Ο δρόμος του σπαθιού

Το σπαθί ήταν το όπλο που προτιμούσαν οι σαμουράι καθώς και το σύμβολο εξουσίας των πολεμιστών κατά την περίοδο Edo, ενώ απαγόρευαν σε όλες τις υπόλοιπες ταξικές ομάδες να οπλοφορούν. Κατά την διάρκεια της περιόδου Edo, η κοινωνική θέση του σαμουράι ήταν ιδεολογικά συνδεδεμένη με την κοινωνική φιλοσοφία του Κομφουκιανισμού κατά την οποία οι σαμουράι ενσάρκωναν τα καλύτερα κομμάτια των φιλολογικών τεχνών αλλά και της τέχνης του πολέμου. Στις πολεμικές τέχνες, ο δρόμος του σπαθιού ήταν ο ανώτερος.Ο “Ο δρόμος του σπαθιού” δανείζεται τον όρο “δρόμος” από την εννοιολογική χρήση του σαν tao ή τον “δρόμο” του Ταοϊσμού και χρησιμοποιείται και σε άλλες μορφές “δρόμου”, όπως: Shinto – ο δρόμος των θεών, Bushido – ο δρόμος του πολεμιστή, ενώ το Judo σημαίνει κυριολεκτικά “Ο δρόμος της απαλότητας”, μια μορφή άοπλης μάχης.

Η έννοια της λέξης δρόμος, στη φράση “Ο δρόμος του σπαθιού”, είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία αλλά και πολεμική τέχνη που επικεντρώνεται στο σπαθί. Με πολύ απλά λόγια, ο δρόμος του σπαθιού, είναι η αφοσίωση στην εκμάθηση της αποτελεσματικής χρήσης του σπαθιού των σαμουράι.

Η βαθύτερη έννοια του, υπονοεί μία βαθιά αφοσίωση σε έναν τρόπο ζωής βασισμένο στο σπαθί, στα μυστηριώδη χαρακτηριστικά του και τις τεχνικές χρήσης του.

Άνδρες σαν τον Miyamoto Musashi, (αρχές 17ου αιώνα), ήταν αφοσιωμένοι σε αυτήν την βαθύτερη έννοια και έψαχναν το νόημα της ζωής μέσο του σπαθιού. Στα τέλη της περιόδου Edo, οι πολεμικές τέχνες γενικά, δίνοντας έμφαση στον δρόμο του σπαθιού, ήταν κριτήριο για την επιτυχία κάποιου στο σογκουνάτο Tokugawa ή σε κάποιο τμήμα της κυβέρνησης. Στον 20ο αιώνα, αφού η χρήση του σπαθιού είχε απαγορευτεί και η κατοχή τους είχε περιοριστεί σημαντικά, ο δρόμος του πολεμιστή, που ήταν συνδεδεμένος με τον δρόμο του σπαθιού, χαρακτηρίστηκε τόσο ιδανικός και αγνός “σαν το παγωμένο ατσάλι του σπαθιού”.

Στην σύγχρονη Ιαπωνία, ο δρόμος του σπαθιού σαν φιλοσοφική τάση και σαν στάση ζωής, είναι ακόμα παρόν, ειδικά σε συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες. Δεν είναι πολύ γνωστό στην χώρα μας, αλλά ήταν μόλις το 1970, που ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας και ακόλουθος του δρόμου του σπαθιού, Yukio Mishima, εκτελούσε ζωντανά χαρακίρι μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της ομάδας του στο Υπουργείο Άμυνας, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε την χώρα και αναφέρεται ως Mishima jiken, η υπόθεση Μίσιμα.

Blackbelt: