Τι είναι το haedong kumdo

Hae σημαίνει θάλασσα και Dong σημαίνει ανατολή. Kum είναι το σπαθί και Do η οδός, το μονοπάτι: το haedong kumdo λοιπόν αποτελεί κατά λέξη την ανατολική πολεμική τέχνη του σπαθιού. Στην πράξη, μεταφράζεται ως οι αρχικές κορεάτικες τεχνικές του σπαθιού ή το παραδοσιακό kumdo που προετοιμάζει για την πραγματική μάχη και διαφέρει από το jukdo (άσκηση με σπαθί από μπαμπού) και το guhapdo τα οποία προήλθαν από την Ιαπωνία.

Όσοι ακολουθούν το haedong kumdo χρησιμοποιούν πραγματικά σπαθιά που ζυγίζουν 1,2 κιλά.

Κάνουν ασκήσεις με τον παραδοσιακό τρόπο μέσα από gumbups (εξάσκηση για να συνηθίσει κανείς το σπαθί), kyukgum (εξάσκηση για να αποκτήσει κανείς τη δεξιότητα κοψίματος και ώθησης), beghi (εξάσκηση στο κόψιμο άχυρου, μπαμπού, χαρτιού, κλπ.) και hoheubbub διαφραγματικές αναπνοές.

Οι τεχνικές του σπαθιού δεν αποτελούν μόνο μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες στη μάχη αλλά και έναν τρόπο υπεράσπισης του εαυτού μας και νίκης επί των αντιπάλων: βελτιώνοντας τη σωματική δύναμη, εξασκεί κανείς την αντοχή του ενώ ασκούμενος στις συνεχείς αλλαγές των μικροκινήσεων, αποκτά καλύτερη στάση σώματος και καλλιεργεί τον νου, επιτυγχάνοντας πνευματική και σωματική ισορροπία αλλά και ευεξία.

Οφέλη του haedong kumdo

  1. Πρόκειται για μια παραδοσιακή πολεμική τέχνη που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε βίαιες ή επικίνδυνες καταστάσεις. Το kumdo αποτελεί μια εδραιωμένη μορφή αυτοάμυνας που εστιάζει στη χρήση ενός αποτελεσματικού χτυπήματος απέναντι σε επιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα εμφυσά στο άτομο αυτοπεποίθηση και σφυρηλατεί τον χαρακτήρα του.
  2. Στόχος του haedong kumdo δεν ειναι η κυριαρχία απέναντι στους άλλους, αλλά το να καλλιεργήσει την αίσθηση του εαυτού και οικοδομήσει τον χαρακτήρα του ατόμου.
  3. Αποτελεί ένα πρόγραμμα σωματικής και πνευματικής ευεξίας που μπορείτε να απολαμβάνετε σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου και αποτελεί μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μαζί με όλη την οικογένειά σας. Αν μια οικογένεια προπονείται μαζί πέρα από την υγεία και την αρμονία, θα μπορέσει επίσης να οικοδομήσει εσωτερική ενότητα αλλά και περαιτέρω δεσμούς μεταξύ των μελών της. Το haedong kumdo είναι από τα καλύτερα προγράμματα πολεμικών τεχνών που μπορούν να απολαύσουν 3 γενιές μαζί.
  4. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους τρόπους άσκησης που διασφαλίζουν πνευματική διαύγεια, αυξάνοντας τη συγκέντρωση και ανακουφίζοντας το άγχος και την ένταση. Η πνευματική συγκέντρωση και τα γρήγορα αντανακλαστικά αποτελούν εξάλλου τα θεμέλια στα οποία βασίζεται το kumdo. Όταν κρατάτε στο χέρι το σπαθί, οι ανησυχίες και τα βάρη της καθημερινότητας αντικαθίστανται από αυτοπεποίθηση και αίσθηση του σκοπού.

Εξήγηση

Το haedong kumdo είναι μια ολοκληρωμένη κορεάτικη πολεμική τέχνη χρήσης του σπαθιού, με κοψίματα, μάχη, αναπνοές, κλπ. που ανέπτυξαν σειρά από σπαθιστές και εκπαιδευτές. Πλέον, υπάρχουν πολλοί κλάδοι που προσπαθούν συνεχώς να αναπτύξουν την τέχνη αυτή στην Κορέα. Στόχος είναι όχι να υπάρχει μεγάλος αριθμός ασκούμενων αλλά αυτοί να είναι σωστά εκπαιδευμένοι, ώστε στη συνέχεια άνθρωποι όλων των ηλικιών να μπορούν να απολαμβάνουν μια σωστή προπόνηση.

H Παγκόσμια Ομοσπονδία (United World Haedong Κumdo Federation) προσπαθεί να αναπτύξει περαιτέρω την τέχνη και να ενισχύσει το κύρος της μέσω του haedong ssang kumdo (χρήση δύο σπαθιών) και των haedong kummu (χορός των σπαθιών) και kumjogsul (μικτή τεχνική με σπαθί και κίνηση των ποδιών) κλπ. Αυτού του είδους η εκπαίδευση στο σπαθί γίνεται σε στάδια και μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε βουνά και δίπλα σε όχθες ποταμών αλλά και σε αίθουσες γυμναστηρίων. Η συχνή και εύκολη επαφή με την εκπαίδευση στο σπαθί θα βοηθήσει περισσότερους ασκούμενους να συνειδητοποιήσουν τα πολλά οφέλη, σε πνευματικό και σωματικό επίπεδο.

Προπόνηση στο haedong kumdo

Οι ασκούμενοι στο haedong kumdo χρησιμοποιούν εκπαιδευτικά σπαθιά από ξύλο και αλουμίνιο καθώς και σπαθιά με αιχμηρή λεπίδα που ζυγίζουν περίπου 1-1,2 κιλά. Οι τεχνικές με σπαθί δεν είναι μόνο από τις πιο σημαντικές στη μάχη αλλά παράλληλα βελτιώνει τη σωματική δύναμη, την αντοχή, τη στάση του σώματος και παράλληλα ανακουφίζει σημαντικά από το άγχος. Η προπόνηση στην τέχνη αυτή δεν απευθύνεται μόνο σε νέους ανθρώπους αλλά σε όλες τις ηλικίες. Άντρες και γυναίκες μπορούν να συμμετέχουν εξίσου και η φυσική κατάσταση ή η προηγούμενη εμπειρία σε πολεμικές τέχνες δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα που περιλαμβάνει διαφορετικές φόρμες, sparring, ασκήσεις και κοψίματα με ξύλινο και πραγματικό σπαθί καθώς και με δύο σπαθιά. Το haedong kumdo βασίζεται στην αυτοσυγκέντρωση, την τεχνική και τις σωστές γωνίες. Η εξάσκηση στη σπαθασκία αναπτύσσει την πειθαρχία, μειώνει το άγχος και βελτιώνει τον έλεγχο του νου. Το haedong kumdo αποτελείται από τεχνικές κοψίματος και επιθέσεις με πραγματικό σπαθί καθώς και από ανταγωνιστικό κομμάτι, διαφραγματικές αναπνοές και διαλογισμό. Έτσι, οι ασκούμενοι μαθαίνουν τεχνικές αυτοάμυνας που μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς όπλο και να βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Εννέα αρχές του haedong kumdo

  1. Θα πρέπει πάντα να χειρίζεσαι το ξύλινο σπαθί όπως και το αληθινό: με προσοχή.
  2. Θα πρέπει πάντα να προσπαθείς ο νους και το σπαθί σου να λειτουργούν ενωμένα.
  3. Όποιος εξασκείται στο σπαθί θα πρέπει να αντιλαμβάνεται το νόημα όλων των κινήσεων, ώστε να μην τις εκτελεί απρόσεκτα και δίχως σκέψη.
  4. Το σπαθί χρησιμοποιείται για τις φόρμες του kumdo, τον επίσημο τρόπο εξάσκησης του σπαθιού.
  5. Η εξάσκηση στο kumdo είναι ένας τρόπος να αναπτύξει κανείς πειθαρχία και ηρεμία καθώς και να εξαγνίσει σώμα και νου, γι’αυτό και δεν θα πρέπει να εξασκείται κανείς σε αυτό απερίσκεπτα ή χωρίς σοβαρότητα.
  6. Όποιος εξασκείται στο σπαθί  θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένος και χωρίς τίποτα να εμποδίζει τη σκέψη του, γι’αυτό και οι ασκούμενοι θα πρέπει πάντα να είναι ψύχραιμοι και συγκροτημένοι και να ασκούνται με αφοσίωση.
  7. Όποιος έχει στα χέρια του σπαθί θα πρέπει να σκέφτεται τους άλλους, να έχει ανοιχτό μυαλό και να είναι ταπεινός.
  8. Θα πρέπει να θυμάστε ότι η εξάσκηση με το σπαθί είναι ωφέλιμη και αναζωογονητική για την υγεία.
  9. Να είστε πάντα ευγνώμονες προς τον Δάσκαλό σας και να αντιμετωπίζετε με σεβασμό τα διδάγματα της οδού του σπαθιού, καθώς με τον τρόπο αυτό θα γίνετε περισσότερο σοφοί.
Blackbelt: