Tang Soo Do

Μπαίνοντας σε ένα dojang (도장, κατά λέξη “χώρος όπου εξασκείται η τέχνη”), το αντιλαμβάνεται κανείς με την πρώτη ματιά: οι ασκούμενοι δίνουν ακροβατικές κλωτσιές και εκτελούν τεχνικές με ρυθμό και έντονη αίσθηση του σκοπού. Αργότερα, κάνουν αγώνες πόντων και κινούνται αριστερά και δεξιά από τη γραμμή επίθεσης με ευκολία ενώ στη συνέχεια, ξεκινούν την εξάσκηση με προδιαμορφωμένες κινήσεις επίθεσης έναντι κάποιου αντιπάλου. Για ποιο στυλ πρόκειται; Μα φυσικά για την κορεάτικη πολεμική τέχνη του tang soo do, η οποία όπως πολλές ακόμη πολεμικές τέχνες βασίζεται σε μια ιστορία με αρκετό μυστήριο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ TANG SOO DO

To tang soo do ξεκίνησε με τις πρώιμες κορεάτικες τέχνες, οι οποίες, σύμφωνα με πίνακες και τοιχογραφίες, χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών βασιλείων στην Κορέα. Σταδιακά, τα τρία βασίλεια ενώθηκαν υπό τη δυναστεία Silla, οπότε και οι μαρτυρίες για τις πολεμικές τέχνες στην Κορέα αρχίζουν να γίνονται ακόμη περισσότερες και δείχνουν ότι εξακολουθούν να εξελίσσονται και να υπάρχουν ασκούμενοι που τις ακολουθούν. Συνήθως διδάσκονται στο ευρύτερο πλαίσιο μιας οικογένειας ή κληροδοτούνται από ένα άτομο σε άλλο, εωσότου οι Ιάπωνες απέκτησαν τον έλεγχο της Κορέας (1909-1945). Προκειμένου να καταπνίξουν κάθε αντίδραση προτού καν ξεκινήσει, οι Ιάπωνες απαγόρευσαν στους Κορεάτες να ασκούνται στις πολεμικές τέχνες, με αποτέλεσμα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας τους να χαθεί.

Aν και σε αυτό το πλαίσιο, οι ασκούμενοι συνέχισαν μυστικά να ακολουθούν τις πολεμικές τέχνες και επηρεάστηκαν από τους Ιάπωνες ασκούμενους του karate που, αν και σπάνια, ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν τις γνώσεις τους. Τελικά, όταν έληξε η ιαπωνική κατοχή, άρχισαν να ξεπηδούν παντού στην Κορέα σχολές πολεμικών τεχνών, με πρώτη την Chung Do Kwan (청도관, Σχολή του Γαλάζιου Κύματος), ιδρυτής της οποίας ήταν ο Lee Won Kuk (이원국).

Ο Lee θεωρείται ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο tang soo do για περιγράψει το αποτέλεσμα της εξέλιξης των κορεάτικων πολεμικών τεχνών που είχαν επηρεαστεί από πολλά άλλα στυλ. Αρχικά, tang soo do/dang soo do ήταν η κορεάτικη προφορά της φράσης “ο δρόμος του κινέζικου χεριού”, πλέον όμως μεταφράζεται περισσότερο ως “ο δρόμος του ανοικτού χεριού”.

Εκτός από τον Lee Won Kuk, αρκετοί ακόμη ασκούμενοι δημιούργησαν στην περιοχή τη δική τους kwan (관, κτίριο, αίθουσα, σχολή πολεμικών τεχνών) στην περιοχή, με αποτέλεσμα μέχρι τη δεκαετία του 1960 να υπάρχουν εννέα μεγάλες kwan που βασίστηκαν σε 5 αρχικές, που ονομάζονταν Moo Duk Kwan (η βασική – υπό τον Hwang Kee), Yeon Moo Kwan (υπό τον Lee Nam Suk), YMCA Kwon Bup Bu (υπό τον Lee Nam Suk), Chung Do Kwan (υπό τον Shon Duk Song) Song Moo Kwan (υπό τον No Byong Jik). Εκείνη την εποχή, έγινε προσπάθεια να ενοποιηθούν όλες οι πολεμικές τέχνες της χώρας σε ένα όνομα: tae kwon do. Με εξαίρεση τη Moo Duk Kwan, όλες οι υπόλοιπες σχολές, θεωρητικά, ενσωματώθηκαν, παρόλο που συνέχισαν να διδάσκουν το δικό τους πρόγραμμα χωρίς μεγάλες αλλαγές. Συνειδητοποιώντας ή πιστεύοντας ότι η κίνηση αυτή σχεδιάστηκε βασικά για να ανατρέψει το στυλ που δίδασκε και τον οργανισμό του, ο ιδρυτής Hwang Kee επέμεινε στην πορεία του και αρνήθηκε να συγχωνευθεί, παρά τις πολιτικές πιέσεις. Παρόλο που η απόφασή του του κόστισε κάποια μέλη που προσχώρησαν στο κίνημα του tae kwon do, το 1965 και το 1966, ο Kee κέρδισε δικαστικές διαμάχες που του επέτρεψαν να εξακολουθήσει να έχει τον οργανισμό του και να ανταποκριθεί στη διελκυστίνδα με το tae kwon do.

Έτσι, ο Kee και οι μαθητές του υιοθέτησαν μια πιο καθαρή μορφή του tang soo do και στα τέλη της δεκαετίας του 1950 άλλαξε το όνομα του σε Korean Soo Bahk Do Association, Moo Duk Kwan.

Στις μέρες μας, το tang soo do εξακολουθεί να ανθεί στο πλαίσιο πολλών διαφορετικών ομοσπονδιών και οργανισμών, καθώς δεν υπάρχει οργανισμός-ομπρέλα που να ρυθμίζει το πλαίσιο εξάσκησης σε αυτό.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ TANG SOO DO

Το tang soo do θα μπορούσε να περιγραφεί ως η κορεάτικη εκδοχή του karate. Πρόκειται για ένα στυλ πολεμικής τέχνης που βασίζεται στα χτυπήματα: οι ασκούμενοι χρησιμοποιούν χτυπήματα με τα χέρια, κλωτσιές και μπλοκ για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ενώ επιπλέον χρησιμοποιούνται λαβές παρόμοιες με του jiu-jitsu ή του aikido (γνωστές ως κινήσεις αυτοάμυνας). Το tang soo do δίνει έμφαση στην αναπνοή κατά τη διάρκεια των τεχνικών και της εξάσκησης, σε sparring με ελάχιστη ή καθόλου επαφή καθώς και στο να χτίσουν οι ασκούμενοι το χαρακτήρα τους, καθώς για έναν ασκούμενο του tang soo do δεν αρκεί να μάθει τις διαφορετικές κινήσεις του σώματος που καλείται να γνωρίζει στο πλαίσιο της τέχνης του – το tang soo do είναι γνωστό για την καλλιτεχνική μαεστρία του στις κλωτσιές – αλλά θα πρέπει να μάθει και για την ιστορία της τέχνης, την οποία να πρέπει να δείχνει ότι σέβεται όπως άλλωστε και τους συνασκούμενους του.

TΑ ΣΤΥΛ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΛΛΑΝ ΣΤΟ TANG SOO DO

Ο Hwang Kee, ιδρυτής της σχολής Moo Duk Kwan, είναι ο άνθρωπος στον οποίο ανατρέχουν ως σημείο αναφοράς οι περισσότεροι ασκούμενοι στο tang soo do. Σε ολόκληρη τη ζωή του, ο Kee μελέτησε, μερικές φορές ακόμη και μόνος του λόγω των συνθηκών, το tae kyon (τοπική, αρχαία κορεάτικη πολεμική τέχνη), διάφορα στυλ karate της Okinawa συμπεριλαμβανομένου του Shotokan, καθώς και κινέζικα πολεμικά στυλ όπως το tai chi και το kung fu. Το tang soo do γεννήθηκε μέσα από όλες αυτές τις επιρροές.

Ο Lee Won Kuk, ο οποίος είχε επίσης εξαιρετικό ταλέντο στις πολεμικές τέχνες και επηρέασε κι αυτός με τη σειρά του την εξέλιξη του tang soo do, έφερε επίσης πολλά στοιχεία του Shotokan στον τρόπο διδασκαλίας του.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ TANG SOO DO

Σε σωματικό επίπεδο, ο ασκούμενος του tang soo do θα επιδιώξει να σταματήσει τον επιτιθέμενο με χτυπήματα, όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να αποτρέψει τυχόν τραυματισμό. Πέραν αυτού, η φιλοσοφία που υπάρχει πίσω από το tang soo do είναι η ίδια με αυτήν που έχουν και άλλες πολεμικές τέχνες και βασίζεται στην ήρεμη αυτοπεποίθηση.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ TANG SOO DO

Η εκπαίδευση στο tang soo do αποτελείται από φόρμες ή hyeong, (προκαθορισμένο) sparring με ένα βήμα, ελεύθερο sparring (με ελάχιστη ή καθόλου επαφή), γραμμική εξάσκηση (εκτέλεση των διαφορετικών κλωτσιών, γροθιών και μπλοκ σε ευθεία γραμμή) καθώς και κινήσεις αυτοάμυνας (λαβές καρπών, κλπ).

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ TANG SOO DO

  • Hwang Kee: Ο Kee ήταν ο ιδρυτής του οργανισμού Moo Duk Kwan Soo Bahk Do. Οι περισσότερες σχολές tang soo do θεωρούν ότι έλκουν την καταγωγή τους από εκείνον.
  • Billy Blanks: ο Blanks είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την πολύ γνωστή σειρά βίντεο με tae bo, ένα από τα καλύτερα προϊόντα για cardio kickboxing που κυκλοφορούν. Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στις πολεμικές τέχνες με with tang soo do.
  • Chuck Norris: Ο Norris, ένας από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς όλων των εποχών σε ταινίες πολεμικών τεχνών ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο tang soo do το 1958, αφότου άρχισε να υπηρετεί στην Αεροπορία ως αερονόμος και κατόρθωσε να φτάσει στο επίπεδο της μαύρης ζώνης.

Εστιάζει σε Χτυπήματα, γροθιές, κλωτσιές
Χώρα Προέλευσης Κορέα
Ιδρυτής Won Kuk Lee, Hwang Kee
Διάσημοι μαθητές Hwang Kee, Billy Blanks, Chuck Norris
Προήλθε από shotokan karate, subak, taekkyon, and kung fu
Επηρέασε Chun Kuk Do, Kajukenbo, Moo Duk Kwan Taekwondo, Moo Soo Do, Soo Bahk Do