Home Featured Πολεμικές τέχνες: 7 οφέλη για την υγεία σας

Πολεμικές τέχνες: 7 οφέλη για την υγεία σας

από Blackbelt
gracie brazilian jiu jitsu blackbelt

Είτε πρόκειται για παραδοσιακά στυλ όπως το karate, το jujutsu ή το judo είτε για πιο μοντέρνα στυλ όπως το MMA (μεικτές πολεμικές τέχνες), η πυγμαχία ή το krav maga, ένα είναι σίγουρο, η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες βοηθά στην βελτίωση της υγείας αλλά και της φυσικής σας κατάστασης.

Όποια πολεμική τέχνη κι αν προτιμήσετε να ακολουθήσετε, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, ειδικά στον τομέα της υγείας και της ευεξίας. Στη συνέχεια, μπορείτε να βρείτε τα 7 βασικά οφέλη για τη υγεία που σας προσφέρει η προπόνηση στις πολεμικές τέχνες:

1. Περισσότερη κίνηση

Η κίνηση και μάλιστα η ευκινησία είναι στοιχεία από τα οποία εξαρτώνται πολλά στυλ πολεμικών τεχνών. Αν αναζητάτε τρόπους για να βελτιώσετε την κίνηση αλλά και την αντίδραση του σώματος σας στην πίεση, οι πολεμικές τέχνες είναι σίγουρη επιλογή.

Επίσης, αν αισθάνεστε ότι καμπουριάζετε, η κίνηση και η ταχύτητα που απαιτούν οι πολεμικές τέχνες θα σας βοηθήσουν σίγουρα να βελτιώσετε τη στάση του σώματος σας.

2. Αντοχή και δύναμη

Αρκετές πολεμικές τέχνες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητα του σώματος να είναι δυνατό και να αντέχει. Αυτή η ικανότητα χρειάζεται για παράδειγμα όταν προπονείται κανείς στο taekwondo, το οποίο απαιτεί πραγματικά πολλή δύναμη για την εκτέλεση περίπλοκων κλωτσιών και τεχνικών. Έτσι η προπόνηση θα βοηθήσει στη βελτίωση της μυοσκελετικής ανάπτυξης του σώματος σας.

Η επαναλαμβανόμενη άσκηση των μυών αποτελεί τη βάση αρκετών συστημάτων οπότε αν επιδιώκετε καλή φυσική κατάσταση αλλά και να αυξήσετε τη φυσική σας δύναμη τότε μια πολεμική τέχνη όπως το karate ή το brazilian jiu-jitsu μπορεί να είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς.

3. Βελτίωση ευλυγισίας

Οι ψηλές κλωτσιές, οι επιθετικές ρίψεις και οι ακροβατικές πτώσεις, είναι σημαντικά χαρακτηριστικά αρκετών συστημάτων.

Η εκτέλεση τους απαιτεί μεγάλη ευλυγισία για την αποφυγή τραυματισμών. Η προπόνηση σε συστήματα όπως το judo, το MMA ή το muay thai βοηθούν στην βελτίωση της ευλυγισίας ακόμα κι αν δεν είστε ήδη αρκετά ευλύγιστοι.

4. Βελτίωση σταθερότητας και συντονισμού

Μαζί με την ευλυγισία, πολλά συστήματα, όπως το krav maga, ενθαρρύνουν τη βελτίωση της αντίληψης και του συντονισμού. Για την εκτέλεση αποτελεσματικών τεχνικών, οι περισσότερες πολεμικές τέχνες στοχεύουν στη βελτίωση της σταθερότητας του κάτω μέρους του σώματος με σκοπό την ανάπτυξη μιας γερής βάσης από όπου θα ξεκινά κάθε κίνηση. Αν η σταθερότητα και ο συντονισμός είναι λέξεις που λείπουν από το λεξιλόγιο σας στις καθημερινές σας κινήσεις, τότε οι πολεμικές τέχνες σίγουρα θα σας βοηθήσουν.

5. Χαμηλότερη πίεση και καλύτερος καρδιακός παλμός

Πολλές πολεμικές τέχνες περιλαμβάνουν απαιτητικά προγράμματα εκγύμνασης και φυσικής κατάστασης. Η ενασχόληση λοιπόν με κάποια τέχνη θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς ενώ ταυτόχρονα θα αποκτήσετε σημαντικές ικανότητες αλλά και πειθαρχία.

Η ενασχόληση με συστήματα που απαιτούν επιδέξιες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις με μεγάλη ένταση, απαιτούν ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης το οποίο αργότερα θα σας βοηθήσει να κρατάτε σε χαμηλά επίπεδα τόσο την πίεση όσο και τους καρδιακούς παλμούς σας.

6. Πνευματική συγκέντρωση

Οι πολεμικές τέχνες εκτός από την βελτίωση της φυσικής κατάστασης βοηθούν και στην βελτίωση της ψυχολογίας.

Συστήματα όπως το karate ή το tang soo do απαιτούν διανοητική οξύτητα και επιμονή προκειμένου να θυμάστε και να μπορείτε να εκτελέσετε μια σειρά τεχνικών (kata) ή να ξεγελάσετε τον αντίπαλο σας σε έναν αγώνα. Το αγωνιστικό στοιχείο και η επαναληπτική φύση πολλών συστημάτων, συμβάλλουν στο να βελτιώσετε τη δυνατότητά σας νας συγκεντρώνεστε αλλά και να διατηρείτε την διανοητική και πνευματική  σας συγκέντρωση.

7. Αποβολή άγχους

Αν αναζητάτε έναν ήρεμο τρόπο ζωής και να αποκτήσετε την ικανότητα να βλέπετε τα καθημερινά προβλήματα και καταστάσεις με άλλο μάτι, οι πολεμικές τέχνες μπορούν να συμβάλλουν και σε αυτό. Πολλές τέχνες εστιάζουν στην σημασία της αίσθησης εγρήγορσης και του ελέγχου της αναπνοής αλλά και στην ικανότητα να καθαρίζετε το μυαλό σας από όσα σας αποσπούν άσκοπα την προσοχή, έτσι ώστε να συγκεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή. Αυτή η φιλοσοφία μπορεί να μεταφραστεί και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητας και παίζει σημαντικό ρόλο στην αποβολή του άγχους.

Συμπέρασμα

Αν δεν βρίσκετε πια άλλους ενδιαφέροντες τρόπους για να παραμείνετε υγιείς, να έχετε καλή φυσική κατάσταση ενώ ταυτόχρονα διεγείρετε το μυαλό σας, τότε οι πολεμικές τέχνες είναι ιδανική λύση για εσάς.

Ενώ υπάρχουν πολλά περισσότερα οφέλη για την υγεία σου τα οποία σου προσφέρουν οι πολεμικές τέχνες, αυτά που αναφέραμε ίσως είναι από τα πιο σημαντικά. Αν επίσης αποφασίσεις ότι σε ενδιαφέρει περισσότερα από ένα στυλ και κάνεις συστηματική  προπόνηση, θα διαπιστώσεις βελτίωση σε πολλούς τομείς που θα σε βοηθήσει να χρησιμοποιείς το σώμα σου καλύτερα και πιο αποδοτικά.

Ίσως σας ενδιαφέρει επίσης