Kickbox

Ο όρος kickbox είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να καλύψει τον συνδυασμό αρκετών διαφορετικών στυλ χτυπημάτων και μάχη από όρθια θέση, τα οποία περιλαμβάνονται στην κατηγορία των αθλητικών πολεμικών τεχνών. Παρόλο που ο όρος kickbox ξεκίνησε συγκεκριμένα από την Ιαπωνία και εξελίχθηκε από το karate πλήρους επαφής, η ιστορία και οι ρίζες του συνδέονται επίσης με πολλούς τρόπους με την ταϋλανδέζικη πολεμική τέχνη πυγμαχίας, muay thai.

Tο άθλημα του  kickbox συχνά πραγματοποιείται σε ρινγκ όπου οι συμμετέχοντες, ανάλογα με το στυλ στο οποίο ασκούνται, μπορούν να χρησιμοποιήσουν κλωτσιές, γροθιές, χτυπήματα με τον αγκώνα, το κεφάλι ή τα γόνατα καθώς και ρίψεις εναντίον του αντιπάλου τους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ KICKBOX

Το είδος πυγμαχίας muay thai είναι ένα σκληρό είδος πολεμικής τέχνης που προέρχεται από την Ταϋλάνδη. Υπάρχουν ενδείξεις που εντοπίζουν τα πρώτα ίχνη της/του σε μια μορφή αρχαίας πυγμαχίας που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες του Σιάμ (της σημερινής Μιανμάρ) και ονομαζόταν muay boran. Κατά τη διάρκεια της περιόδου Sukhothai (1238 – 1377), το muay boran άρχισε να μετατρέπεται σε μέσο προσωπικής ανάπτυξης για τους ευγενείς καθώς και σε ένα στυλ που χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές για να εξασκούνται. Η εξέλιξή του συνεχίστηκε όταν ο βασιλιάς Chulalongkorn (Rama Ε’) ανέβηκε στον θρόνο της Ταϋλάνδης, το 1868. Χάρη στην ειρηνική ηγεσία του Chulalongkorn η τέχνη μετεξελίχθηκε σε μέσο φυσικής άσκησης, αυτοάμυνας και ψυχαγωγίας. Επιπλέον, άρχισε να παρουσιάζεται ως άθλημα σε διάφορες διοργανώσεις με αποτέλεσμα να υιοθετηθούν συγκεκριμένοι κανόνες αλλά και η χρήση γαντιών και προστατευτικού εξοπλισμού.

Το 1920, άρχισε να χρησιμοποιείται ο όρος muay thai ώστε να ξεχωρίζει από την παλαιότερη τέχνη του muay boran.

Πολλά χρόνια αργότερα, ο Ιάπωνας πυγμάχος Osamu Noguchi γνώρισε την πολεμική τέχνη του muay thai. Παράλληλα με αυτό, θέλησε να προωθήσει ένα στυλ πολεμικής τέχνης που θα παρέμενε πιστό κατά κάποιο τρόπο στο καράτε αλλά θα επέτρεπε και χτυπήματα πλήρους επαφής, κάτι το οποίο δεν ίσχυε στα τότε τουρνουά karate. Επιπλέον, το 1966, έφερε αντιμέτωπους τρεις ασκούμενους του karate με τρεις ασκούμενους του muay thai σε έναν διαγωνισμό πλήρους επαφής, το οποίο οι Ιάπωνες κέρδισαν με σκορ 2-1. Ο Noguchi  μαζί με τον Kenji Kurosaki, έναν από τους μαχητές που είχαν λάβει μέρος στον διαγωνισμό του 1966, μελέτησαν το muay thai και το συνδύασαν με karate πλήρους επαφής κα πυγμαχία, δημιουργώντας ένα στυλ πολεμικής τέχνης που θα γινόταν τελικά γνωστό ως kickbox, με αποτέλεσμα λίγα χρόνια αργότερα να ιδρυθεί στην Ιαπωνία και η Ένωση Kickboxing Association, ο πρώτος οργανισμός σχετικά με την τέχνη αυτή.

Σήμερα, υπάρχουν αρκετά διαφορετικά και ταυτόχρονα μοναδικά στυλ kickbox που διδάσκονται σε διάφορες χώρες στον κόσμο. Το ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένα από αυτά τα στυλ δεν αυτοπροσδιορίζονται ως ‘kickbox’ παρόλο που το ευρύ κοινό τείνει να αναφέρεται σε αυτά με συγκεκριμένο όρο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ KICKBOX

Τα χαρακτηριστικά του kickbox παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Περιλαμβάνει κυρίως στοιχεία πολεμικών τεχνών που βασίζονται σε χτυπήματα όπως γροθιές, κλωτσιές, μπλοκαρίσματα και επιθετική κινησεολογία. Ανάλογα με το στυλ, το kickbox μπορεί επίσης να περιλαμβάνει χτυπήματα με το γόνατο, τον αγκώνα ή το κεφάλι ή ακόμη και ρίψεις.

Σε γενικές γραμμές, οι ασκούμενοι χρησιμοποιούν γάντια και οι διαγωνισμοί kickbox πραγματοποιούνται σε ρινγκ, καθώς κατά κύριο λόγο πρόκειται για αθλητική πολεμική τέχνη. Ένας κλάδος του kickbox, γνωστός με το όνομα cardio kickboxing, χρησιμοποιεί τα χτυπήματα της τέχνης σχεδόν αποκλειστικά για λόγους καλής φυσικής κατάστασης, γεγονός που το έχει κάνει πολύ δημοφιλές στις μέρες μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το tae bo.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ KICKBOX

Το kickbox είναι μια αθλητική πολεμική τέχνη που εύκολα μπορεί να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της αυτοάμυνας. Πέρα από αυτό, στόχος του kickbox είναι να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό από γροθιές, κλωτσιές, χτυπήματα με τον αγκώνα και μερικές φορές και ρίψεις προκειμένου να εξουδετερώσει τον αντίπαλο. Στα περισσότερα στυλ kickbox, οι συμμετέχοντες μπορούν να εξασφαλίσουν τη νίκη είτε με απόφαση των διαιτητών είτε με knockout, όπως στην αμερικάνικη πυγμαχία.

ΣΤΥΛ KICKBOX

 • Adithada
 • Αμερικάνικο kickboxing
 • Gwon-gyokdo
 • Ιαπωνικό  kickboxing
 • K-1
 • Lethwei
 • Muay Boran
 • Muay Thai
 • Pradal Serey
 • Sanshou / Sanda
 • Savate
 • Shoot boxing
 • Yaw-Yan
Εστιάζει σε Χτυπήματα, κλωτσιές, γονατιές
Χώρα Προέλευσης
Ιδρυτής
Διάσημοι μαθητές
Προήλθε από Karate, muay thai
Επηρέασε