Η φυσική σου κατάσταση και τα ενδιαφέροντα σου παίζουν σημαντικό ρόλο.
Ποια πολεμική τέχνη μπορεί να χαρακτηριστεί ως η καλύτερη? Κάθε πολεμική τέχνη ή τεχνοτροπία έχει δυνατά σημεία αλλά και αδυναμίες. Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη πολεμική τέχνη για σένα? Η απάντηση εξαρτάται από το τι θέλεις να μάθεις και τι θέλεις να πετύχεις. Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω, πρέπει να σκεφτείς αρκετούς παράγοντες πριν αποφασίσεις ποια πολεμική τέχνη θα ακολουθήσεις.
Κάποιοι από αυτούς είναι οι παρακάτω:
Φυσική κατάσταση
Κάποιες πολεμικές τέχνες όπως το brazilian jiu-jitsu και το MMA, απαιτούν πολύ καλή φυσική κατάσταση. Προτείνεται μάλιστα, πριν κάποιος ξεκινήσει, η φυσική του κατάσταση να είναι ήδη σε καλό επίπεδο αλλιώς οι πρώτες μέρες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Αυτό που χρειάζεσαι, είναι η θέληση να αποκτήσεις καλή φυσική κατάσταση, ξεκίνα γυμναστική, κάνε αερόβια και δούλεψε τον κορμό σου. Αν βέβαια η ηλικία ή οι τραυματισμοί είναι παράγοντας, ίσως θα έπρεπε να αποφύγεις τέχνες επαφής ή που περιλαμβάνουν μεγάλης έντασης γυμναστική.
Χτυπήματα, πάλη ή και τα δύο
Σου αρέσει η μάχη από όρθια θέση, με γροθιές, κλωτσιές, χτυπήματα με γόνατα, αγκώνες κλπ? Τότε ίσως πρέπει να σκεφτείς πολεμικές τέχνες όπως το kickboxing, το kung fu, το karate, το tae kwon do, το muay thai, κ.ά.
Αν δεν σου αρέσουν τόσο τα χτυπήματα, αλλά σου αρέσει η πάλη ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς πολεμικές τέχνες όπως το brazilian jiu-jitsu, την πάλη ή το judo (το judo αν και είναι τέχνη ρίψεων πολλές σχολές συμπεριλαμβάνουν τεχνικές εδάφους).
Αν βέβαια σου αρέσουν και τα δύο, ίσως πρέπει να δοκιμάσεις μία σχολή που διδάσκει MMA ή που να περιλαμβάνει περισσότερα από ένα στυλ.
Θυμήσου όμως την φυσική σου κατάσταση. Για παράδειγμα αν υποφέρεις από έναν παλιό τραυματισμό στον αυχένα τότε το brazilian jiu-jitsu, μία τέχνη που ο αντίπαλος προσπαθεί συνέχεια να σε πνίξει από διάφορες θέσεις δεν είναι για σένα.
Επιχειρήματα περί αυτοάμυνας
Για να το θέσουμε απλά, ο όρος “αυτοάμυνα” είναι κάτι που θα πρέπει να ξέρεις όταν μιλάς με εκπαιδευτές και ψάχνεις για μια σχολή πολεμικών τεχνών. Θέλεις να ξεκινήσεις μία πολεμική τέχνη που υποστηρίζει ότι θα μάθεις αυτοάμυνα? Λίγο πολύ, όλες οι τέχνες σε μαθαίνουν αυτό ακριβώς, όμως κάποιοι ασκούμενοι και ειδικοί πιστεύουν ότι οι αθλητικές τέχνες δεν διδάσκουν αυτοάμυνα για πραγματικές συνθήκες δρόμου.
Ενώ οι πολεμικές τέχνες που χαρακτηρίζονται ως αθλήματα, είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε η μάχη να έχει διάρκεια, η αυτοάμυνα απαιτεί από τους ασκούμενους να δώσουν τέλος στην όποια επίθεση γρήγορα. Άλλωστε αν στις αθλητικές πολεμικές τέχνες επιτρεπόταν θανάσιμες ή πολύ σκληρές τεχνικές, δε θα έμεναν και πολλοί αθλητές στα τουρνουά!!
Από την άλλη πλευρά, οι ασκούμενοι στις μαχητικές/αθλητικές τέχνες πιστεύουν πως τα στυλ που δεν περιλαμβάνουν αγώνες ή sparring στην προπόνηση, δεν προετοιμάζουν τους ασκούμενους για πραγματικές συνθήκες από την στιγμή που δεν υπάρχει ρεαλιστική μάχη ή επαφή. Σε αγώνες και τουρνουά όπως το UFC, πολλές παραδοσιακές πολεμικές τέχνες δεν ήταν πολύ αποτελεσματικές. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές από τις τεχνικές των παραδοσιακών τεχνών ήταν παράνομες όταν ξεκίνησαν τα τουρνουά.
Αθλητικές πολεμικές τέχνες
Κάποιοι πάλι επιθυμούν να εμπλακούν με τις πολεμικές τέχνες ως άθλημα. Πολλά στυλ πολεμικών τεχνών έχουν αθλητικό κομμάτι ή θεωρούνται αποκλειστικά ως άθλημα. Για παράδειγμα το judo δημιουργήθηκε από τον Jigoro Kano με αυτό το σκοπό, να είναι άθλημα. Υπάρχουν ακόμα πολλά τουρνουά από διάφορες πολεμικές τέχνες όπως το brazilian jiu-jitsu, το karate, το kung fu και το tae kwon do για όσους θέλουν να ασχοληθούν με αυτές ως άθλημα.
Όμως δεν μπορούν να συγκριθούν όλες οι πολεμικές τέχνες με τους ίδιους όρους. Το kickbox για παράδειγμα περιλαμβάνει πολύ sparring και επαφή σε όρθια θέση. Το brazilian jiu-jitsu έχει ελάχιστο έως καθόλου sparring, όμως θα δοκιμάσει σε μεγάλο βαθμό τις ικανότητες σου στην πάλη. Τέλος, στο karate, το οποίο θεωρείται πολεμική τέχνη με χτυπήματα, υπάρχουν αρκετές σχολές που στην προπόνηση περιλαμβάνουν ελάχιστο sparring και στα τουρνουά ήπια επαφή.