Τι να κάνεις όταν η προπόνησή σου έχει στασιμότητα

Νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την προπόνησή σου; Βρίσκεις ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να πας στο μάθημα, και όταν τελικά πας, ρίχνεις όλη την ώρα κλεφτές ματιές στο ρολόι; Η ίσως σου αρέσει το μάθημα και πας καλά αλλά νιώθεις ότι κάνεις τα ίδια και τα ίδια, τις ίδιες κινήσεις και τεχνικές συνεχώς; Ίσως δεν νιώθεις αρκετή πρόκληση, ή έχεις φτάσει σε ένα σημείο που δεν βλέπεις κάποια βελτίωση; Δες παρακάτω τέσσερα μικρά tip που θα σε βοηθήσουν:

1. Ζήτα feedback

Ενώ μπορείς ανάλογα και το επίπεδο της αυτογνωσίας σου να κρίνεις την πρόοδο σου, η άποψη του προπονητή ή δασκάλου σου είναι εξαιρετικά πολύτιμη στην πρόοδο σου. Ο δάσκαλος μπορεί να σου δώσει μια νέα ματιά σε αυτά που κάνεις καλά και να σε καθοδηγήσει στο τι πρέπει να δουλέψεις περισσότερο. Μίλα μετά το μάθημα, και ζήτα κάποιο feedback, συμβουλή ή καθοδήγηση!

Το να ζητάς βεβαία συγκεκριμένα πράγματα θα βοηθήσει τον δάσκαλο σου να σου δώσει πιο αναλυτική και σωστότερη καθοδήγηση για να βελτιωθείς. Πες του τους λόγους που ζητάς την άποψή του: χρειάζεσαι νέο κίνητρο; Θέλεις να θέσεις κάποιο στόχο; Θες να κατέβεις σε αγώνες κλπ. Σκέψου συγκεκριμένες ερωτήσεις για να πάρεις συγκεκριμένες απαντήσεις, για παράδειγμα:

«Τι να κάνω για να βελτιωθώ στο sparring;»

«Δεν λειτουργεί η τάδε τεχνική που κάναμε στο μάθημα, μπορείτε να με δείτε και να μου πείτε τι να φτιάξω;»

2. Αναζήτα νέες προκλήσεις

Είτε η τέχνη που κάνεις ακολουθεί το σύστημα των ζωνών ή όχι, πάντα θα πρέπει να υπάρχει κάτι να επιδιώκεις. Εάν σε κουράζει η ρουτίνα, ψάξε για νέες προκλήσεις που θα ξυπνήσουν το ενδιαφέρον σου και την ανταγωνιστικότητά σου, και θα σε ωθήσουν να προχωρήσεις.

Υπάρχει κάποιος με τον οποίο αποφεύγεις να προπονείσαι; Φοβάσαι μην χτυπήσεις ή απλά έχεις συνηθίσει με συγκεκριμένους παρτενέρ; Δες το σαν μια πρόκληση και δούλεψε μαζί τους! Εάν το επιτρέπει και ο προπονητής σου, δοκίμασε με τους πιο ογκώδεις, δύσκολους ή προχωρημένους από εσένα. Μάθε από αυτούς!

Μια άλλη καλή πρόκληση είναι να δοκιμάσεις αυτά που δεν σου αρέσουν. Υπάρχει ένα κολπάκι που θα σε βοηθήσει να διαλύσεις τα διάφορα κολλήματα που μπορεί να έχεις στην προπόνησή σου. Σκέψου το κομμάτι τις προπόνησής σου που αντιπαθείς περισσότερο και αποφάσισε να εντείνεις όλη σου την προσοχή και ένταση σε αυτό. Βλέπεις κάτι νέο σε αυτό το κομμάτι; Πως μπορείς να μάθεις από τα λάθη σου; Ποίος το κάνει καλά και μπορείς να μάθεις από αυτόν;

Και εάν έχεις και λίγο χρόνο παραπάνω, μπορείς να κάνεις και ένα μικρό «αλματάκι» με κάποιο training camp! Όχι μόνο θα σε ανανεώσει το νέο περιβάλλον, αλλά θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να δοκιμαστείς μαζί τους! Επίσης καθώς σε κάτι τέτοιο δεν θα έχεις να σκέπτεσαι την δουλειά και την καθημερινότητα, θα δεις να έχεις πολύ καλύτερη συγκέντρωση και βελτίωση των τεχνικών σου!

3. Επιστροφή στα βασικά

Όλοι, σε κάθε τέχνη, αναγνωρίζουμε την σημασία και αξία των βασικών τεχνικών. Εύκολα όμως τις αφήνουμε στην άκρη για πιο περίπλοκες (και συνήθως πιο διασκεδαστικές) τεχνικές, ρίψεις, χτυπήματα και διάφορους συνδυασμούς. Παρόλο που είναι μια λογική συνέχεια να ψάχνεις κάτι διαφορετικό, ή έλλειψη δυνατής βάσης μπορεί να μας «εκδικηθεί» οδηγώντας σε κακές και μη αποτελεσματικές «πιο προχωρημένες» τεχνικές.

Επιστροφή λοιπόν στα βασικά. Δοκίμασε περίεργους συνδυασμούς με βασικές όμως κινήσεις και ασκήσεις ισορροπίας ή ταχύτητας με τόσο, όσο δυσκολία ώστε να προπονείς τα βασικά με έναν πιο ευχάριστο τρόπο. Εάν χρειάζεσαι κάποια έμπνευση, ψάξε στο διαδίκτυο για βιντεάκια που δείχνουν τις αγαπημένες σου τεχνικές και κάπως διαφορετικά.

Κάτι άλλο που μπορεί να σε βοηθήσει να επιστρέψεις στη βάση, είναι να χωρίσεις τις πιο σύνθετες κινήσεις στα βασικά τους κομμάτια. Αυτό θα βοηθήσει να δεις καθαρά και να διορθώσεις όποια κακία συνήθεια λάθος πρακτικής έχεις αναπτύξει με τα χρόνια. Π.χ. έχεις βαρεθεί το ίδιο γυριστό λάκτισμα; Πίσω στην βάση: επικεντρώσου στην στροφή, στο μπρός και το πίσω πόδι χωριστά, στην κίνηση του γοφού κλπ. Επικεντρώσου στην ισορροπία, στη ακρίβεια και στην γωνία του γοφού και σίγουρα θα έχεις ένα καλύτερο λάκτισμα όταν τελικά τα συνδυάσεις όλα ξανά σε μια κίνηση.

4. Κάνε ένα διάλειμμα

Μερικοί μπορεί να διαφωνήσουν με την συμβουλή αυτή, με την λογική ότι μια διακοπή στην προπόνηση, μπορεί να οδηγήσει σε μια γρήγορη και μη αναστρέψιμη πτώση του επιπέδου. Παρ’όλαυτα εάν είσαι στο σημείο που έχεις κακιά διάθεση στην προπόνηση, κάνεις τις κινήσεις και τις τεχνικές με βαριά καδιά ή αποφεύγεις την προπόνηση γενικά, καλύτερα να σκεφτείς να κόψεις για λίγο.

Ένα διάλειμμα θα σου δώσει όχι μόνο μια πνευματική ξεκούραση από κάτι που έχει πλέον γίνει κουραστικό και όχι διασκεδαστικό, αλλά επίσης θα αφαιρέσει και τις διάφορες τύψεις ότι δεν προπονείσαι σωστά και δεν τα δίνεις όλα στην προπόνηση. Πρόσεξε τον εαυτό σου σε αυτό το διάλειμμα: τρώγε καλά, κοιμήσου αρκετά και κυρίως, ξεκουράσου! Πάρε τον χρόνο σου και δώσε στον εαυτό σου καιρό να ξαναβρεί την συγκέντρωσή του. Έτσι τελικά θα δεις ότι βρίσκεις ξανά την δύναμή σου, ανανεωμένος και με ενέργεια μπορείς πλέον να συγκεντρωθείς και να αποδόσεις όπως θέλεις!

Blackbelt: