλλα στυλ πολεμικών τεχνών, ο Funakoshi πίστευε ότι η διδασκαλία του karate δεν περιοριζόταν μέσα στην σχολή και πως οι ασκούμενοι γίνονταν καλύτεροι άνθρωποι ακολουθώντας τις 20 οδηγίες.

Μαθητές του Funakoshi συμπεριλαμβανομένου του γιου του Gigo, ήταν ο Hironori Otsuka, ιδρυτής του στυλ wado-ryu karate και ο Mas Oyama, ιδρυτής του kyokushin.

Royce Gracie

Για πολλά χρόνια το ερώτημα, “Ποια πολεμική τέχνη είναι η καλύτερη;” είχε μείνει αναπάντητο και πολλές φορές σε αυτές τις συζητήσεις, τουλάχιστον στην Αμερική, αναφέρονταν σε τέχνες όπως το karate, το taekwondo, το kung fu και η πυγμαχία.

Όμως, το 1993, ο Royce Gracie, ένας άνθρωπος που ζύγιζε 77 κιλά, άλλαξε την αντίληψη που υπήρχε τότε, κερδίζοντας στα τρία από τα τέσσερα πρώτα πρωταθλήματα UFC, χρησιμοποιώντας την πολεμική τέχνη κλειδώσεων που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του, το brazilian jiu-jitsu.

Με τις νίκες του, ο Gracie (7ο dan στο brazilian jiu-jitsu) άλλαξε τον κόσμο των πολεμικών τεχνών, φέρνοντας τις μικτές πολεμικές τέχνες στο προσκήνιο. Στην εποχή μας, σχεδόν κάθε επαγγελματίας μαχητής ΜΜΑ, εξασκεί την τέχνη του πατέρα του και με αυτόν τον τρόπο, ο Gracie έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που επηρέασαν την τέχνη αυτή.

Helio Gracie

Ο Helio Gracie ήταν ένας φιλάσθενος νεαρός, ξεκάθαρα πιο αδύναμος και λιγότερο αθλητικός σε σχέση με τα αδέρφια του, που διδάχθηκαν την τέχνη του kodokan judo από τον Mitsuyo Maeda. Λόγω της λιγότερο αθλητικής φυσικής του κατάστασης, ο Helio Gracie προσάρμοσε το judo έτσι ώστε οι τεχνικές και οι κινήσεις του να μην στηρίζονται στη δύναμη του ασκούμενου. Το αποτέλεσμα ήταν το brazilian jiu-jitsu.

Ο Gracie κατά την διάρκεια της ζωής του, ανακηρύχθηκε νικητής σε πολλούς αγώνες με χωρίς κανόνες ή με λίγους κανόνες. Όταν όμως κατάφερε να πιέσει τον Masahiko Kimura κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, τότε η επιρροή του αυξήθηκε σημαντικά. Αργότερα, το ίδιο στυλ, θα βοηθούσε τον γιο του, τον Royce Gracie, να κερδίσει στα τρία από τα τέσσερα πρώτα πρωταθλήματα UFC, αποδεικνύοντας την αξία του brazilian jiu-jitsu ενάντια σε πιο ογκώδεις αντιπάλους.

Πέθανε ως 10ο dan-κόκκινη ζώνη στο brazilian jiu-jitsu, τον μεγαλύτερο βαθμό που είχε λάβει κανείς στην τέχνη.

Bruce Lee

Ο Bruce Lee θεωρείται από πολλούς ο διασημότερος ηθοποιός που ασχολήθηκε με τις πολεμικές τέχνες. Πρωταγωνίστησε ως Kato, βοηθός του Hornet στην τηλεοπτική σειρά “The Green Hornet” (1966-67) και σε ταινίες όπως το “The Way of the Dragon”. Η σημαντικότερη ταινία του ήταν το “Enter the Dragon” που τον βοήθησε να αυξήσει την επιρροή του στα πλήθη.

Ο Bruce Lee επηρέασε τις πολεμικές τέχνες στο σύνολό τους ως ο πρώτος που ξεστράτισε από τη γραμμική αντίληψη του “έτσι πρέπει να το κάνεις” που είχαν οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες για να επικεντρωθεί στη χρησιμότητα ή απλά στο τί “πιάνει” πάνω στον αντίπαλο. Ο Bruce Lee ίδρυσε το jeet kune do, μια πολεμική τέχνη που ο ίδιος δεν την έβλεπε ως καθαρό στυλ και η οποία αποτέλεσε και τον βασικό στυλ μάχης που χρησιμοποιούσε. Δημιουργήθηκε με βάση τις ανάγκες μάχης στο δρόμο και λειτουργούσε εκτός των παραμέτρων και περιορισμών των υπόλοιπων πολεμικών τεχνών. Μάλιστα, ο πρόεδρος του UFC, Dana White, είπε ότι ο Bruce Lee ήταν “ο πατέρας των μικτών πολεμικών τεχνών”.

Για πολλούς επαγγελματίες μαχητές υψηλών κατηγοριών αλλά και ηθοποιούς που εξασκούνται στις πολεμικές τέχνες, ο Bruce Lee αποτελεί έμπνευση. Εκτός των άλλων, ήταν ειδικός στο wing chun και είχε εκπαιδευτεί στη ζωή του και σε άλλες τέχνες όπως η πυγμαχία, το judo, το jujutsu, οι φιλιπινέζικες τέχνες και πολλές άλλες ακόμη. Εν συντομία, ο Bruce Lee επηρέασε τις πολεμικές τέχνες ως ασκούμενος, ως δάσκαλος αλλά και με τις πρωτοπόρες ταινίες πολεμικών τεχνών. Γι’ αυτούς τους λόγους, είναι ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη επιρροή στις πολεμικές τέχνες μέχρι σήμερα.

Ίσως σας ενδιαφέρει επίσης